De 2 kohaku even onder de loep

De 2 kohaku even onder de loep

Van de week heb ik 2 kohaku op de website geplaatst, waarbij ik lang getwijfeld heb of ik deze zou aankopen of niet.

Ik had ze eind vorig jaar, bij mijn laatste bezoek al gespot, maar toen vond ik ze te prijzig. Ik heb ze dan ook niet laten bowlen, maar ik had mijn agent in Japan wel gevraagd deze koi even op te volgen om te zien wat het verdere verloop van deze kohaku zou zijn.

Laat ik je één ding vertellen. Als er iemand een goed oog heeft voor koi, dan is het Olav, de zaakvoerder van Koibito, en hij was het dadelijk met mij akkoord.

Een getraind oog met aanleg om goede koi te selecteren is onontbeerlijk, en geloof me, het is niet makkelijk om te doen.

Velen denken dat ze eventjes naar Japan afreizen en daar eventjes de beste koi voor weinig geld op de kop kunnen tikken…vergeet het maar.

Ik weet hoe het in zijn werk gaat. Na 11 jaar ervaring en meer dan 40 trips naar Japan weet je wel hoe de vork aan de steel zit. Er komt iets meer bij kijken…

Dit even buiten beschouwing gelaten, kreeg ik het bericht om deze 2 kohaku nu dadelijk aan te kopen, vermits de prijs nu haalbaar was. Ik heb niet lang getwijfeld en wel om de volgende reden…ik vind ze meer dan goed voor een acceptabel bedrag.

Nog even de 2 kohaku achter elkaar

Als mensen nu een prijs vragen, dan noem ik een bedrag dat aanvaardbaar is voor yonsai die om en bij de 75 cm zijn. Bij aankomst, dat zal begin april gebeuren, dan bekijk ik de koi nog eens opnieuw, en pas dan zet ik er een definitieve prijs op. Die prijs kan dan hoger of lager zijn, afhankelijk van het gevoel.

Bij het aanbod heb ik bewust even de kweker niet genoemd, en dat heb ik nu opzettelijk gedaan. Waarom zul je je afvragen ?

Uit ervaring weet ik dat mensen dikwijls een kweker kopen en geen koi. Ze laten zich leiden door voorgeknauwde informatie waarbij de kweker belangrijker is dan de koi zelf.

Ik heb deze kweker al regelmatig in het nieuws vermeld omdat hij minder bekend is in Europa, en zijn koi niet 100% beantwoorden aan de wensen van vandaag. Zijn bekendheid in Japan is echter veel belangrijker.

Eén van de grootste voordelen van deze kweker, is zijn eerlijkheid. Zijn naam is Takigawa, een kweker met een bijzonder mooie infrastructuur, prachtige mudponds in een prachtige omgeving waar ik altijd graag kom.

De brave man begint wat ouder te worden, en staat op het punt om zijn zaak over te laten aan zijn zoon. De laatste koi die ik kocht was wel niet de minste…namelijk deze formidabele chagoi.

Toeval of niet, maar ik zag gisterenavond dat Polleke een filmpje had geupload, vermoedelijk van zijn reis naar Japan enkele jaren terug. In dit filmpje liet hij virgin zien die toen gebowld werd. Bedankt Polleke, het is echt toeval...

Virgin was een pracht van een koi, die momenteel nog steeds in volle glorie rondzwemt, en die volgens mij op dit moment om en bij de 95 cm zal zijn. Ik kocht deze als nisai, en met de afspraak dat deze 90 cm zou kunnen worden na 3 jaar extra mudpond. De belofte werd waargemaakt, en de koi geeft me nog altijd een bijzonder warm gevoel.

De eerlijkheid van deze kweker vind je ook terug in zijn koi…het zijn eerlijke koi die op een normale manier zijn grootgebracht. Er wordt niet aan gesneden, er wordt niet aan gewerkt, er wordt niet aan geforceerd. Ze leven langer, zijn gezonder en zullen uiteindelijk meer geluk brengen.

Als je bedenkt dat ze nog maar yonsai zijn, 75 cm op dit moment, en dat ze in onze contreien toch nog 10-15 cm in de pen hebben zegt genoeg voor diegenen die jumbo koi willen van goede kwaliteit, want groot wil nog niet zeggen goede kwaliteit.

Ze hebben hun minpuntjes, maar welke koi heeft dit niet ? Je ziet in deze bouw een beetje Sakai in de schouder en de vorm van het hoofd. Je ziet echter ook het mindere staarteinde wat je bij de koi van Takigawa soms meer terugvind.

Als ik me niet vergis komen de meeste van zijn Oyakoi ook voort uit de Donguru bloedlijn van Sakai, één van de oudere kweekdieren van Sakai.

De ene heeft een wat mindere kwaliteit sashi dan de andere, maar beiden hebben ze een zeer aansprekend patroon dat mij in ieder geval bekoort. Ik ben heel tevreden dat ik toch de kans heb gekregen om ze alsnog aan te kopen.

Spotten is belangrijk, opvolgen is nog veel belangrijker.

Mijn vraag van vandaag is niet welke je de mooiste vind, maar welke je de beste vind. Vind je 1 de betere van de 2, klik 1, vind je de 2 de betere, klik dan 2. Ik ben benieuwd.

SPECIAL

Matthijs komt nog af met een filmpje dat hij gemaakt heeft bij Takigawa tijdens zijn Japanreis: mooi om te zien hoor !

Meer afbeeldingen

De 2 kohaku even onder de loep: afbeelding 1
De 2 kohaku even onder de loep: afbeelding 2
De 2 kohaku even onder de loep: afbeelding 3
De 2 kohaku even onder de loep: afbeelding 4
De 2 kohaku even onder de loep: afbeelding 5
De 2 kohaku even onder de loep: afbeelding 6
De 2 kohaku even onder de loep: afbeelding 7

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240