Onze laatste dag in het noorden
Vandaag hebben we twee prachtige asagi’s toegevoegd aan onze collectie, onze non-gosanke sectie is op deze manier weer goed gevuld! Nu zetten we koers richting het zuiden.
We begonnen de ochtend met een bezoek aan NND. Voor een van de gasten die met ons meereist, was dit de eerste keer bij NND, wat een mooie start van de dag opleverde. Na langs alle bakken te zijn gelopen, viel ons oog op een opvallende Mugashi, die we even in de bowl wilden zien om van dichtbij te bewonderen. Ik deel graag wat beelden met jullie, zodat jullie kunnen meegenieten.
Afgelopen week stonden er nog twee asagi’s op mijn lijstje om nog eens goed te bekijken, zodat we ze eventueel konden aanbieden. Het zijn er uiteindelijk twee geworden: 2411016 en 2411017. Ze hebben elk een eigen uitstraling, mooi en schoon. Het zwarte puntje dat jullie bij asagi 2411017 zien, is een kleine beschadiging die zeker zal herstellen. En asagi 2411016 mag er ook wezen!
Asagi 2411016 van Kataoka/Oyi koifarm - 53 cm
Asagi 2411017 van Kataoka/Oyi koifarm - 56 cm
Landschap tijdens een rit met de auto-01
Landschap tijdens een rit met de auto-02
Sven heeft tijdens zijn bezoek aan Kataoka een reeks schitterende foto’s gemaakt en vroeg me om deze met jullie te delen. De schoonheid spat ervan af! Ja, Japan is werkelijk een prachtig land, doorspekt van schoonheid en mystiek dat kan ik je verzekeren. Mijn rondreis met mijn kleindochter enkele weken geleden was werkelijk fenomenaal en heeft een onvergetelijke plek in mijn hart veroverd.
Een beetje info over de kweker kan nooit geen kwaad natuurlijk: Eén van de kwekers die, meer dan wie dan ook, trots is op de eeuwenoude tradities en cultuur van Niigata en die er alles aan doet om deze door te geven aan de volgende generatie, is Tetsutaro Kataoka. Niigata wordt immers beschouwd als de geboorteplaats van Nishikigoi. Hij en zijn familie werken graag samen om de prachtige Taisho Sanshoku te fokken.
Hij specialiseert zich vooral in Taisho Sanshoku. Tetsutaro Kataoka richtte in 1961 de Katasei Koi-kwekerij op. Na zijn studie besloot hij zich toe te leggen op de koikweek en sindsdien focust hij zich op het kweken van Taisho Sanshoku. Ondanks waarschuwingen van andere kwekers om zich niet te richten op dit moeilijke en risicovolle ras, was hij vanaf het begin zeer succesvol. In 1972 veranderde hij de naam van zijn kwekerij naar "Oya Koifarm".
Tetsutaro Kataoka is een zeer natuurbewuste man, wat duidelijk blijkt uit zijn unieke benadering van de koikweek. Hoewel sommige koi aanvankelijk niet veelbelovend leken, maar toch een bepaalde fascinatie oproepen, besloot hij geduldig af te wachten. Dergelijke koi ontwikkelden zich vaak tot ware prachtstukken.
Kataoka legt minder nadruk op de kenmerken van een koi wanneer deze stil in het water ligt. Voor hem is het belangrijker hoe de koi zich in beweging gedraagt. Juist wanneer de koi in beweging is, komt de stralingskracht van een Taisho Sanshoku het meest tot uiting. Hoewel het duidelijk is dat er geen perfecte koi bestaat, hecht hij veel waarde aan de intensiteit van de kleuren en de goede lichaamsvormen van zijn koi.
Na ons bezoek aan NND en het maken van wat foto’s, zijn we langs de live veiling van Danichi gegaan. Het was er druk, en zoals altijd waren alle grote namen vertegenwoordigd. We hebben een rondje langs de vaten gemaakt om de koi goed te bekijken. Het blijft essentieel om koi in levende lijve te zien; zelfs met een lijstje vooraf bleek er niets aan te schaffen dat écht voldeed aan onze verwachtingen.
Daarna zijn we doorgereden naar Odakan, waar net de yonsai en oudere koi geoogst waren. Het was interessant om een glimp op te vangen van deze prachtige vissen, die nog onder verdoving waren om kleine oneffenheden en wondjes te behandelen. Daarnaast was het leuk om even hallo te zeggen tegen Ben Smit en afscheid te nemen.
Met alle ontmoetingen achter de rug, hebben we onze koffers opgehaald en zijn we begonnen aan de reis naar Okayama. Na een rit van 4 uur en 45 minuten zijn we aangekomen en hebben we alle wensen en doelen doorgenomen, zodat we morgen efficiënt aan de slag kunnen.
Ik kijk er enorm naar uit om morgen bij Momotaro de veilingkoi te gaan bekijken en hopelijk te starten met de Azukari koi. Maar eerst gaan we genieten van een maaltijd en deze dag in stijl afsluiten.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Het is niet altijd nodig om speciaal naar Japan te reizen om topkwaliteit koi te vinden. Gisteren kreeg ik een prachtige update van Interkoi Germany. Ondanks de ingrijpende verbouwingen die Michael momenteel uitvoert, zoals je kunt zien op de bijgevoegde foto’s, functioneren de opgroeibakken nog steeds optimaal.
De kwaliteit van de koi heeft me werkelijk verrast, met vooral schitterende showa’s en tancho kohaku’s van Dainichi die zeker de moeite zijn om nader te bekijken. Bijzonder opvallend is een prachtige showa van Momotaro die gegarandeerd velen zal bekoren. Ik deel daarom graag de filmpjes hier, zodat jullie ook kunnen meegenieten van deze prachtvissen. Ik heb even gepolst naar de verkoopprijzen, maar Michael was er spaarzaam mee. Hij vreest dat deze op dit moment te duur zijn om te verkopen.
Showa 2404049 aangekocht in april 2024: 45-50 cm
Een bowl met showa en tancho kohaku van Dainichi: 45- 50 cm
En zoals gewoonlijk heeft Michael altijd een speciale plek gereserveerd voor de opgroei van zijn éénkleurige koi, iets waar hij veel plezier aan beleeft en bovendien zeer bedreven in is. Een groot voordeel van deze koi is dat ze al geruime tijd in het land zijn, wat beslist niet te onderschatten is ,dat kan ik je verzekeren. Ik weet het er wordt geen aandacht aan geschonken....totdat....
Voor prijzen kan je het beste contact opnemen met Michael en de mogelijkheid om de koi mee naar Arendonk te brengen in april 2025 behoort tot de mogelijkheden.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Johan van Interkoi Nederland heeft zich onlangs opnieuw bewezen in de koi-wereld met een bijzondere aankoop. Het is hem gelukt om een nisai van 64 cm van Dainichi te bemachtigen, een prestatie die zeker niet zonder moeite was. Het vergt toewijding en geduld om een koi van deze kwaliteit te verkrijgen, en Johan heeft dat wederom laten zien.
Deze prachtige Showa uit de befaamde en gerespecteerde bloedlijn Mona Lisa is een opvallende aanwinst voor zijn collectie. Voor geïnteresseerden die meer willen weten over deze unieke koi, kunnen ze bij Johan terecht voor de nodige informatie, en alle info over de showa vind je hier.
Vergeet natuurlijk ook niet de andere koi te bekijken, Het is de moeite