Mijn zwakte, een kumonryu

Mijn zwakte, een kumonryu

Ah, de Kumonryu?  een werkelijk fascinerende variëteit!  Ze zijn onvoorspelbaar, mysterieus en veranderen constant, waardoor geen enkele Kumonryu ooit echt ‘af’ is. Hun dynamiek maakt ze een unieke verschijning in de koi-wereld. En ja, ik heb er altijd een zwak voor gehad. Even wat uitleg.

De Oorsprong van de Kumonryu
De Kumonryu is een doitsu (schubloze) koi-variëteit die zijn naam te danken heeft aan een mythische Japanse draak, de "Kumonryu," die door de wolken zou zweven. Dit past perfect bij hun uiterlijk: een dramatisch zwart-wit patroon dat zich, net als de beweging van een draak, steeds lijkt te transformeren.

De Kumonryu is voortgekomen uit kruisingen tussen de Shusui en een zwartgekleurde koi, vermoedelijk een Matsukawabake of Magoi. Hierdoor erfde deze koi niet alleen de gladde huid van de doitsu-lijn, maar ook het vermogen om van kleur te veranderen afhankelijk van de seizoenen, wat hen een bijna magisch karakter geeft.

De Mystiek van het Veranderlijke Patroon
Het meest bijzondere aan de Kumonryu is zonder twijfel hun veranderlijkheid. Waar veel koi hun patroon grotendeels behouden, kan een Kumonryu in de zomer diepzwart worden en in de winter haast volledig wit lijken. Sommige blijven stabiel, maar veel veranderen meerdere keren in hun leven. De exacte reden hiervoor is niet volledig begrepen, maar temperatuur, waterkwaliteit en stress spelen een rol.

Sommige Kumonryu kunnen binnen een paar maanden van zwart met witte accenten transformeren naar een bijna volledig witte koi met slechts wat vage zwarte markeringen, om later weer een diep contrastrijk patroon te ontwikkelen. Dit maakt het spannend en tegelijkertijd een gok bij het uitkiezen van een jonge Kumonryu, je weet nooit hoe ze eruit zullen zien in de toekomst!

Wat Maakt een Kumonryu van Kwaliteit?
Omdat hun patroon zo veranderlijk is, beoordeel je een Kumonryu niet zoals een Kohaku of Showa, waar balans en scherpheid van het patroon belangrijk zijn. In plaats daarvan kijk je naar:

  • Diepte van het zwart (sumi): Goede Kumonryu hebben diep, inktzwart sumi dat niet vaag of grijzig oogt.
  • Zuiverheid van het wit (shiroji): Het wit moet helder en contrastrijk zijn zonder gele of doffe tinten.
  • Goede lichaamsbouw: Net als bij andere koi is een krachtige bodystructuur belangrijk.
  • Dynamiek van het patroon: Een spannend patroon met interessante vormen kan een Kumonryu extra bijzonder maken, ook al zal het blijven veranderen.
  • Persoonlijke Band met een Kumonryu

Wat de Kumonryu zo geliefd maakt, is dat het voelt alsof je een levende kunstvorm bezit die constant evolueert. Waar je bij andere koi soms kunt voorspellen hoe ze eruit gaan zien als ze groter worden, is een Kumonryu altijd een verrassing. Dat maakt de band met zo’n koi des te specialer.

Veel hobbyisten voelen zich aangetrokken tot de spirituele en filosofische kant van deze koi. Hun veranderlijkheid wordt soms gezien als een metafoor voor het leven: altijd in beweging, nooit volledig voorspelbaar, maar altijd boeiend.

Mijn mooiste kumonryu ooit kocht ik in 2020,bij Narita. Ze was verschrikkelijk duur en kreeg de code 2010001, wat betekent dat ik ze koch in oktober 2010. Ze ontwikkelde prachtig zoals je kan zien. Als ik het filmpje bekijk, dan overvalt me nog altijd een gevoel van pure passie. Ik verkocht ze helaas met verlies, ik kon mensen niet overtuigen van de kwaliteit en de klasse. Ze was ook niet goedkoop. Alle info vind je nog hier.

Aan het begin van mijn koi-carrière, kocht ik bij Momotaro ook al Kumonryu, koi die ik sindsdien altijd met veel plezier heb gekoesterd. Het was trouwens een zeldzame gelegenheid, want kumonryu waren moeilijk te vinden in die kwaliteit. Als ik me niet vergis had de vriend van Maeda san een geweldige oyakoi van deze soort. In 2006 kocht ik een aantal tosai en toen ik in 2008 terugkeerde naar Japan, besloot ik twee prachtige nisai aan mijn collectie toe te voegen. Nadien werden ze nooit meer aangeboden.

Wat er uiteindelijk met de tosai gebeurd is, weet ik helaas niet meer, maar ik herinner me nog goed hoe ik er altijd met veel bewondering naar keek. Mijn bedrijf bevond zich toen in de opstartfase, en ik verkocht de koi vanuit mijn privéwoning, wat die tijd extra bijzonder maakte. De adrenaline stroomde toen nog door je lijf toen de boxen voor de eerste keer aankwamen.geloof het of niet, maar ik heb nog een filmpje gevonden dat ik maakte bij aankomst in maart 2006. Ik denk zelfs mijn eerste levering van koi uit Japan.

Van de twee Kumonryu die ik in 2008 kocht, ontwikkelde de ene zich volledig tot een diepzwarte koi, terwijl de andere zijn kleur behield en zich tot een werkelijk schitterend exemplaar transformeerde. Het was opvallend hoe één van deze kumonryu uiteindelijk een eerste prijs behaalde, en dat nog indertijd in appeltern als ik me niet vergis.

En weet je wat? Ik heb nog de filmpjes gevonden in mijn bibliotheek en hieronder staan de filmpjes. Ze beantwoorden niet aan de huidige kwaliteit, die video, maar ik ben blij dat ik ze nog kan laten zien. Sweet memories zeg maar. Het zijn zeldzaam mooi herinneringen.

Kumonryu - 01
Kumonryu - 02
Kumonryu - 03

 

10
4
21
10
7
7
10
10

Meer afbeeldingen

Mijn zwakte, een kumonryu: afbeelding 1
Mijn zwakte, een kumonryu: afbeelding 2
Mijn zwakte, een kumonryu: afbeelding 3
Mijn zwakte, een kumonryu: afbeelding 4
Mijn zwakte, een kumonryu: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Matthijs

Mooi stukje nostalgie Luc!

Ik vind het altijd een fascinerende maar risico volle variëteit!


Eric

Dat was idd een beauty zo zie je ze bijna nooit .


Openingsuren

Interkoi Arendonk
Zaterdag:
 Van 10.00 tot 11.00 uur.
Zondag: Van 10.00 tot 11.00 uur.

Indien je na 11.00 wil komen gelieve een afspraak te maken

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Interkoi Ameide:
Onregelmatige tijden.

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml