Daisuke Maeda

Daisuke Maeda

Vrijdag de dertiende, maar niet voor ons. Nadat het benchen in Hasselt succesvol was verlopen, konden we alweer uitkijken naar een andere prettige en bijzondere gebeurtenis. Onze favoriete kweker, Daisuke Maeda van Momotaro Koi Farm zou zijn opwachting maken bij onze koifaciliteiten in Arendonk.

Het gebeurt niet elke dag dat je favoriete kweker op bezoek komt, benieuwd naar de outillage van een van zijn grootste westeuropese afnemers van hq koi. Maar daar was ie dan toch. Daisuke was zeer ontspannen en in goede luim. Hij kwam rechtstreeks uit Zwitserland en had daar het Nederlands Elftal vet van Italië zien winnen. Een echte Oranje-fan, zo bekende hij. Hij zal nog blijer geweest zijn nadat hij Robben en co. 's-avonds Frankrijk aan de zegekar had zien binden!!!

Een sympathieke, erg innemende man, die in augustus vader wordt. Een kweker die zoveel van koi weet, dat hetgene wat hij niet weet, op een vloeitje geschreven kan worden. Onze bassins, de bakki showers en de conditie en kwaliteit van onze koi dwongen duidelijk respect af bij hem, waarbij hij nadrukkelijk de kwaliteit van ons water roemde. We konden niet verheulen dat zijn opmerkingen ons buitengewoon goed deden. Luc en ik weten dat we op de goede weg zijn, maar als zo'n kenner bij uitstek als Daisuke dat ook nog eens hardop bevestigt, ja, dan voel je je toch wel even trots.

Op zo'n middag is er eigenlijk maar een centraal onderwerp, en dat is koi en nog eens koi. Geliefde topics zoals een optimale groei, kwamen daarbij volop aan bod. Om een onderwerp even te benoemen: zo is Daisuke ervan overtuigd dat wij in Nederland en België een zelfde mate van groei kunnen bewerkstelligen als in Japan. Natuurlijk, de bloedlijn moet goed zijn, evenals de waterkwaliteit (lage GH en pH en veel beluchting) en niet te vergeten de mogelijkheid om de temperatuur in het groeiseizoen op 20 graden of meer te handhaven.

Wat ons opviel was dat hij enorm veel nadruk legde op de kwaliteit van het voer en het ritme van voeren. Alleen de beste kwaliteit voer met de meest hoogwaardige en verse ingrediënten voldoet om een maximale groei te bewerkstelligen. En grote vissen slechts sporadisch voeren. Onder de 20 graden een maal per dag en vanaf 20 graden tweemaal: eenmaal 's-morgens en eenmaal in de namiddag, beide keren in 0,5% hoeveelheden van het lichaamsgewicht, zodat totaal 1% per dag gevoerd wordt en de grote vissen op hun gemak hun kostje kunnen vergaren. Tosai mag drie tot vier keer per dag, zodat ongeveer 2% bereikt wordt. Daisuke benadrukte het belang dat de darm van de vissen leeg moet zijn, als ze opnieuw gevoerd worden. Het is slecht voor de gezondheid van de koi als ze opnieuw eten krijgen, wanneer de darm nog gedeeltelijk gevuld is. Koi die hangbuiken ontwikkelen moeten op rantsoen totdat die hangbuik verdwijnt. Het is niet goed voor de gezondheid van de koi en het hindert de groei. Koi die zich niet lekker voelen, maar nog wel steeds bereid zijn te eten, zouden eigenlijk niet meer gevoerd mogen worden, totdat het probleem is opgelost. Veel problemen die zich bij koi voordoen, worden veroorzaakt door een matige en eenzijdige kwaliteit voer en door een incorrect ritme van voeren. In zijn algemeenheid bevestigde Daisuke dat koihobbyisten hun vissen eigenlijk veel te veel voeren. Weliswaar is het voer de brandstof voor groei, maar veel voeren betekent absoluut niet dat de koi automatisch veel groeit. Het gaat erom gedoseerd te voeren, zo besloot hij een wijze les.

We hebben genoten van het gezelschap van Daisuke, die goed engels kent en dol is op haring en pralines. We hebben veel gelachen en lekker gegeten en weer veel opgestoken. Kortom, het was een puike middag. Maar dat kan ook op vrijdag de dertiende.

Rini

Laat Een Reactie Achter

17 reacties

Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml