Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi

Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi

Ondertussen is de informatie binnengekomen over de oyakoi van Taniguchi. Het heeft wat langer geduurd, omdat Taniguchi San naar Vietnam was, maar hier komt ie…

De meeste informatie over zijn oyakoi wist ik wel, maar kon het niet ondersteunen met foto’s of filmpjes. Wel had ik de geweldige mannelijke koi gezien die gebruikt werden voor de kweek, en daar stond ik gewoon perplex bij, maar de vrouwelijke oyakoi, daar tastte ik nog wat mee in het duister.

Dit is ondertussen opgehelderd. Ik heb een soort overzicht gemaakt van de oyakoi die Taniguchi over het algemeen gebruikt, en daaronder de oyakoi van de kohaku en sanke die we aangekocht hebben. In de foto’s heb ik de ouderparen bijeen gebracht om je een visuele kijk te geven.

De meeste bloedlijnen zijn dus sakai, behalve die van de sanke die zijn van Momotaro. Taniguchi is ook zo vriendelijk geweest om er een aantal foto’s en filmpjes bij te doen van nisai die uit deze oyakoi zijn gekomen. Deze nisai zitten rond de 55 cm en de tosai die wij gekozen hebben zijn minstens van dezelfde kwaliteit.

Helaas kan hij geen filmpjes laten zien van Taiho, maar misschien komt dit later nog wel. Bekijk vooral de filmpjes goed. Bovenaan staat de uitleg vermeld.

Megumi

Mannelijke Oyakoi SFF

Mannelijke Oyakoi SFF

Mannelijke Oyakoi SFF

Voorbeeld Nisai

voorbeeld Nisai

Voorbeeld Nisai

Bovendien is de man zo vriendelijk geweest om een tekst in het Engels in te lezen voor Interkoi. Dit is niet zo makkelijk voor Japanners, want de meesten spreken totaal geen Engels. Het heeft dan ook 5 takes geduurd vooraleer hij de boodschap redelijk duidelijk kon inspreken. Taniguchi San speciaal voor Interkoi

Op het laatst zegt Taniguchi San: Thank you for buying koi from Interkoi Arendonk. Dit moet je niet te letterlijk nemen, maar vertalen naar “Ik ben blij als je bij Interkoi Arendonk één van mijn koi koopt” . Het is meer bedoeld als een bedankwoord.

Op onze vraag of hij de lengte kan inschatten van deze koi, heeft hij me een verwachtingsschema gegeven. Dit kan je zien onder deze link. Wel heeft hij ons gevraagd om dit enkel te gebruiken als richtlijn, want zekerheid kan hij uiteraard niet bieden.

Achtereenvolgens zie je de codenummer van onze koi, de nummer van Taniguchi zelf, de geboortedatum van de koi, gevolgd door de omschrijving en de maatvoering op dit moment, met daarachter de verwachte maat in mei en als ze nisai zijn. De laatste kolom geeft dan weer de nummer van de bloedlijn weer, die je onderaan kan vinden. De koi nummer 1102084 en 1102085 staan in het rood omdat deze eigendom zijn van Interkoi Almere.

Een belangrijk punt dat niet uit het oog mag verloren worden is natuurlijk het geslacht van de koi. Hij heeft ons gevraagd om geduld te hebben tot einde maart om deze koi te sexen. Het zou volgens hem nu een slag in het water zijn, en geen zeker beeld ophangen van het geslacht. Om jullie hierover meer informatie te geven, kan ik jullie meegeven dat een kweker altijd zal trachten om de vrouwtjes te selecteren. Mannen hebben in principe totaal geen waarde, tenzij dan de commerci�le waarde of de speciaal geselecteerde voor de kweek. (lap).

Ze zullen dus altijd de koi selecteren met de hoogst mogelijke scoringskans voor vrouwtjes. Hij vertelde ons dat de Taiho kohaku bloedlijn zeer goede resultaten gaf. Van 120 geselecteerde tosai voorheen, waren er slechts 8 mannetjes 100% man, dus selectie uit deze bloedlijn blijkt heel sterk te zijn volgens hem. Je moet er ook bij bedenken dat tosai kunnen omwisseelen in geslacht. Dat maakt het geheel wat moeilijker.

Het is dan ook zo dat ik deze verantwoordelijkheid op mij neem.

Alle tosai (buiten nummer 1102066) worden als vrouw beschouwd. Blijkt er één van deze koi einde maart toch mannelijk gesext te worden, dan mag je de koi omruilen tegen een soortgelijke uit deze selectie. Ik denk dat dit de fairste manier is om te handelen.

Ik heb ook nog bijkomende inlichtingen gevraagd over het extra verblijf in de mudpond. Al deze koi heb ik berekend op basis van een extra verblijf in een natuurlijke mudpond. Ik krijg echter de infomatie dat je kan kiezen voor tosai tussen een verblijf in een natuurlijke mudpond, of een verblijf in een betonnen mudpond, zoals Momotaro.

Ik heb even bijkomende informatie en verklaringen gevraagd en dit is zijn antwoord:

Een mudpond is zoals altijd… Het kan riskant zijn omdat er veranderingen in de mudpond kunnen voorkomen zoals vogel aanvallen, problemen met het water, altijd te warm dat niet kan gecontroleerd worden enz. Een mudpond is ook onderhevig aan natuurlijke rampen zoals typhoons, aardbevingen, overstromingen etc…

Beton is veel veiliger met meer controle, betere voeding, minder problemen. Momotaro gebruikt betonnen vijvers voor de meeste van zijn veiling tosai van klanten die grootgebracht worden naar nisai, met goede resultaten. Er is geen enkele reden waarom ik dit niet zou kunnen ? Er is geen tovenarij gemoeid met het opkweken in betonnen vijvers, buiten de grootte en het aantal vijvers dan natuurlijk. Taniguchi heeft nu nieuwe betonnen vijvers op zijn nieuwe farm. Maar betonnen vijvers kosten meer geld en onderhoud, daarom is het duurder om de koi te laten opgroeien tot nisai of sansai.

Ik zal tegen einde van mei een berekening doorgeven van deze prijzen, en de mensen die koi hebben gekocht van Taniguchi op de hoogte brengen. Er is dus een keuze het laten opgroeien van koi tussen een natuurlijke mudpond (deze prijs is in de prijs van de nieuwe lichting inbegrepen) en een betonnen mudpond.

Ook heb ik hier de prijzen binnen voor de opgroei van nisai naar sansai in de verschillende mogelijke varianten tot een vijver van 500 Ton.

Ik hoop dat dit voldoende informatie geeft over deze fantastische koi. Koi zoals je ze maar zelden zult kunnen kopen.

Meer afbeeldingen

Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 1
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 2
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 3
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 4
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 5
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 6
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 7
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 8
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 9
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 10
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 11
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 12
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 13
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 14
Uitgebreide informatie Oyakoi Taniguchi: afbeelding 15

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: vanaf 11.00 tot ± 16.00 uur.
Zondag: NIET OPEN OP ZONDAG 1 MAART EN 8 MAART

Overige
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-10234

sanke SA-V19-10234
Koi Evolutie

1710023

Archief 1710023