Mea Culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

Mea Culpa, mea culpa, mea maxima culpa.Eén koi is me ontschoten tijdens de selectie van de Taniguchi Azukari koi.

Dit werd onmiddellijk vlak voor mijn vertrek nog door desbetreffende klant doorgegeven. Hoe deze kunnen ontsnappen is uit mijn systeem is raar, maar ik bemerkte de fout onmiddellijk en nam ook zo snel mogelijk stappen om alsnog een foto en film uit de brand te slepen.

Toen ik geland was op Schiphol kreeg ik al onmiddellijk de informatie door, en ik ben blij dat de koi goed en wel gezond uit de mudpond is gekomen. Helaas geen filmpje, maar ze komt ook op 2 december binnen. Foutje rechtgezet, iedereen weer tevreden.

Deze kohaku is ondertussen 53 cm en komt uit de selectie van april jongsleden. Ze was toen 38 cm en nu dus 53 cm. Je kan het filmpje nog bekijken van bij aankoop. Jan, ik verontschuldig me oprecht bij deze door dit foutje.

Wat er mij vooral opvalt bij de tosai die ik selecteer voor in de mudpond is het volgende. Neem nu alle koi in ogenschouw die de mudpond gepasseerd zijn, en vergelijk de groeicurves van de koi. Ik heb de neiging om te zeggen dat de vrouwelijke koi iets minder groeien dan de mannelijke koi. Ik weet niet of dit een algemeenheid is of een toeval, maar mij valt het op.

Ik ben wel blij met de scorings die ik behaald heb op de 17 koi. Er zijn veel mensen die resoluut voor de grotere en meer gekleurde koi gaan. Uiteraard hou ik hier ook rekening mee, maar mijn ervaring zegt me dat ik toch makkelijker vrouwen selecteer dan mannen. Met een score van 11 op 17 koi, waarvan ik eigenlijk al zo 2 koi kon opnoemen die ik al als man zag, is dit een zeer goed resultaat.

Zijn vrouwen nu beter dan mannen ? Neen, niet altijd, maar de vrouwen worden gemiddeld groter en breder dan de vrouwen, en er is een plezierige ontwikkeling in body, en patroon. Mannen moeten presteren en zullen veel sneller mooi en groot zijn...Wel zie ik een tendens verschijnen, waarbij Momotaro het voortouw neemt, om de mannen ook kweektechnisch al indrukwekkender te maken. Of die trent zich zal doorzetten is nog maar de vraag.

Ik ben vrijdagmorgen om 6 uur vertrokken, en ben gisterenavond om 18.00 uur thuisgekomen. Tel daar nog 8 uur reisverschil bij en ik heb in totaal dus 20 uur gereisd, dus het valt nogal mee. Vervelend ? Ja het is natuurlijk saai, maar in de trein heb ik nog wat filmpjes gemaakt om je een indruk te geven hoe het eruitziet als je van Okayama naar Osaka Station rijd. Bekijk het filmpje hier. (5 uur en 23 sec.)

Dit filmpje heb ik gemaakt op de trein van Shin Osaka naar Kansai Airport. Dit is de 2de trein die ik moet nemen, en dat is niet de Shinkansen of Hogesnelheidstrein, maar de trein van de JR line, of de boemeltrein met de meer locale verbindingen. Hierbij moet vermeld worden dat alle treinen zo goed als stipt op de minuut aankomen, en je kan geen 100 % maar 200% op vertrouwen. Het treinverkeer is perfect geregeld, en ze kunnen er hier nog een puntje aan zuigen. Deze trein rijd door de dichter bevolkte gebieden zoals je kan zien, en ze rijden zo goed als door je voor- of achtertuin.

De eerste trein, de Shinkansen noemt Nozomi en de reistijd tot aan Shin Osaka is ongeveer een klein uur. De 2de trein is de Haruka, en de reistijd duurt 3 kwartier. Het overstappen neemt een halfuur in beslag.

Is het een goede japanreis geweest ? In het begin viel het me nogal tegen, maar achteraf heb ik zeer goed kunnen scoren en heb goede vissen gezien. De veiling van Momotaro heeft me nuttige vissen opgeleverd van goede kwaliteit, ondanks het feit dat ik het moet afleggen tegen de grote kanonnen. Bij Takigawa heb ik een geweldig mooie chagoi kunnen aankopen, en kwam ik opnieuw oog in oog te staan met Virgin. Sakai heeft me eindelijk verrast, en scoorde goede punten. Ik ben blij dat de kogel eindelijk door de kerk is. De mooiste herinnering heb ik aan Taniguchi San. Ik kom hier graag, het is niet de grootste kweker, maar zeker ook niet de kleinste. HIj klimt langzaam op de ladder.

Zijn deelname aan de show met de kohaku van Marc (de mooie yondan kohaku) waarvan hier nog een filmpje, heeft helaas geresulteerd in een tweede plaats. Niet vergeten dat ze verloren heeft tegen een sanke van Sakai, en dat het deelnemingsveld zeer indrukwekkend was, wat maakt dat een tweede plaats meer dan verdienstelijk is. Ik zal van de week een foto ontvangen van de winnaar en deze laten zien.

Ik ga begin volgend jaar opnieuw naar Japan, maar dan ga ik van het Noorden naar het Zuiden. In het Niigata gedeelte zal Matthijs vooral zijn tosai uitselecteren, uiteraard met mij. Polleke zal ons vergezellen, en na enkele dagen in het Noorden zal ik naar het zuiden reizen. Daar zal ik dan mijn belangrijkste kwekers bezoeken. Wie onder de indruk is van de resultaten van Taniguchi, kunnen mij altijd contacteren. Wie graag de tosai door Matthijs laat selecteren, kan ofwel met matthijs of met mij contact opnemen met wensen.

Meer afbeeldingen

Reacties

8 reacties tot nog toe

Een foutje zal vlug gemaakt zijn als je in japan zit en je moet op korte tijdspanne toch zien dat je degelijke koi prijs/kwaliteit vind ,en dan nog nieuwsitems maken MET de toffe films erbij waarvan de nrs en tekst ook nog eens moeten kloppen .En dan nog maar gezwegen van ons gezaag van hoeveel kost die koi en welke is beter volgens jou (want Luc ziet ze natuurlijk eerst live) en de telefoons/mails beantwoorden .
Ik denk eerlijk gezegd dat veel mensen tekort zouden schieten!
Het was weer plezierig om alles up to date te kunnen volgen elke dag weer ,en nu nog de verhalen van de byingtrip horen .Het word gezellig als onze patron wakker kan blijven haha .grtjs

paul on 23/11/2013 08:33

Pfff...ik zie dat de grote showa van Momotaro en de shriomuji ook al verkocht zijn. Toch nog een goede koihunt gehad precies

marc on 23/11/2013 08:50

In het begin viel het wat tegen, omdat ik de kwaliteit niet vond die ik zocht, tenminste niet voor de prijs die ik aan wil kopen.

Bij de veiling heb ik gelukkig goed kunnen scoren met goede vissen voor een aanvaardbare prijs. Nadien begon het te beteren, en ik moet zeggen dat de verkoop slecht was, maar nu begint het te beteren, en de mensen vragen veel info aan.

De verkoop zou echter nog iets beter moeten zijn om de reis interessant te maken, want je bent zo een boel geld kwijt. Het was trouwens mijn 4de japanreis dit jaar niet te vergeten, en dat kan alleen als de verkopen in verhouding zijn.

luc on 23/11/2013 08:53

Die verkopen komen nog wel Luc...ik denk dat veel mensen eerst de koi live willen zien. In ieders geval ik wel! Het zal wel druk worden tijdens de open dagen.

Tom on 23/11/2013 21:30

@ Tom,

Laat ons hopen dat er tijdens de open dagen in december, naast de vele mooie koi, ook op culinair vlak nog eens iets te smullen valt, want dat is nu toch al wel heel lang geleden moet ik zeggen, veel te lang naar mijn goesting (en dit ondanks formidabel goede verkopen dit jaar, volgens Luc's eigen zeggen).
Voor wat hoort wat, of hoe was die spreuk ook al weer?

Martin on 23/11/2013 23:46

En wie zeurt wordt over de omheining gepleurd dat is ook een gezegde hier.

Rob on 24/11/2013 13:22

tja, op een lege maag kan ik niet kopen, dus daar zit wel wat in Martin. Ik zag dat Luc bij Sakai ook goed werd ontvangen met een uitgebreide Japanse eettafel! Dus wie weet...

Tom on 24/11/2013 13:50

Sorry Rob, maar ik vind dat er 100 keer meer waarheid zit in de reactie van Tom dan in die van jou :-).
Maar je moet dan ook weten dat ik een Bourgondiër ben. Ik ken er trouwens nog zo eentje, meer bepaald uit de Schutterstraat 68 te Arendonk.

Martin on 24/11/2013 14:09