Omosako en Takeda

Omosako en Takeda

Zoals in het vorige nieuwsitem vermeld, zijn we vandaag naar Omosako geweest, en daarna nog een bezoek gebracht aan Takeda fish farm in Hiroshima. Als je naar het toilet gaat, dan kijkt Musashi, de beste shiro van de wereld op je neer, daarom ter inleiding even deze foto genomen.

Het is ongeveer 2 uur rijden van Okayama naar Hiroshima. Ter informatie: oka = berg, yama = heuvel, dus okayama is bergen en heuvels. Ter plaatse aangekomen was het eventjes via smalle weggetjes naar boven richting Omosako fish farm, waar we vriendelijk ontvangen werden door de zoon Hiro. (volledige naam was anders, maar die ben ik weeral kwijt).

Dan begint de moeilijke weg van het kiezen van koi. Wij vinden vrij vlug wat we willen, en zeker Rini, want die heeft zijn neus nog maar in de bak gestoken en wijst er al onmiddellijk 2 aan, maar helaas altijd in de verkeerde bakken, het zijn namelijk altijd de bassins met de vrouwtjes en van de hoogste kwaliteit. Uiteindelijk hadden we 4 prachtexemplaren geselecteerd, maar de prijs was helaas te hoog gegrepen. Laat iedereen nu zwijgen over onderhandelen over de prijs, want dat is hier absoluut niet mogelijk. Als je het op de spits drijft kan je misschien een korting afdwingen die hoger ligt dan het normale, maar ze onthouden je gezicht en de volgende keer dat je komt, beginnen ze gewoon de koi extra duur te maken. Zo kom je er dus ook niet. Wat ik stilaan aan het leren ben, is dat je de mensen hun brood moet laten verdienen, de waarde van een koi moet kunnen aflezen. Dan is het een kwestie van iedereen in zijn eer te laten, en regelmatig een bezoek te brengen totdat ze je beter leren kennen. Dan pas zullen ze je gunsten verlenen.

Ik moest toch met pijn in het hart afscheid nemen van de 4 shiro's. Wat had ik ze graag mee naar NL en BE gebracht. Hiro verzekerde me dat deze kwaliteit zelden of nooit naar onze contreien komt. Nu kan iedereen daar het zijne over denken, maar ik heb ze "in the flesh" gezien, en eerlijk gezegd, zie ik deze nergens rondzwemmen.

Een stapje terug dan maar, want ik weet wat mijn klanten graag hebben. Hier voeg ik zelf dan nog mijn eigen keuze aan toe, samen met Rini, wil er zeker van zijn dat het vrouwtjes zijn, en maak dan mijn finale keuze. Ik moet eerlijk toegeven dat ik twee zeer fraaie exemplaren heb uitgekozen, en Brian heeft hierover zijn zege gegeven.

Om toch te voldoen aan de shiro verlangens van meerdere mensen, besloot ik 20 kleine shiro's te selecteren met potentieel voor de toekomst. Ze hebben voor ons dan een verzameling shiro's samengebracht, waaronder wij onze keuze konden maken. Wat is dat moeilijk...

Gelukkig is het zo dat Brian en Omosako vrienden van elkaar zijn en een hele goede relatie hebben. Dit schept natuurlijk perspectieven, en konden we ook rekenen op gedegen kennis. Rini, David en ik hebben de kleine shiro's geselecteerd, en nadien hebben we de selectie nog eens door laten selecteren door Brian en Hiro. Het resultaat zie je op één van de foto's. Ik heb aan Hiro ook laten vragen of hij een eerlijk antwoord wilde geven over de geselecteerde kwaliteit van de visjes, waar hij na enkele keren "mmhhh en oohh" te hebben gemompeld, de volgende score gaf: 7/10, en geloof me dat is stukken beter dan het gemiddelde.

Om het geheel nog aantrekkelijker te maken, hebben we 3 shiro's geselecteerd uit de 20, die wij het beste vonden. Hiro was hier niet van op de hoogte omdat hij ergens anders was, en toen hij terugkwam, vroegen we hem om te proberen om uit de overblijvende 17, een betere te selecteren dan de gekozen shiro's. Na lang kijken heeft hij gezegd dat we de drie beste eruit hadden gehaald. Wij waren dan ook uiterst tevreden.

Wie nu de 3 beste shiro's uit de bowl van 20 weet te halen, krijgt van mij een kleine shiro utsuri van Omosako cadeau. Let op, het is niet zo eenvoudig. Ik zet een hoge resolutiefoto op de server die je kan downloaden om de koitjes beter te zien. Als je deze HQ foto wil zien, klik dan even op shiro van Omosako. Duid goed aan over welke koi het gaat. Dit doe je door een tekenprogramma te openen en een aanduiding te maken op het hoofd, bv een rode stip tekenen op het hoofd, en morgen laat ik op dezelfde foto zien welke de drie gekozen koi zijn. Om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, heb ik een foto gemaakt van de 3 kleine koi. Stuur voor morgenavond een mail aan luc_borgmans@hotmail.com en voeg er je foto bij met de gekozen koi. En nee Ben, jij mag niet meedoen... :)

Ik heb een fijn gevoel overgehouden van Omosako, en ondanks het feit dat ze heel prijzig zijn, denk ik er een zeer goede relatie mee op te kunnen bouwen.

Verder naar Takeda fish farm, the residence of Clarissa. Hier heb ik verleden jaar Clarissa aangekocht, en Rini wou hier absoluut naartoe. Ze waren volop verbouwingswerken aan het uitvoeren aan de vijvers, en er was nog maar 1/3 van de oogst binnen. Het was dus het verkeerde moment om een bezoek te brengen. Rini was echter tevreden. Ik heb nog een foto gemaakt waar ik Clarissa heb gekocht, en na het drinken van de overheerlijke Cona koffie, gingen we terug naar ons hotel.

Wel moet ik nog even een persoonlijke noot toevoegen voor ons Joycke: zoals je op de foto's kan zien is David alleen maar aan het eten en drinken, nietwaar ? Ik probeer hem geleidelijk wat manieren bij te brengen en vooral om ABN te praten, maar dat is hopeloos. Op dit ogenblik is het me zelfs gelukt om wat WestVlaams te verstaan. Ook stelde Rini voor om onderling misschien Engels te praten, want dan verstond Rini hem beter dan in zijn eigen taal...Ik moet je helaas ook zeggen dat hij zijn boekje is te buiten gegaan met zijn koi aankopen. Ik geprobeerd om hem te kalmeren, maar dat is me niet gelukt. Ik denk dat hij jullie nieuwe stek niet meer kan betalen, want hij heeft er lekker veel viskes voor gekocht...

Als laatste nog een foto van de koi met de naam "Kamenoko". Dit was een kohaku van Takeda, en als je goed kijkt en een beetje fantasie gebruikt, zie je de vorm van een kikker op het hoofd. Kamenoko wil eigenlijk zeggen "turtle shell of schildpadden-schelp" wat dan weer duid op een soort kam om in je haar te steken, en die gemaakt is van een speciaal benig materiaal.

Als laatste wil ik nog even een vraag stellen voor diegenen die wat meer willen weten over kwaliteit van koi. Is er iemand bekend met de term guani. Wie dit weet mag dit even in de reacties proberen te verwoorden. Ik heb het opzettelijk foutief geschreven, omdat het anders makkelijk is op te zoeken via google, maar het woord wordt uitgesproken zoals ik het heb geschreven. Ik ben benieuwd of ze iemand bekend is met deze term.

Verder wil ik iedereen nog eens bedanken voor de fraaie reacties van gisteren. Rini en ik waren echt een beetje teleurgesteld omdat er zoweinig reacties kwamen. Je bent van 5 uur wakker en dan moet je s'avonds nog enkele uren uittrekken om de foto's te selecteren en de teksten te schrijven dat het al vlug nacht is. Als je dan ziet dat Rini 2 uur bezig is om met 2 vingertjes zijn verslag te schrijven, dan weet je voldoende. We hebben enkele dagen tot 4 uur s'nachts doorgewerkt om toch het nieuws zo optimaal mogelijk weer te geven. Ik was dan ook echt verheugd om jullie fraaie commentaren te lezen, zodat de batterijen nu terug opgeladen zijn. Niet vergeten dat de reacties voor mij ook een soort barometer zijn om te zien of ik wel alles goed doe, en mijn inkopen naar behoren doe. Dit wordt moeilijk als er geen reacties zijn, en dan heb ik vlug de neiging om te denken dat ik fout bezig ben.

Wat ik wel eens graag zou willen vragen is aan de mensen die NOOIT geen reacties geven, om die eens te mogen lezen. Ik krijg iedere dag 300 unieke bezoekers op de site, en daarvan hebben er slechts 24 van gereageerd, en sommigen zelfs dubbel. Het zou plezierig zijn dat de mensen die nooit reageren zich nu eens kenbaar zouden maken. Het kost je slechts enkele minuten van je tijd.

Morgen is het onze laatste dag, en gaan we de beide Sansai Yamatoya uit de mudpond halen. Het is ondertussen 2 uur en ik moet er zo dadelijk om 5 uur uit.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240