De 2 kohaku, deel 2

De 2 kohaku, deel 2

De stand van gisteren in het klikken voor welke kohaku je zou gaan is de uitkomst precies zoals we het verwacht hadden.

De stand op dit moment is 32 voor kohaku 1, en 12 voor kohaku 2.

Dat is ook de reden waarom ik kohaku 1 extra heb aangekocht, want in het begin kwam deze niet helemaal door onze selectie. Als ik onze selectie zeg, dan overleg ik altijd met Ben en of Matthijs, want 2 ogen zien meer dan 1 en als ik aan teveel vrienden hun mening vraag is het gewoonlijk wat meer onoverzichtelijk.

Nu is het verschil tussen beide niet zo heel erg groot, maar in principe wist ik al dat de 1 het meest zou gekozen worden, omdat er ontzettend veel naar patroon gekeken wordt.

Bovendien kunnen jullie de kohaku niet in het echt zien, en dat is altijd een groot nadeel. Daarom dat het zo belangrijk is dat ik zo dikwijls naar Japan vlieg.

Doe ik dit graag ? Ja en neen, maar ondertussen is het wel een gewoonte geworden, en kan ik Japan beschouwen als mijn 2de thuisbasis.

Er zijn 2 dingen die heel bepalend zijn voor de waardebepaling van de kohaku. Kohaku 1 heeft op verschillende plaatsen een onregelmatig sashi, wat showtechnisch een nadeel is.

Mij kan het worst wezen, maar ik moet nu eenmaal kijken met de ogen van iemand die kwaliteit moet onderscheiden.

Het belangrijkste punt is echter de huidkwaliteit. Moeilijk te beoordelen via een foto of filmpje, want de foto wordt dikwijls bewerkt, en het filmpje blijft goed maar ook moeilijk te beoordelen.

Daarom dat het belangrijk is dat je iemand op ter plaatse hebt die je kan vertrouwen. Vertrouwen…een moeilijk woord, maar toch mag je dit niet onderschatten.

Ik heb een jarenlange relatie opgebouwd, en dat heeft ondertussen zijn waarde bewezen. Ik koop bijzonder veel koi in van een bepaalde kwaliteit, en dat is bijzonder belangrijk.

Een geldkraan kan je zo maar niet dichtdraaien, want uiteindelijk werkt het tegen de vertrouwenspersoon. Fairplay is belangrijk, want als ik één keer niet correct behandeld wordt of als er één koi geleverd wordt die niet aan de voorwaarden voldoet dan is het chacomotto…gedaan met de pret.

Vooraleer een koi aangekocht wordt die ik niet gezien heb, wordt er wel degelijk over en weer gepraat, zodat ik de bevestiging krijg waar ik naar op zoek ben.

Hierbij moet ik wel duidelijk vermelden dat huidkwaliteit hoog in het vaandel staat in Japan, en ontzettend gewaardeerd wordt.

Het nadeel van kohaku 2 is dat ze misschien iets slanker is, en iets kleiner, maar dat is in mijn ogen geen nadeel.

Beide kohaku zitten op de goede trein wat betreft de grootte als yonsai, maar dat zal in principe tussen beide niet zoveel verschil maken. Als 3,5 jarige koi is een groeiproces van 10-15 cm in een goede omgeving ook altijd mogelijk.

Qua aankoop zit kohaku 2 ongeveer 20% duurder dan kohaku 1. Hoe doe ik dat dan met de prijzen zul je je afvragen.

Op dit ogenblik zet ik er geen prijs op, want ik wil ze eerst live zien, en dan mijn oordeel vormen. Ik laat de mensen dan vrij om voor 1 gelijke prijs een keuze te maken.

Dit is in grote lijnen mijn beoordeling op de kohaku, en geloof me, de kwaliteit van beide zit dicht bij elkaar en je moet tenslotte kiezen wat je zelf het liefste ziet.

Ik vind het een eer om dergelijke kohaku straks in mijn vijver te hebben rondzwemmen, en of het nu de 1 of de 2 is, voor mij maakt het niet uit, want ik vind ze beiden geweldig.

NU EEN PLEZANTE VRAAG

In welke prijscategorie klasseer jij in je gedachten je koi. We gaan bij de icoontjes van links naar rechts, dus te starten vanaf optie 1, dan optie 2, dan het duimpje enz.

optie 1: tussen 2000 - 2500 euro

optie 2: tussen 2500 - 3000 euro

duimpje: tussen 3000 - 3500 euro

hartje: tussen 3500 - 4000 euro

funny: tussen 4000 - 4500 euro

verbazing: tussen 4500 - 5000 euro

schreeuwertje: tussen 5000 - 5500 euro

bozeman: tussen 5500 - 6000 euro.

Zelf zal ik natuurlijk geen klik maken, maar omdat er tegenwoordig zoveel mensen zijn die denken dat ze een prijsbepaling kunnen doen, en mij een prijs meedelen wat een koi mag kosten, ben ik benieuwd naar deze uitslag...

Wat ik er wel wil bijvertellen is dat je niet moet vergeten dat er BTW moet betaald worden op de verkoop, en het transport van koi zoals deze moet je toch rekenen op een 350 euro.

De BTW is per schijf van 1000 euro, toch ± 210 euro...hou dit goed in gedachten....

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137