Nog even doordrammen over sumi

Nog even doordrammen over sumi

Sumi kan een dankbaar, maar ook een ondankbaar gegeven zijn, omdat je vooraf nooit kan bepalen of sumi goed of slecht zal ontwikkelen.

Er zijn altijd bepaalde indicaties waardoor je kan veronderstellen wanneer er zich goed sumi kan ontwikkelen, maar zekerheden zijn er nooit.

Waar komt de ontwikkeling van het sumi vandaan ? Er zitten pigmentcellen in onze huid die de kleuren zwart/bruin stimuleren en die we kennen onder de naam melanoforen.

Je hebt verschillende soorten sumi, zoals je vermoedelijk wel bekend is, namelijk de blauwe verschijningsvorm die je dikwijls ziet verschijnen op sanke, en de inktzwarte die tegenwoordig wenselijk is voor de showa.

Deze inktzwarte vorm is eigenlijk ontstaan doordat Toshio Sakai, die met succes magoi-bloed heeft teruggekruisd in de Matsunosuke bloedlijn. Denk maar aan het atarashi sumi dat zo gewaardeerd word. Hiervoor zijn de melanoforen verantwoordelijk, die de melanine produceren. De melanine kan dichter op elkaar zitten of verder uit elkaar liggen etc...

Maar ik ga hier niet verder op door borduren, want die info kan je al overal op internet vinden, en het blijft een voor ons onbekende materie die moeilijk in te schatten is.

Je moet natuurlijk ook rekening houden met UV-licht, waterkwaliteit, hardheid van het water en alle andere omstandigheden die de ontwikkeling van het sumi in de hand kunnen werken.

Soms moet je je hand in eigen boezem steken en je de vraag stellen waarom het sumi zich niet ontwikkeld. Vijveren is een belangrijk onderdeel en als je meer en meer gesofisticeerde filtersystemen, waterverzachters, en noem maar op gaat installeren, heb je misschien het gevoel voor jezelf dat je goed bezig bent, maar niets is minder waar.

Je geeft veel geld uit, en net zoals er mensen zijn die grote dure cadeaus kopen voor kinderen, om het kind proberen te bewijzen dat je ze graag ziet, is het kind dikwijls veel gelukkiger met een cadeautje van een euro bij wijze van spreken. Liefde kan je niet kopen met geld.

Zo ook kan je in mijn ogen beter teruggaan naar basic wat betreft de filtering voor je koi. Zie je in Japan die doorgedreven filtertechnieken ? Ben je besodemieterd…nergens wordt er zo basic gefilterd als in Japan.

Om de ontwikkeling van sumi te ondersteunen heb ik enkele voorbeelden opgezocht, want uit enkele vervelende hoeken komt er kritiek op het sumi van Momotaro. Dit terwijl er door alle grote kwekers bloedlijnen gemengd worden. Zo kweekt Sakai met Momotaro bloedlijnen en andersom, en heeft Momotaro bloedllijnen van Dainichi, en ga zo maar verder.

Maar laat ik gewoon enkele voorbeelden hieronder zetten waar je de ontwikkeling van het sumi zelf kan beoordelen. En uiteraard zijn dit geslaagde voorbeelden, want niet alles is goud dat blinkt, maar vergeet zeker niet om je hand in eigen boezem te steken als sommige ontwikkelingen niet gaan zoals je wenst. En vergeet vooral niet: tijd….tijd….en geduld…

Het mooiste voorbeeld is deze showa:

Showa SH-V11-1137. Aangekocht op de veiling van Momotaro in november 2011.

Wat verwacht je van de ontwikkeling van dit sumi ?

Bekijk het gewoon hier, 4 jaar later in 2015

En vooral in dit filmpje van verleden jaar toen ze in alle glorie straalde in Arcen. Noa is haar naam.

Wat denk je van deze showa, aangekocht als tosai in april 2014.

Bekijk het hier in 2016, en zeg nu zelf wat je ervan vind.

Tosai showa met zwaar sashi aangekocht op de veiling van Momotaro 2015.

Een jaartje later in 2016

Een tosai van Dainichi ditmaal ik kon haar aan de straatstenen niet kwijt.

Bekijk ze nu even, en vergeet niet te zeggen wat je ervan vind.

Zo kan ik talrijke voorbeelden uit mijn archief aanhalen, en zo heb ik door de jaren heen altijd al voorbeelden laten zien van ontwikkelingen. Ik denk dat ik één van de eerste was die zo met de ontwikkelingen, vergelijkingen en voorbeelden via internet bezig was.

Let vooral op de showa die ik op de foto heb gezet. Het zijn allemaal nisai, en ik hoop ze allen ieder jaar op foto te kunnen zetten om ze te beoordelen. Je zult versteld staan...

Tenslotte nog dit: Wij denken dat deze showa SH V16 12177 nog beter wordt dan Noa.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240