Mijn laatste showa

Mijn laatste showa

Hiermee bedoel ik de laatste 4 showa van vorig jaar die nog eens getoond worden aan iemand die op zoek was naar interessante koi.

Ik was de braspartij van zaterdag aan het opruimen, was bijna klaar op het buizenstelsel van de tent na, toen een oude bekende nog eens langskwam.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij was om persoonlijke redenen, om deze klant na 10 jaar nog eens te zien.

Ik zal vandaag de rest van de braspartij maar opruimen, en me nu focussen op deze klant. Het probleem dat zich stelde was dat ik eigenlijk niet veel koi van een bepaalde kwaliteit meer heb zitten.

De nieuwe lichting is nog niet aangekomen, en van de prachtige koi die ik verleden jaar en dit jaar aangekocht had heb ik eigenlijk nog maar 4 stuks over.

Het zijn in mijn ogen zelfs niet de minste, integendeel. Het feit dat ze de zomer in de groeivijver hebben doorgebracht, zijn ze ook niet dikwijls kunnen getoond worden, maar dat was ook de bedoeling.

Het viertal bllijft bekoren, maar de laatste dagen zijn ze weer wat teveel in het nieuws geweest. Ik zal ze dan ook nog éénmaal laten zien en dan geld de rust weer totdat een koper zich aanbied.

Maar zeg nu zelf, is dat geen fantastisch kwartet dat zich hier in de bowl bevind ? Ik kan er ieder moment nog met plezier naar kijken, en van genieten, maar nu ga ik ze voorbereiden op de winter. We hebben al een fijne nazomer gehad, laat de winter ons ook nog verwennen....

Ik heb ondertussen weer een paar updates ontvangen van enkele klanten en kan deze in de loop van de volgende dagen tonen.

Ik krijg helaas af en toe ook mindere plezierige mails. Dit mag je niet negeren en mogen ook verschijnen. Daarom deze minder prettige bijlage:

dag Luc,

mogelijks heb je in Japan meer tijd om iets te lezen, of misschien juist niet .....Ik verheug me dagelijks aan de goede nieuws berichten van jouw blog. Zoveel en zoveel gegroeid op een paar maand en gaat waarschijnlijk 90 worden ... of toch zeker 80 ....... En blinken dat ze doen ........ Dat is het plezante deel van de hobby waar we het voor doen.

Ben ik nu de enige die al meer dan 20 jaar zit te kl...ten ? Het zal wel niet populair zijn maar mogelijks kunnen we meer opsteken van "slechte" ervaringen en hoe de fouten eruit gehaald werden .....

Ik ben ooit begonnen met koi in de tijd toen mensen als Warnier en Boeykens nog dachten dat ze de wijsheid in pacht hadden ...... Veel betongebreek en buizen verleggen later zit ik nu (controles T. Barbe) met ideale chemische waterwaarden.

De vijver is aangesloten op de centrale verwarming zodat de temperatuur van 1 maart tot 1 november niet onder de 15° gaat, de rest van de winter niet onder 6. En dank zij een watermatras op het dak doet de zon in de zomer de temperatuur snel boven de 20° stijgen, maar niet boven 25 .....

Massa’s Japanse matten, trommel- trickle- en beadsfilter met amalgaam uv en veel automatisch en handmatig water verversen ...... En aan het eten zal het ook niet liggen .......

Maar makkelijke groeiers daar gelaten zoals mukashi en chagoi (en dan nog) moet ik de groei bijna met een schuifmaat afmeten, dat wist je al.

Enkele jaren geleden dacht ik de oplossing gevonden te hebben: azukari, dan groeien ze in Japan ! Ik heb er 4 gehad, een kindai showa is 65cm geworden, drie kohakus zijn blijven steken op 65 68 en 73. Hebben allemaal 1500 tot 2000 € aan azukari gekost plus de aankoop tategoi en hun vliegticket. Dat waren 1 ogata en 3 okawa en iemand merkte op "die hebben misschien niet de juiste genen" .....

En dan kom jij in het verhaal met een tancho van 26 maand en 67cm van reuzenkweker Momotaro .... 1 jaar later 71cm half augustus,en vandaag nog altijd ......

Ok, ik ben het beu we proberen geen 80 cm gosanke meer te laten groeien, we KOPEN er één verdomme. Resultaat : na vier weken nog niets gegeten en ligt het grootste deel van de tijd op de bodem. Bij eten komt die 50 cm onder het oppervlak zwemmen maar steigt niet.

Al geprobeerd met sla, appelsienen, roggebrood, regenwormen ... allemaal zaken waar de rest opvliegt maar maruten niet naar kijkt..... Met de dalende temperaturen komt dit waarschijnlijk niet meer voor de winter in orde, en na de winter zit je dan met een ernstig verzwakte vis zonder body. Valt nog te bezien wat er dan nog mogelijk is.

Je had het onlangs over koi met namen, mijn vrouw en dochters geven de voornaamste koi nog steeds bijnamen : de tancho is "magere Hein" , de maruten "kneusje" .......

Wat deed die eigenaar met zijn vissen ? Ik vond van de eerste aanblik dat de afmetingen van die vissen iets overdreven hadden, vooral de tancho sanke en de sakai kohaku. Dacht zelfs op het ongezonde af. Heb het aan Barbé ook gevraagd en die had het over veel toevoegingen die de vissen kregen, onder andere elke week een ferme scheut Koi Enzymen ... Wat deed hij verder nog : winter en zomer op 25° onder die overkapping ?

Als je suggesties hebt ... ervaringen van de andere kopers : hoe stellen de jumbos het daar,eten ze? ... dan hoor ik het graag.

Noodkreten zoals deze maken me verdrietig, want als er één ding is waar ik droevig van wordt dan zijn het berichten zoals deze. Je mag ze echter niet negeren vind ik. Het grote probleem vind ik het volgende…de tancho komt precies uit de reeks waarvan ik zo trots was. Ik herinner me nog toen ik deze tancho kon aankopen. Kan je ze nog mooier en gezonder aankopen ?

Kan je hier ook maar iets negatief aan ontdekken. De toekomst zou deze tancho toe moeten lachen, want ik heb nog meerdere van soortgelijke tancho rondzwemmen, sommigen zijn al 10 jaar oud. Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk.

De maruten sanke is altijd één van mijn lievelingen geweest. Ik kocht deze aan in oktober 2013, hier nog te zien bij aankoop. Ook hier was ik heel trots op, en ze heeft altijd perfect rondgezwommen. Zonder hulpmiddelen is ze doorgegroeid naar een gezegende grootte van 76 cm en is toen mee naar de nieuwe eigenaar gegaan die nu zo bezorgd is.

Ik heb geen flauw benul waar het de koi aan ontbreekt, maar dat er iets niet klopt staat als een paal boven water. Maar waar moet je gaan zoeken. Op mijn verzoek is Tim Barbé ter plekke geweest, heeft de koi onderzocht en bevestigt dat alles in orde is, inclusief het feit dat deze sanke bij de vorige eigenaar ook altijd 100% in orde is geweest, het is een raadsel.

Moet je het gaan zoeken in vergiftigde bomen, bladeren of bessen, iets van ijzer dat een nefaste invloed heeft op het water, het is bijzonder moeilijk in te schatten.

Aanpassingsproblemen zouden na een maand toch moeten opgelost zijn, en de koi zwommen in mijn vijver zonder problemen rond. Tijd brengt echter raad, en ik hoop dat er iemand is die raad kan brengen, want ik kan geen degelijk antwoord meer formuleren.

Ik hoop dan maar op “tijd brengt raad” en misschien is tijd de enige bondgenoot, want ik ben zeker dat alle vissen 100% in orde waren. Moesten er mensen zijn die eventueel nog suggesties hebben voor deze klant...schrijf ze even op...wie weet, want ik kan hier weinig hulp bieden.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240