Pro of contra

Pro of contra

Er gaat niets boven handmatig voeren. Of het beter is, is nog een andere vraag, maar plezieriger is het in ieder geval.

Waar ik echter benieuwd naar ben, is of je voor of tegen bepaalde voerautomaten bent en waarom ? Ik heb er al een aantal uitgetest, en er zijn er eigenlijk geen die me kunnen bekoren. Ofwel is de functie niet goed, ofwel gaan ze dadelijk kapot, en daar heb ik een hekel aan.

De enige die me op dit ogenblik kan bekoren is eigenlijk het doodeenvoudige bankvoerautomaat systeem. Het voer wordt verdeeld over een band, die via een kloksysteem naar voor wordt getrokken, zodat de korrels er gedurende een bepaalde tijd afvallen.

Bandvoerautomaat van Fiap

Simpel, effectief en over het algemeen storingsvrij. Ik gebruik het zelf op de groeivijver buiten, en ik kan niet zeggen dat ik ertegen ben. Het beeld dat ik zie, is dat de tosai altijd onder de voedermachine zwemmen, en dat ze klaar liggen om het voer op te pakken. Er onstaat zelfs een gedrum om de korrels te pakken te krijgen.

Is dit nu slecht ? Ik kan me voorstellen dat er bepaalde mensen zijn die beweren dat er koi zijn die dominant zijn en altijd de vallende korrels te pakken krijgen. Ik heb dit echter meermaals bestudeerd, en niets is minder waar. Een koi kan bijna niet altijd op dezelfde plaats liggen om de korrels op te vangen. Ze zwemmen rond en het vallen van de korrels is niet voorspelbaar. Ik zie dat iedere koi op een bepaald moment toch aan zijn trekken komt.

Wat ik ook een positief punt vind, is dat er naar aanleiding van de strijd toch veel beweging in het water is, zodat de koi niet lui rondhangen te niksen, maar goed in beweging zijn om hun graantje mee te pikken. Het versterkt de spieren en de vervetting wordt ook tegengegaan.

Een andere faktor waar ik een voorstander van ben is het feit dat het psychologisch een bepaalde verveling tegengaat. Ik ben een mens, en een koi is een vis. Ik weet niet of dit mentale verschillen geeft in de gedachtenwereld, maar ik zou me doodvervelen om de ganse dag in een vijver rond te zwemmen met niets anders te zien dan 4 muren die je om de paar seconden opnieuw mag verkennen.

In mijn gedachtengang geeft het de koi toch een bepaald speelelement dat tevens een psychologische input kan geven in het hoofd van de koi. Net zoals de muggelarven die ik via het eenvoudig ophangsysteempje aan de koi voer...

Als laatste wil ik er aan toevoegen dat ik het gewoon heel plezierig vind om naar te kijken, en als het dan al niet goed is voor de koi, dan is het toch goed voor mezelf, want ik geniet er iedere dag van.

Zijn er dan geen nadelen ? Jawel hoor...gewoon de prijs. Kon ik ze vorig jaar nog menselijk inkopen en verkopen aan 149 euro, nu zijn ze 20% duurder geworden om in te kopen en moet ik er al minimum 179 euro voor vragen om het interessant te maken. Daarom heb ik ook besloten om er geen meer aan te kopen, enkel als er een lot kan samengesteld worden van een 5-10 tal stuks, dan wil ik ze nog wel eens bestellen, zodat ik ze aan 169 euro kan verkopen.

De voedermachine die ik ook wel kan pruimen is de pendelvoedermachine. Hier heb ik er slechts eentje van ingekocht, en die heeft Noëlle overgekocht een jaar of 2 geleden. Mooi simpel en eenvoudig systeem...

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137