Bakki-geweld

Bakki-geweld

Er zijn veel reacties binnen gekomen op de indrukwekkende filtering van Momotaro’s 1500 kuub binnenvijver. Veel mensen overwegen de plaatsing van een of meerdere bakki’s en er zijn er zelfs bij die de bestaande onderwaterfiltering volledig willen vervangen.

Filosofie

Veel vragen gaan over de doorstroming en de beste media voor deze bakki’s. Het is derhalve goed om bij een paar dingen stil te staan. En zoals altijd is de gedachte achter de vinding het belangrijkst.

De Bakki Showers van Momotaro vertegenwoordigen samen met de gebruikte media, het Bacteria House, de absolute top op het gebied van vijverfiltratie. Wie zich een bakki heeft aangeschaft – en onder onze klanten zijn er nogal wat – en die het op een adequate manier toepast, roemt het effect op de kwaliteit van het vijverwater en de levendigheid van de koi.

Maeda San heeft zich bij de ontwikkeling laten inspireren door de stroomversnellingen en watervallen in de Asahi-rivier, die langs zijn farm stroomt. Hij wilde een eco-systeem creëren die ook dat bruisende, zuurstofversterkende en schoonmakende karakter bezat.

Bovendien keek hij met een schuin oog naar de effecten van de Bakuhanseki bron, die in Japan beroemd is vanwege zijn gezondheidsversterkende kwaliteiten. Onderzoek toonde aan dat deze bron een sterk verhoogde infrarode straling bezat. Aan deze straling (far infrared rays), ondekt door de Nasa, worden de helende capaciteiten van de Bakuhanseki bron toegeschreven.

Aldus ontwikkelde Maeda San over een periode van zes jaar research het befaamde Bacteria House. Het is samengesteld uit een (uiteraard geheime) samenstelling van keramische stoffen, die gedurende 60 uur op een temperatuur van 1300 graden Celsius wordt verhit. Wat overblijft zijn ‘worsten’ keramiek met een zeer poreuze structuur, sponzen als het ware, die keihard zijn en die een verhoogde infrarode, gezondheidsbevorderende straling bezitten.

De gigantische hoeveelheid minuscule gaatjes en gleufjes in zo’n worst zijn ideale plaatsen voor gevarieerde stammen van bacteriën om te koloniseren. Bovendien vangen ze enorme hoeveelheden vuil af, die daarin worden afgebroken. Daarbij gaat van het Bacteria House een elektrostatisch effect af. Het in het water passerende vuil wordt als het ware door een onzichtbare magneet aangezogen.

Combineer dit nu door via een Bakki Shower een enorme watervloed in drie of vier stappen over deze media te laten stromen, waarbij het water als het ware stuk wordt geslagen op de keiharde worsten, en het effect van de watervallen in de Asahi-rivier begint enige gestalte te krijgen.

Bacteria House was in principe gemaakt om rioolwater te reinigen. In 2001 kreeg deze media de prijs voor “s-werelds beste filtratiemedia”. Maeda heeft de originele vorm van Bacteria House een upgrade gegeven om het nog beter geschikt te maken voor de filtering van koivijvers. De giganten, die in zijn 1500 kuub binnenvijver zwemmen, waarvan er zes Grand Champion werden, leveren het beste bewijs van de magistrale waterkwaliteit.

Glafoam

Er zit een minpunt aan de Bacteria House. Het is verschrikkelijk prijzig. Zo’n 200 euro per 10 kg. En een vijver van 30 kuub heeft toch al gauw een 200 kg. nodig om een serieuze werking te krijgen.

We moeten dus op zoek naar een betaalbaar alternatief. En die hebben we gevonden in het media Glafoam.

Glafoam van Kamihata is een mechanische samenpersing van glas vermalen met oesterschelpen. Het heeft positieve effecten op de GH en KH van het water. Het zijn keiharde brokken, lijkt op gesteente, en is zeer poreus. Het heeft prima huisvestingseigenschappen voor kolonies bacteriën en verzorgt een beste biologische afbraak van organische en anorganische stoffen. Proeven gaven aan dat het een sterk pH-stabiliserend effect heeft

We hebben in Arendonk acht bassins in werking met behulp van Bakki Showers en hebben van elke bakki minimaal twee treden vol met Glafoam.

Ik durf niet te stellen dat Glafoam even goed werkt als Bacteria House. Anderszijds kan ik niet anders dan zeggen – en Luc zal dit beamen – dat de werking ervan, zoals wij die en klanten met ons hebben vastgesteld, werkelijk super is. Laat ik zeggen: het beste alternatief voor Bacteria House.

Doorstroming

Het rendement, de effectiviteit op de waterkwaliteit, wordt bepaald door de doorstroming. Wie het water in een Bakki Shower langzaam laat doorstromen, krijgt min of meer het effect van een druppelfilter. Er ontstaan weliswaar kolonies bacterién, die hun goede werk doen, maar de verbazingwekkende schoonmaakprestaties die Bakki Showers befaamd hebben gemaakt, worden niet benaderd. Er moet dus veel water door die bakki's.

Strikt genomen moet de inhoud van de vijver eenmaal per uur door de Bakki Shower. Mijn vijver van 32 kuub wordt uitsluitend aangedreven door Bakki Showers vol met Bacteria House. De inhoud van mijn vijver gaat een keer per 40 minuten door de Bakki Showers. Er is dus geen andere filtratie.

Dit om u een idee te geven. Niettemin, het Bakki-geweld staat in mijn vijver bij lange na niet in verhouding tot de doorstroming die Momotaro hanteert, maar ook ik zie de positieve effecten op mijn water en mijn koi, op een onmiskenbare manier.

Schuimplakkaatjes die ontstaan uit kapotgeslagen eiwitten, waardoor de Bakki als een soort van afschuimer fungeert. Bruisend mooi water, waarbij de luchtbellen van de bodemafvoer meteen op het wateroppervlak kapot springen. Een forse stroming in de vijver. Levendige vis die hongerig is, actief en maximaal groeit.

Wie zo’n doorstroming niet via één Bakki Shower kan realiseren, moet naar meerdere bakki’s. Ik heb twee bakki’s op mijn beide skimmers en twee op de beide bodemafvoeren.

Wel is het zo, dat als de bakki in uw vijver supplementair is, dus aanvullend op een basisfiltratie, de doorstroming minder mag zijn. Als het water maar minimaal een keer per uur door de volledige filtratie gaat.

Wat Bakki Showers niet goed doen, is het water kraakhelder maken. Voor mij hoeft dat ook niet zo nodig, maar menigeen stelt er wel prijs op. Het principe van Bakki Showers en Bacteria Houseop is gebaseerd op de ontwikkeling van grote kolonies heterotrofe bacteriën. Dat zijn de bacteriën die het vuil verwerken. Daar zitten er meer van in uw vijver dan bijvoorbeeld nitrificerende bacteriën.

Momotaro heeft alleen maar verwarmde binnenvijvers, waarvan het water constant een temperatuur van 22 graden Celsius heeft. Het lukt hem in deze omstandigheden alleszins om die kolonies bacteriën tot immense hoeveelheden te laten aangroeien.

Wij in onze lage landen, met nagenoeg onverwarmde buitenvijvers, krijgen te kampen met lage watertemperaturen, die de kolonies bacteriën laten krimpen, alsmede met veel meer vuil (blad, stof, regen e.d.) die de vijver moet verwerken. Het lukt de heterotrofe bacteriën nauwelijks om deze verhoogde vuiltoevoer adequaat te verwerken. Het is daarom raadzaam om bij een Bakki Shower altijd enige vorm van voorfiltratie, zoals een sieve, te plaatsen.

Zelf doe ik dat niet. Zowel in Arendonk als bij mijzelf, leggen we een afzuigkapdoek onder de sproeipijp om het vuil af te vangen. Echter, zo vanaf augustus blijkt dat we die kunnen verwijderen. De kolonies heterotrofe bacterién zijn dan kennelijk omvangrijk genoeg om het karwei zelf aan te kunnen.

Jammer genoeg maar voor een paar maanden, want dan valt de kou in en verminderen de kolonies. In het voorjaar herhaalt de cyclus zich dan weer, moeten de kolonies eerst weer aangroeien teneinde hun werk volop te kunnen verrichten.

Wie meer over Bakki Showers wil weten, leest er nog maar eens mijn artikel ‘Bakki Showers’ op na, onder Column van Rini, terug te vinden in het archief.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml