Koud Hé

Koud Hé

De koihobby ligt voor de meesten onder ons op dit moment op een absoluut minimum. Jammer dat een hobby die voor velen onder ons zoveel passie kan doen opborrelen, slechts een gedeelte van het jaar een optimum aan genot brengt. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets te doen valt.

Het eerste wat ik doe als ik ’s morgens opsta, is een blik door het slaapkamerraam werpen naar mijn koivijver. Soms ziet ik vage, rode gedaanten onder de polycarbonaatplaten – waarmee de vijver is overdekt – glijden, maar meestal zie ik helemaal niets. Een kijkje op de televisie, die aangesloten is op een onderwatercamera, geeft niet direct een vrolijk aanzicht: ijskoude vissen die als vastgeroeste duikboten op de bodem van de vijver liggen en waar geen beweging in te krijgen is. Dat ziet er overigens dramatischer uit dan dat het is. De rustperiode is niet zo verkeerd. Met rust laten is de beste actie. Koi zijn poikilotherm, wat wil zeggen dat ze koudbloedig en voor hun lichaamswarmte afhankelijk zijn van hun omgevingstemperatuur. Ze zijn zo’n 1 a 2 graden warmer dan het water.

Alle bakki’s draaien nog, maar op de helft van hun vermogen. Om de drie a vier dagen ververs ik nog wat water. Totaal ongeveer 5% per week, wat minder is dan de helft ten opzichte van de zomer. Met de recente strenge nachtvorsten was de temperatuur van het water gezakt naar 7 graden Celsius; tijd om de (bij)verwarming via de CV aan te zetten. Sindsdien staat de meter op 8 graden en dat is mooi. Als ik de vissen zie zwemmen, geef ik een keer in de week wat voer: Probites Winter Care of Misimar. Als ze rusten, krijgen ze niets. De stofwisseling van de koi wordt onder de 15 graden steeds beperkter door de temperatuur en onder de 8 graden zijn de vissen in hoofdzaak aangewezen op eigen lichaamsnutriënten om de lichamelijke functies in stand te houden. Daarom is het ook zo belangrijk dat koi stevig in het vlees de winter ingaan.

Bij 8 graden zijn er nog bacteriën actief. Zij het traag. Een gedeelte is afgestorven, wat te zien is aan mijn Bacteria House. Die begint er langzamerhand weer nieuw uit te zien, ten teken dat de bacteriekolonies drastisch gekrompen zijn. Het zal in het voorjaar weer weken duren, voordat de kolonies op peil zijn. Het afweersysteem van de koi ligt zo goed als stil. De productie van antistoffen is traag en duurt heel lang. Het is zaak de koi met rust te laten; stress is nu het ergste wat ze kan overkomen.

Met het afnemen van de temperatuur wordt de dichtheid van het water ook groter. Dat is de reden waarom water aan de oppervlakte bevriest. Het is daar het minst dicht. De osmoseregulatie – zeg maar het urineren van de vis door de huid – staat onder druk. De nieren functioneren matig bij lage watertemperaturen, zodat de vis steeds meer moeite heeft zijn zoutgehalte te regelen. Er kan dan thermale stress optreden, waarbij de koi zijn evenwichtsgevoel verliest, waardoor hij plat op de bodem komt te liggen. Sommigen duiden dit aan met slaapziekte, maar thermale stress is toch wezenlijk iets anders.

Hoewel ik er in principe niet zo’n voorstander ben, is me wel duidelijk dat het helemaal niet zo’n verkeerde gedachte is om het vijverwater voor de winter te zouten, bijvoorbeeld met 2 gram per liter (0,2%). Dat heb ik dan ook gedaan. De TDS-meter geeft precies aan met hoeveel ppm het zoutgehalte daalt als ik water ververs. Zout – en dat is niet onbelangrijk - verlicht de osmosewerking van de koi (die zelf een zoutgehalte heeft van 0,9%) doordat de druk om urine door zijn lichaam naar buiten te drukken, minder wordt. Het kost de vis gewoon minder kostbare energie.

Ten slotte nog dit, tosai zijn het meest kwetsbaar bij lage watertemperaturen. Ze missen de vetreserves die grote koi wel bezitten. Volwassen koi moeten zonder problemen een koude winter kunnen doorbrengen. Koi, ongeachte hun grootte, die dit jaar uit Japan gekomen zijn, hebben meestal geen lage watertemperaturen van 8 graden of lager gekend. U moet ze goed in de gaten houden of en hoe ze zich aanpassen.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml