in het filmpje kan zien, worden er wel veel eiwitten geproduceerd, daarom ook dat de verversing wat groter staat, zodat deze verdund kunnen worden.

" /> in het filmpje kan zien, worden er wel veel eiwitten geproduceerd, daarom ook dat de verversing wat groter staat, zodat deze verdund kunnen worden.

" />
De kleintjes groeien als kool

De kleintjes groeien als kool

Zoals je in het filmpje kan zien, worden er wel veel eiwitten geproduceerd, daarom ook dat de verversing wat groter staat, zodat deze verdund kunnen worden.

Dit komt door het hoge voederregime dat ik momenteel toepas. Wat zijn eiwitten eigenlijk, zullen velen zich afvragen ?

Letterlijk vertaald vormen eiwitten of proteïnen een grote klasse van biologische moleculen, die bestaan uit polymere ketens van aminozuren. De aminozuren in deze ketens zijn verbonden door peptidebindingen. Eiwitten zijn essentieel voor organismen. Eiwitten zitten onder andere in peulvruchten, vleeswaren, gevogelte, eieren, vis, zuivelproducten en noten.

Je kan nog verder gaan spitten en ingaan op aminozuren, maar laten we het niet te moeilijk maken. Er zijn 20 aminozuren die voorkomen in eiwitten. Deze zijn: Alanine - Arginine - Asparagine- Asparaginezuur - Cysteïne - Fenylalanine - Glutamine - Glutaminezuur - Glycine - Histidine - Isoleucine - Leucine - Lysine - Methionine - Proline - Serine - Threonine - Tryptofaan - Tyrosine - Valine

Ik heb een stukje van Rini herhaald om even je geheugen op te frissen wat betreft de voeding van koi en de altijd begrijpende omschrijving van Rini. Een karper c.q. een koi bestaat uit 75% water, uit 16% eiwitten, 6% vetten en een zeer kleine hoeveelheid (3%) koolhydraten. “Je bent wat je eet” is het gezegde, waaruit we mogen afleiden dat deze vissoort vrij veel eiwitten tot zich neemt en slechts zeer geringe hoeveelheden koolhydraten.

Dat klopt ook en dat blijkt uit de natuur. Het natuurlijke voedsel van karper bestaat hoofdzakelijk uit minuscuul gedierte, waarvan muggenlarven de hoofdmoot vormen. Het zijn de rode, zwarte en witte larven van dans- en steekmuggen die in groten getale in de modderbodem van onze wateren voorkomen. Die muggenlarven hebben een gemiddeld eiwitpercentage – met een uitstekend aminozurenprofiel – van maar liefst 55%. Naast wat mosseltjes, kreeftjes, daphnia en dergelijke, is dat het hoofddieet van de karper in natuurlijke omstandigheden.

Zelfs in druk beviste karperwateren – waar continu een tapijt van door karpervissers gevoerde koolhydraatrijke boilies pleegt te liggen – werd in de darminhoud van de daar residerende karpers nog steeds 40% natuurlijk voedsel gevonden.

In onze koivijvers is dat niet mogelijk. Er is wel enig natuurlijk voedsel beschikbaar, maar de kwantiteit is zo gering dat onze koi daarop niet uitsluitend kunnen gedijen. Ze zijn dus voor het merendeel voor hun gezondheid en groei afhankelijk van het voer dat wij ze geven. Dat moet u even in uw oren knopen.

Het voedsel dat karper in de vrije natuur tot zich neemt, bestaat dus voor het grootste deel uit eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van ieder levend organisme en zorgen voor de reproductie van cellen, voor het genezen van wonden en voor de groei. Eiwitten worden opgebouwd uit ketens aminozuren en de samenstelling van deze ketens bepaalt de kwaliteit van het eiwit.

Wat karpers in de natuur vrijwel niet aantreffen, zijn koolhydraten. Karpers en koi kunnen prima leven op een dieet dat arm is aan of vrij is van koolhydraten. Ze hebben het niet nodig. Koolhydraten vormen weliswaar een energiebron, maar eiwitten en vetten acteren zelfs nog beter als energieleverancier als er een koolhydraattekort is.

Ik wil niet de scheikundige uithangen, maar rondom koolhydraten in koivoeders hangt veel onduidelijkheid. Vooral rondom het suikergehalte daarin. Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suikers (lactose, fructose, sacharose). Die worden in het vissenlichaam omgevormd tot glucose (vorm van suiker) en als glycogeen in de organen (lever) en het spierweefsel opgeslagen. Glucose hebben we weliswaar allemaal nodig, maar het gaat om de hoeveelheden. Het zou de brandstof voor de koi moeten zijn – en dat klopt in principe ook wel - maar deze luie en gezapige vissen verbranden nu eenmaal weinig calorieën.

Dat herbergt een gevaar in zich. Als de koi weinig energie verbruikt, zorgt het opgeslagen glycogeen uiteindelijk voor vervetting. Obesitas bij koi dus, net als bij mensen een sluipmoordenaar van jewelste. Er komt nog een punt bij: koolhydraten zijn voor koi vrij moeilijk verteerbaar. Het verteringsenzym dat koolhydraten tot glucose afbreekt, is zeer temperatuursgevoelig. Daardoor heeft de werking van dit enzym zijn beperkingen.

Toch is het zo dat onze koivoeders een behoorlijk percentage koolhydraten bevatten., dat gewoonlijk als bulkingrediënt wordt opgebouwd. Hoe zit dat dan? Nou, koolhydraten komen voor in twee vormen: de enkelvoudige en de complexe koolhydraten. Of – om het eenvoudiger uit te leggen – “snelle”(veel suikers) of “langzame” (weinig suikers, meer vezels) koolhydraten..

Veel “goedkopere” koivoeders bevatten koolhydraten van de enkelvoudige kwaliteit, de “snelle”koolhydraten dus. Dat zijn koolhydraten die snel worden verteerd en eerder als vet in het vissenlichaam worden opgeslagen omdat het lichaam geen tijd krijgt de nodige calorieën te verbranden. De koolhydraten die we dus eigenlijk niet te veel in ons koivoer moeten hebben en zeker niet in de percentages van 30% of meer zoals ze in veel koivoeders voorkomen. Een koi is een luie vis en verbrandt deze calorieën dus niet. Het is dit type koolhydraten dat dan als vet in het koilichaam wordt opgeslagen.

Moraal van dit verhaal: er zitten grote verschillen in de kwaliteit van veel visvoeders. Verschillen die we soms niet zien. Verschillen in het suikergehalte. Daar waar eiwitten en vetten altijd in de spotlight staan, blijven koolhydraten een onderbelicht item. Vaak wordt het percentage niet eens vermeld in de analyse op de verpakking. Toch goed om er eens bij stil te staan en erover na te denken als uw koi weer aan een nieuwe zak pellets toe zijn.

Tenslotte heb ik nog een filmpje van de grote vijver gemaakt, vooral om de mensen die hun koi hier nog hebben rondzwemmen, even een blik te laten werpen op hun koi.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240