Aankomst koi 29 november

Aankomst koi 29 november

Deze keer kwamen de koi op zaterdag 29 november binnen. Geen file, dus dat was gelukkig niet aan de orde, want dat is soms ook wel eens anders.

De keuring door de veearts en de douaneformaliteiten waren ditmaal vlot, dus konden we op tijd terug naar huis. Om 11.45 uur zijn we thuis aangekomen. Hier stond alles reeds klaar om de koi op te vangen. Natuurlijk is dit altijd een hele belevenis, maar vandaag zaten er addertjes onder het gras, maar daar kom ik zo dadelijk op terug.

Ik zal eerst zeggen hoe we in principe werken. Er worden vaten klaargezet van 3 m³, dan wordt de Ph waarde van de zakken gemeten en de Ph waarde van ons water is in principe reeds bekend. Normaal is de Ph waarde van de koi die uit Japan komen 6,5 en onze Ph waarde is altijd stabiel tussen 7,5 en 7,8. We brengen de Ph waarde van de vaten op 7 zodat er een goede overgang is van de koi uit de zakken naar de quarantaine bakken.

De week voorafgaande aan de aankomst van de koi, bouw ik het zoutgehalte op tot 3% of 3kg per m³ zodat de filters zich kunnen aanpassen aan het zout. De dag vooraleer de koi aankomen geef ik een goede dosis Kamiac, waar ik zeer goede resultaten mee heb gehaald. Hier kom ik later nog op terug, want dat is toch de moeite om verder te bespreken. De temperatuur wordt op 18° gebracht, waardoor het temperatuursverschil niet te groot is. Ervaring leert mij dat de temperatuur in deze periode in de zakken ook rond de 18° is.

Nadat de zakken een tijdje op het water van de vaten zijn gelegd, doen we water bij de koi, en nadien laten we ze in het vat even rondzwemmen. Als dit gebeurd is, gaan de koi naar hun respectievelijke verblijfplaats voor de volgende 5 maanden.

Gisteren hebben we echter voor de eerste keer echte problemen gehad, en wel met de tosai van Momotaro. Rini heeft hier bewust niets van verteld in het voorgaande nieuwsitem, omdat hij liever had dat ik dat op mijn manier verwoordde. Wat de oorzaak is, is nog niet zeker, maar na contact met Momotaro spreken zij over 'sleeping disease' of de slaapziekte. Hier ben ik echter niet mee vertrouwd, want dat ken ik enkel van horen zeggen...Hetgeen ik er op uitmaak, is dat de koi in een soort slaaptoestand komt. Als dat tijdens het transport gebeurd en het water wordt dan nog slecht van kwaliteit dan sterven de koi. Dit is er helaas gebeurd gisteren, en hierdoor zijn we 116 tosai showa verloren. 5 Hebben het tot hiertoe overleefd, en 2 vechten nog voor hun leven.

Wat normaal dus een zeer plezierige happening is, heeft een hectische domper gehad, waardoor ik op dit ogenblik toch een beetje depressief ben geworden. Geen nood, want als ik tegenslag heb, dan put ik normaal kracht uit mijn tegenslag en ga ik er met vernieuwde krachten tegenaan....

Langs de andere zijde van de wereld is er intussen al reactie geweest van Momotaro en van Brian, dat ze uiteraard meeleven met het gebeuren, maar het zijn natuurlijk levende wezens, en zoiets kan altijd gebeuren. Zij hebben al toegezegd om de schade te vergoeden, en een nieuwe zending op te sturen, en ze zouden ervoor zorgen dat ik nog betere koi zal krijgen dan degene die ik met zoveel moeite heb geselecteerd. Of dit zo zal zijn, dat moeten we nog afwachten. Ik zal in ieder geval proberen een eventuele nieuwe zending nog voor de kennismakingsdagen in orde te brengen. Tot zover dit euvel, en nu wil ik er gewoon zo snel mogelijk afstand van nemen en me focussen op wat er nu nog moet gebeuren.

De binnengekomen koi van Momotaro, zeg maar de tosai van de veiling van begin dit jaar zijn van een nooit geziene kwaliteit, dat kan ik je nu al garanderen. U mag ze komen bewonderen op 13 december, en zowel Rini, als Ben als ik kunnen je nu met de hand op ons hart vertellen dat je dit zelden of nooit ziet. Als er een superlatief was voor bewonderen, dan zou dit nog niet uitdrukken wat we zien. Vooral de 2 kumonryu zijn gewoon subliem te noemen. Ik weet ook zeker dat Danny een traantje zal laten als hij voor de eerste keer zijn aangekochte showa zal mogen bewonderen. Danny en lut hebben zoveel tegenslag gehad dit jaar, dat ik bijna zeker ben dat deze showa bijna alles zal goedmaken.

Ik heb weinig foto's getrokken wegens te hectisch en te deprimerend, en zoals je gemerkt hebt in het vorige nieuwsitem heeft Rini de nodige foto's gemaakt. Ik ben vandaag wel teruggeweest en heb een aantal films gemaakt, zodat je een indruk krijgt van de koi die aangekomen zijn. Hou er rekening mee dat de filmpjes binnen zijn gemaakt met weinig licht en dat buiten de damp uit de grote vijver kwam. Ik zou zeggen, genieten jullie maar van hetgeen je op de filmpjes reeds kan zien en bewonderen.

film-01

film-02

film-03

film-04

film-05

film-06

film-07

film-08

film-09

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137