Clarissa, de onvergetelijke

Clarissa, de onvergetelijke

Clarissa is ee naam uit het verleden. Het was 2007 toen we geconfronteerd werden met een jumbo uit die tijd die onmiddellijk onze aandacht trok. Ze werd onmiddellijk eigendom van Rini Groothuis, en het doet af en toe plezier om het verleden terug op te rakelen. Ze kreeg de naam clarissa, en we leggen uit waarom.

redmire poolsOp 12 september 1952 stond het destijds nog heel besloten karpervissersgilde voor een enorme doorbraak. In die nacht namelijk, ving de legendarische karpervisser en schrijver Dick Walker in het fameuze mekka van de karpervisserswereld, de Redmire Pool in Wales, een schubkarper.

En wel een schubkarper van reusachtige afmetingen: veertig pond en 92 cm! Nu betiteld als een vis van eerbiedwaardig formaat, maar zeker niet uniek; destijds van een kaliber waarvan men zelfs niet durfde te vermoeden of zo'n gigantische zoetwatervis wel degelijk bestond.

De vangst van deze schubkarper deed de grond onder de laarzen van de karpervissers schudden. Dat een karper van dergelijke afmetingen bestond was één, maar dat deze ook nog eens aan een dunne lijn en slappe hengel kon worden gevangen, en nog wel in een zo moeilijk bevisbaar meer als Redmire Pool, dat was van nog andere orde!

Het nieuws van deze vangst verspreidde zich als een lopend vuur.. Historie werd geschreven. De vangst van deze schubkarper werd het startpunt van de moderne karpervisserij.

Geen zichzelf respecterende karpervisser die deze vangst niet kent. De karper werd clarissa gedoopt en werd geschonken aan de London Zoo. In 1972, na een verblijf van twintig jaar in het dierentuinbassin, overleed zij.

De geschiedenis begint zich te herhalen, want in die tijd begon Momotaro ook met zijn Showa te experimenteren en bracht er ook het bloed in van een Takeda ouderdier, dat later zou leiden tot de aanwinst van de ongenaakbare Lion Queen.

cona koffieWat ik me vooral herinner van het bezoek aan de Takeda koifarm was het feit dat het ergens in het dorp gelegen was, en dat het een echte Japanse bedoening was. Als ik me niet vergis maakten we hier kennis met de onvergetelijke clarissa, een koi die nog jaren in ons geheugen staat gegrift. En niet te vergeten de overheerlijke Cona koffie…

Ik kan me niet precies herinneren of we clarissa aankochten toen we daar waren of achteraf, wat ik me wel kan herinneren is dat ze in een piepkleine vijver lag met een groot aantal reuzen van ouderdieren,

Het tijdstip was redelijk uniek omdat Takeda San, de eigenaar van de koifarm juist overleden was. De zaak werd overgenomen door de zoon van zijn broer als ik me niet vergis, maar dat kan ik niet met zekerheid bevestigen. Of deze koifarm  nu nog bestaat weet ik niet meer.  

Uiteindelijk werd Clarissa door Rini Groothuis aangekocht. Clarissa overleed in 2015, wat toch veel emotie veroorzaakte, vermits clarissa in de koiwereld een enorme reputatie had opgebouwd. Ik dacht dat ze om en bij de 90 cm was. 

In die tijd maakte ik nog niet zoveel filmpjes, het was toen nog het begin van de digitale camera's. Dit is het enigste filmpje dat ik nog kan vinden en werd gemaakt in 2010. In deze rustige tijden is het een verademing om terug te vallen op het verleden dat zoveel mooie herinneringen naar boven brengt. 

Na lang zoeken in mijn bibliotheek heb ik toch nog een filmpje gevonden van Clarissa. Kort en krachtig, dat wel ! Dat heb ik nu geupload en is het de eerste keer dat het verschijnt ! Tja, als je wat bijhoudt dan heb je nog wat. Het is wat zoekwerk maar uiteindelijk vind ik het wel !

 

3
4
27
9
5
5
5
9

Meer afbeeldingen

Clarissa, de onvergetelijke: afbeelding 1
Clarissa, de onvergetelijke: afbeelding 2
Clarissa, de onvergetelijke: afbeelding 3
Clarissa, de onvergetelijke: afbeelding 4
Clarissa, de onvergetelijke: afbeelding 5
Clarissa, de onvergetelijke: afbeelding 6
Clarissa, de onvergetelijke: afbeelding 7

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

Dirk

Vond vraag het aan Rini altijd heel leerzaam !!


Matthijs

Clarissa was niet alleen steengoed en prachtig… maar had ook nog eens een enorm fijn karakter! Geweldige koi!


Dick

Geweldig verhaal met Rini weer eens in de spotlights. Bijzonder mens en een echte karper fanaat in meerdere opzichten. Mooi om Clarissa weer even te zien, prachtbeest. Luc, fijn dat je zo'n geweldige bibliotheek hebt opgebouwd, waar we keer op keer van kunnen en mogen genieten👍


Polleke

Wauw dat zijn nog is koi ! Toen al pff respect voor zo'n beesten te durven kopen . 


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur, of nadien op afspraak.
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2207011

ginrin tancho 2207011
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml