Rustig uitbollen noemen ze dit

Rustig uitbollen noemen ze dit

Bloedheet was het gisteren, en mijn algen welen tierig, tot spijt van enkele klanten die van verre kwamen om even naar mijn koi te kijken.

Men kon echter niets zien, want mijn UV lamp was kapot en moet vervangen worden. De zweefalgen vierden hoogtij. Eigenlijk geef ik er niet veel om, want ik vind het wel goed voor de koi, maar minder voor de verkoop…het is zelfs desastreus voor de verkoop…

Ik moest toch enkele mensen teleurstellen, en dat is dan weer de andere zijde van de medaille. Daarom is het altijd verstandig om mensen die naar een bepaalde koi komen kijken, dit altijd vooraf aan te geven, zodat ik de nodige maatregelen kan treffen.

Vermits we richting einde seizoen gaan, vind ik het niet zo erg dat de koi kunnen genieten van de fytoplankton en andere nodige voordelen van zweefalgen.

Wat is fytoplankton eigenlijk ?

Fytoplankton (Grieks phyton = plant) is plankton dat voor de energievoorziening afhankelijk is van fotosynthese om energie te verkrijgen. (Fotosynthese is een proces waarin lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose )

Fytoplankton is de grootste primaire producent van zuurstof op aarde. Het is de voedselbron van zoöplankton en van veel hogere dieren, waardoor ze behalve een belangrijke voedselbron, ook van essentieel belang zijn voor het zuurstofgehalte in het water.

Fytoplankton staat aan de basis van de voedselketen in het aquatisch milieu: het zijn primaire producenten. Het wordt door veel andere dieren geconsumeerd zoals zoöplankton, vissen maar ook grote zeezoogdieren als baleinwalvissen. Zoöplankton (Grieks Zoo = dier) zijn niet-fotosynthetische protozoa en kleine diertjes of larven.

Wij geloven sterk in deze manier van koi laten ontwikkelen, maar het is begrijpelijk dat dit meestal niet gewenst is voor de koivijver thuis, en op dit moment kan ik mijn vijver met de duurdere koi niet onder controle houden, dus volgende week werk aan de winkel.

Er werden gisteren dan ook maar en bepaald aantal koi gebowld, want men kwam om een karashigoi te kiezen. Hier had ik echter nog maar 2 stuks van, waarvan eentje in de groene vijver.

Beide karashigoi zijn nog van Takigawa, maar allebei totaal verschillend. De kweek van de karashi komt uit een karashi gemengd met een chagoi, en ik heb al bijzonder mooie exemplaren gezien die uiteindelijk over de 80 cm gaan, zoals dit exemplaar van 88 cm, en die nog een aantal centimeter zal pakken in de toekomst.

Dit exemplaar voert meer de lichtgele boventoon met een vleeskleurige ondertoon, terwijl de laatste chagoi nog aanwezig, meer een crèmekleurige, lichtbruine uitstraling heeft, die je meer kan onderverdelen onder chagoi. Ik kan ze toch niet veranderen, dus je mag er zelf van maken wat je wil….

Ik vond het bijzonder spijtig dat ik de betere vissen gisteren niet kon laten bewonderen, want die heb ik, en dat vonden zij ook spijtig, maar ik zou zeggen dat ze nu een goede reden hebben om nog eens terug te komen.

Vermits er ook eventueel interesse was voor een kohaku, hebben we ook enkele kohaku uit het gewone segment getoond, maar die toch de moeite zijn om even te beoordelen, en vooral omdat ik ze zelf wil laten zien.

Ze hebben niet de flair van de jumbo koi, maar ik maak me sterk dat beiden deugdelijke, en vooral eerlijke koi zijn, die op een gewone manier zijn grootgebracht, en die best een aangename lengte kunnen bereiken in de toekomst, als je ze de kans geeft.

Het is de laatste Taniguchi uit die serie die ik nog heb, en een Dainichi. Beiden heb ik als tosai aangekocht, en ik zou iedereen aanraden als je een goede kohaku zoekt zonder shimi's, dat je deze eens moet komen bekijken. Prijs kwaliteit is in mijn ogen uit proportie in die zin dat de prijs voor deze kwaliteit meer dan fair is.

Tenslotte kreeg ik nog het bezoek van Jan Hendrik die graag eens tot bij mij komt. Hij is ver van huis, maar als de kans zich aandient, komt hij nog even een babbeltje slaan, en dat kan ik best appreciëren.

Jan Hendrik had zich gefocust op "een clowntje" van Sekiguchi en als ik het woord clowntje hoor, associeer ik dit onmiddellijk met een neusje. Ik zat er echter naast, want het was het maruten showaatje dat hij bedoelde, hier samen in de bowl.

Het is het kleinste koitje dat ik momenteel heb zwemmen, en werd 30 cm gemeten… Ik kon nog een filmpje vinden van bij aankoop, en ik denk dat ze hier 12-14 cm was.

Helaas hebben deze sekiguchi showa totaal geen succes bij mijn klanten. Ik denk dat ik er nog een 7 of 8-tal heb zitten van de 28 die ik aangekocht had. En toch vind ik het kleine verdienstelijke koi die zeker iedere cent waard zijn. Huidkwaliteit en patroon zijn allen bijzonder goed. Misschien eens een goed idee om hier een uitverkoop van te organiseren volgende week als er interesse moest zijn. De meesten zijn nu rond de 35 cm.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240