Iets anders dan koi: cultuur

Iets anders dan koi: cultuurZoals ieder jaar geef ik even een nieuwitem over de Arendonkse folklore namelijk Sinte - Katarinazingen

Al sinds mensenheugenis gaan op 25 november de Arendonkse kinderen van deur tot deur om Sinte Katerina te zingen. Ze nemen hierbij een lampionnetje mee en hopen zo op die avond zakken vol met snoepgoed bijeen te zingen.Vroeger werd er van huis tot huis gegaan met een uitgeholde biet en daarin een kaarsje. Vanaf 5 uur 's avonds tot 8 uur trekken de kinderen door de Arendonkse straten en zingen ze uit volle borst het liedje. Luister vooral naar het folkloristische liedje dat ik vroeger ook uit volle borst heb meegezongen. (ter info: een kjeske = een kaarsje)


Het lied
Sinte Katerina…file Filemina
Een kjeske vur ne cent en al wie daer nie over kan
over een kjeske, over een kjeske
en al wie daar nie over kan
over een kjeske van ne cent
laat ons, laat ons
ne goeien avond onder ons

Geschiedenis
Het liedje is ontstaan in de eerste jaren na de eerste wereldoorlog. Het eerste gedeelte is een overblijfsel van nog vroeger, het tweede deel is het refrein van een straatliedje uit die tijd.

Door zeer godvruchtige personen werd een tijdje geprobeert om een tweede liedje op de markt te brengen. Dit liedje heeft evenwel geen stand gehouden en verdween tenslotte volledig.

Ook latere pogingen om van het gebeuren iets meer te maken, zoals een Katrientjes verkiezing, verdwenen uiteindelijk in de plooien van de geschiedenis. Het zingen daarentegen blijft een populair dorpsgebeuren.


Reacties

3 reacties tot nog toe

Hey Luc, niks zo mooi als een bende jong veulens die voor je deur staat te zingen. Ook hier hebben ze diverse initiatieven en Rita en ik kijken daar echt naar uit. Tradities moeten blijven bestaan.
En als we je artikel lezen , moeten we toch tot een besluit komen:mensen die van koi houden, houden heel zeker van mensen.

willy on 04/12/2009 19:17

Net zo iets dus als Sinte Maarten op 11 November in Noord Holland.
Oftewel keufelen!

Gr.Jack

jack on 04/12/2009 20:27

hier in drenthe is het ook al jaren
de deurbel draait overuren op 11 november

dit hoort te blijven bestaan

halloween enzo hoort niet thuis in nederlands cultuur

bernd on 05/12/2009 17:34