Waarom kleien ?

Waarom kleien ?

Ik krijg tegenwoordig opnieuw veel vragen over klei. Het zijn steeds wederkerende vragen, maar dat zal wat eigen zijn aan de veranderende wereld van de koi.

Persoonlijk klei ik iedere dag een kleine hoeveelheid klei. Ik hou er niet van om per week een grote hoeveelheid klein in het water te doen. Volgens mij is dat een te bruuske behandeling van de samenstelling van het water. Ik klei iedere dag een kleine hoeveelheid en doe dit op de volgende manier.

Ik neem een maatbeker en vul deze met wat water. Daar doe ik één soeplepel in voor de kleinere vijvers, en 2 soeplepels voor de grotere vijvers. Flink roeren en dan over het water verdelen. Het kost me iedere dag een paar minuten om dit te doen.

Er ontstaat een melkachtige wolk en je kan prachtig de stroming in je vijver volgen. Die microscopisch kleine kleideeltjes zuigen zich vol water, zwellen op en het soortelijk gewicht is bijgevolg nagenoeg gelijk aan het water. Weinig kans dat het neerslaat in de buizen, zeker bij een redelijke stroomsnelheid.

Je moet nu ook niet denken dat je dadelijk verschil ziet aan je koi en dat ze na een week volledig verandert zijn. Neen, je moet jezelf gewoon de discipline opleggen om dit het ganse jaar door te doen. Het neemt zo weinig tijd van je in beslag.

Ik citeer hier nog even het woord van Rini over klei:

Er zit geen verschil tussen Montmorillonite en Bentonite klei, behalve de plaats waar het oorspronkelijk gedolven werd, t.w. Montmorillonite bij het plaatsje Montmorillon in Frankrijk en Bentonite in Wyoming USA nabij fort Benton (vandaar die naam).

M & B klei wordt overal in de wereld gedolven: zoals Brazilie, Japan, Filipijnen en Zuid-Afrika, om er een paar te noemen. De kwaliteit van de klei wordt bepaald door de zuiverheid. Die kan verschillen van 30/40% tot 80/90% zuiverheid. Kwalitatief mindere klei wordt geraffineerd teneinde de onzuiverheden te elemineren en te verwijderen. De kwaliteit van de klei ligt hem in de kracht van de ionenuitwisseling, zeg maar de magneetwerking t.o.v. de vuildeeltjes. Hoe groter die is, hoe beter de klei.

Je hebt me niet horen zeggen dat klei het water helder maakt (waartoe het overigens wel in bijdraagt), maar ik heb bewust gekozen voor de term zuiver. Zuiver in de zin van het verwijderen van microscopisch kleine vuildeeltjes.

Ik gebruik enkel en alleen Breeders Secret van Nedkoi omdat het een hele goede reputatie heeft en in mijn vijver prima werkt. Ik kan dat ook zien aan de luchtbellen van mijn bottomdrain: ze sissen omdat ze meteen kapot springen en niet op het water blijven drijven. Ik ben een voorstander van een dagelijks beperkte portie t.o.v. wekelijks een grote portie, maar hierin moet iedereen voor zich kiezen.

s'Zomers gaat er per week totaal ruim een 1/2 kg klei in, verdeeld over dagelijkse porties van een ons of iets minder. Ik laat me hierbij ook een beetje door mijn gevoel leiden. In andere jaargetijden is dat beduidend minder. Je ziet aan de vissen dat ze het lekker vinden. Het zijn nu eenmaal zoetwatervarkens.

Wat ik me persoonlijk dikwijls afvraag is waarom je klei uit een vreemd land laat komen, terwijl de beste producten in Nederland geproduceert worden, zowel het voer als klei. Ik verkoop reeds geruime tijd de klei van Nedkoi, namelijk Breeders Secret, en je kan het bij mij gewoon komen ophalen of ik stuur het op.

De verzendingskosten zijn minimaal, want het is goedkoper om het via de post te bestellen, dan het met de auto te komen halen. Ik ga me hier in de loop van volgend jaar dan ook een beetje in specialiseren. De klei van Nedkoi, Breeders Secret kost 15 euro per pak van 1,9 kg en leent zich perfect tot kleien. Makkelijk oplosbaar, professioneel verpakt, en ik heb het in principe altijd op voorraad.

Hier nog even de omschrijving zoals het omschreven staat bij Nedkoi:

Breeders Secretâ„¢ is een zeer zuiver en natuurlijk kleiproduct voor in de vijver. Het bevat een schat aan mineralen en sporenelementen welke in het meeste drinkwater ontbreken. Dit natuurzuiver kleiproduct voedt als geen ander de pigmentcellen van uw Koi en brengt de huid in stralende conditie. Koi nemen de kleimineralen op uit het water waardoor de kwaliteit van de slijmlaag en zijn beschermende werking sterk wordt verbeterd. Daarbij leveren de mineralen en sporenelementen een belangrijke bijdrage aan de spijsvertering en verbeteren het zuurstoftransport in het bloed.

Breeders Secretâ„¢ neutraliseert ook gelijk de bacteriologische activiteiten in de vijver en bindt zich aan zeer fijne vuildeeltjes. Het resultaat is een heldere vijver. Het helpt leidingen schoon te houden en vermindert aanslag en verstopping door vuildeeltjes.

Als je het graag wil ontvangen ?:

Deze week wil ik het opsturen voor de prijs van 19 euro, verzendingskosten inbegrepen. Stuur me maar een mailtje en ik stuur het met alle plezier op. Wel je adresgegevens doorgeven als je besteld.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: open van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi Evolutie

Showa 2003038

Archief Showa 2003038