De maand van de honing: juli:

De maand van de honing: juli:Nu zul je zeggen, wat heeft honing met koi te maken. Eigenlijk niets en toch ook weer niet.

Een van mijn trouwe klanten, Harold is een bijenkweker, en door zijn regelmatig bezoek, raak ik uiteraard gefascineerd door bijen. Het is een interessante materie, en men kan er zoveel over praten, als over koi.

Het is niet alleen daarom, maar honing is ook een snoepje dat graag op een bruine boterham gesmeerd wordt om daarna aan de koi te geven....ze vinden het heerlijk. Bovendien heeft het nog interessante bijwerkingen. Daarom dat ik ook in het kort een kleine omschrijving geef over honing en de goede eigenschappen ervan.

Bovendien heb ik van Harold een aantal honingpotten aangekocht die zowel voor mensen als voor koi kan aangekocht worden. Ik beloof je dat het een sensatie is om deze honing te proeven. Ik heb 3 soorten in de verkoop: balsemienhoning, wilgenhoning en vruchtenhoning. De prijs van een pot honing is 4,95 euro, en er zit 450 gram honing in. Een zegen voor jullie en de koi, en geloof me...ik wordt er niet rijk van....

Wat is honing

Honing is een natuurlijke vloeibare zoete substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. Honing wordt door mensen als voedingsmiddel gebruikt. De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de linde), maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie.

Gemiddeld bevat honing 38% vruchtensuiker, 31% druivensuiker, 10% andere suikers en 17% vocht. Hiernaast bevat honing nog 4% begeleidende waardevolle stoffen zoals bijvoorbeeld enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide, stuifmeelkorrels en mineralen zoals bijvoorbeeld fosfor, mangaan, ijzer en koper.

Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum. Dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker en het voorkomen van waterstofperoxide, dat door een suikerafbrekend enzym in de honing wordt aangemaakt. Verder bevat honing ook een antibacteriële proteïne, die ook een functie in het afweersysteem van bijen vervult.

Honing wordt in het menselijk lichaam te snel afgebroken om daar als antibioticum te kunnen werken. Op de huid zou hij echter wel soelaas kunnen brengen. Er wordt tegenwoordig om die reden dan ook klinisch onderzoek gedaan naar het gebruik van honing ter bevordering van de wondgenezing.

Pure honing bederft nauwelijks. Er is honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog geschikt was voor consumptie...

Een belangrijk produkt van bijen is "propolis"

Propolis is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen. Propolis wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. De kleur van propolis varieert per bron, maar donkerbruin komt het meest voor. Rond kamertemperatuur is propolis klevering, maar bij koudere temperaturen is het hard en broos.

Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en is een krachtig anti-bioticum; het werkt bacterie- en schimmeldodend.

Propolis wordt met name door winkels, gespecialiseerd in natuurproducten, aangeprezen als natuurlijk medicijn. Beoefenaars van natuurlijke en/of alternatieve geneeswijzen gebruiken vaak propolis voor de behandeling van uiteenlopende kwalen, waaronder ontstekingen, maagzweer, en virale ziektes. Ik vind dit interessante materie, en ik ga mijn koi ook de nodige grondstoffen geven door middel van honing.

Ik heb trouwens gisteren ook nog wat filmpjes gemaakt van mijn tosai. Ze groeien ontzettend goed en wie graag 7 minuten en 14 seconden naar een filmpje kijkt, kan hiervan genieten. Ik moet zeggen dat ze het bijzonder goed doen. Je zult eerst en vooral een overzicht krijgen van de kohaku, en daarna van de showa en sanke. Ze zijn van plaats verwisseld. De showa en sanke zitten nu buiten en de kohaku zitten nu binnen.

Mijn voorstellen tot pakketaankopen voor opstartende vijvers blijkt succes te hebben, want ik moet nu regelmatig een pakket samenstellen. Gisteren heb ik enkele nieuwe pakketten samengesteld, en waarom hier ook eens niet naar kijken ?

Pakketdeal 1
Pakketdeal 2
Pakketdeal 3Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

ter informatie.
Er komt schot in de zaak met de blauwe bowls. Hier het laatste antwoord uit Japan: The company I am trying to buy from is useless and will not give me shipping prices...

So I have been in contact with Ryuki Narita. He is finding shipping prices for me. By sea, he said it will be cheap. He should get back to me very soon on shipping prices I think...


Dus er komt toch nog schot in de zaak.

luc on 26/06/2013 12:46

Aha blij te horen dat er toch nog respons is van de bowls ,en honing mmm lekker .grtjs

paul on 26/06/2013 15:12

Hoi Luc
Je hebt de samen stelling van honing en propolis goed omschreven.
Daar ben je wel even [ZOET] mee geweest he he.
groetjes

harold on 26/06/2013 21:49

Vanavond mijn koi nog eens verwend met droge stukjes bruin brood met daarop wat honing gesmeerd, honing van het banale en goedkope huismerk "Everyday" van de Colruyt wel te verstaan, want zo gul ben ik nu ook weer niet. Mijn beloning kwam in de vorm van het niet aflatende gesmak van de koi bij het bemachtigen van een brokje, een zomerfestival als Rock Werchter was er niks tegen.

Na afloop van het feestmaal kwamen de drie oudste koi naar mij toegezwommen met de groepsboodschap dat ze voortaan:
a) niet enkele maar alle Probites korrels van hun klassieke dieet terug zouden uitspuwen en verder niet meer naar zouden omzien
b) enkel nog maar stukjes bruin brood met honing op hun bord zouden willen, maar dan wel de hoogwaardige honing van een bekende imker genaamd Harold, in plaats van die goedkope brol van de Colruyt.

Ik heb hen gezegd dat ik hun smeekbede in overweging zou nemen en dat Harold daar heel blij mee zou zijn, maar dat een zekere Mike erbij zou gaan knarsetanden van pure ontevredenheid :-).
Hun repliek was even kort als krachtig: "Who cares ???".

Martin on 27/06/2013 00:29