Minder plezierige dingen kunnen ook gebeuren

Minder plezierige dingen kunnen ook gebeuren

Toon was wat trots op zijn nieuwe aanwinsten voor zijn vijver. Je zou ook voor minder.

Als beginnend koiliefhebber heb je uiteraard vele vragen, en soms is het verstandig om alles goed te wikken en te wegen. Toon had enkele nieuwe koi aangeschaft en toonde me trots zijn vijver, die ik verleden week in het nieuws wou zetten, maar nog even wachtte omdat Toon de vijver nog verder zou afwerken.

Ik had de foto's al gezien inclusief het verzinkt betonijzer dat over de vijver lag. Mijn veronderstelling dat er kinderen mee gemoeid waren of dat er veel reigers in de buurt waren was de juiste...het waren kinderen die moesten beschermd worden tegen hun onvoorspelbaar gedrag. Soms ben je wat ongerust als koi overgezet wordt en probeer je mensen zo goed mogelijk te informeren, maar toen ik deze foto's zag dacht ik nog, amai, hier zitten ze veilig opgesloten.

Helaas had ik het helemaal fout. Door één of andere onverklaarbare reden hoorde Toon plotseling het geklapper van ijzer. Onmiddellijk snelde hij naar buiten, en hoe het mogelijk is, weet niemand, maar de tancho showa die bij mij aangekocht werd was door het gaas eruit gesprongen en lag boven te klapperen dat het een lust is. Het blijft een raadsel, want de koi is ± 60 cm en het gaas is 10 x 10 cm. Niemand kan een logische verklaring geven, maar dat is nu even naast de feiten.

Toon greep onmiddellijk in en de koi werd zo snel mogelijk terug in het water geplaatst, waar hij opnieuw bekwam van zijn nare ervaringen. Natuurlijk belde Toon mij op met de vraag of dit gedrag meer bij deze koi te zien was geweest, waarbij ik helaas ontkennend moest antwoorden. De koi zwom reeds een hele tijd bij mij rond, was steeds een rustige koi, niet opvallend, wel aanwezig maar geen haantje de voorste. Het is moeilijk in te schatten wat er gebeurd was, en ik kon niets anders doen dan uitleggen dat het vermoedelijk parasieten waren of dat het samenbrengen van koi van verschillende dealers een bepaalde reactie heeft teweeggebracht. Het gaasnet was in mijn ogen een veilige bescherming.... maar dus blijkbaar niet. Het voorval vond pas plaats na 1 volle week, waarbij je veronderstelt dat de aanpassing met de andere koibewoners reeds een feit moet zijn.

In ieder geval, wat er ook gebeurd is zullen we nooit weten, en het had veel erger kunnen zijn. Sam Gibbs werd er gisteren bijgeroepen, want zijn staart was flink beschadigd en natuurlijk is de koi een hele reeks schubben kwijtgespeeld. De staart moest op 3 plaatsen gehecht worden, en volgens Sam waren de schubbeschadigingen niet van die aard dat ze verstrekkende gevolgen hadden. Er werden wel enkele wormen gevonden op de koi en enkele thrichodina, maar niets dat abnormaal was voor deze tijd van het jaar. Mogelijkerwijs heeft een stressfaktor gezorgd voor het extra uitbreken van deze parasieten, en mogelijkerwijs kan dit aan de basis gelegen hebben van dit onplezierig nieuws.

Wat er ook van zij, het is heel onplezierig om nieuws zoals dit te vernemen, maar laten we hopen dat alles goedkomt, en laat deze koi nu hopelijk het troetelbeertje van de vijver worden.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137