De moeilijkheid van het voeren

De moeilijkheid van het voeren

Het is momenteel vrij stabiel weer, maar juist tussen het hangen en het vallen.

De koi zwemmen in principe nog goed rond, de temperatuur hier ligt tussen de 11° en 12°, en telkens komen ze hongerig naar eten vragen.

Ik heb er geen idee van of de temperaturen overal zowat hetzelfde zijn, maar ik kan me voorstellen dat het in het Nederland, en dan wat noordelijker gelegen, de temperaturen al wat kouder zullen zijn.

Het is iets makkelijker bij de koi die op 18° zitten, die kan je momenteel gewoon doorvoeren. Meer dan 50% van mijn koi zitten op deze temperatuur, dus dat is geen probleem.

Mijn voergedrag is momenteel zo, dat ik nog een 2-3 tal keer per week wat voer, en daarvoor gebruik ik het herfst/lentevoer van Probites dat normaal geschikt is voor temperaturen tussen 10° en 15°. Bovendien vul ik het eten aan met de muggelarven of de krill pacific.

Zoals je kan zien op dit filmpje kunnen ze hier nog echt van genieten, tenminste zo ervaar ik het toch. Zelfs de grote koi doen zich tegoed aan deze diepvrieszakjes.

Het geeft een goed gevoel, maar of het voedingswaarde heeft kan ik niet beoordelen. Het speelt ook weinig rol, want het voornaamste van deze manier van voeren vind ik persoonlijk de bezigheidstherapie, waarvan ik denk dat het goed is voor de geest, en je kan zien dat er leven in de brouwerij is.

Ik heb de binnenbakken ook voorzien van een bevestigingsdraad om de rode muggelarven te voeren. Op dit ogenblik kennen de nieuwe koi het niet zo goed, maar dat zal binnenkort wel veranderen.

Als de temperatuur nog wat zakt, wat vermoedelijk in januari zal gebeuren, dan stop ik volledig met voeren. Als ik me niet vergis was dit verleden jaar al van begin december. Toen heeft de winter heel lang geduurd, want ik herinner me dit jaar de problemen met het ophalen van koi.

Het zou perfect zijn als de winter kort en krachtig is, en van mij mag het van begin januari tot einde maart goed fris zijn, zodat je weet wat je moet doen....gewoon niet voeren.

Wie trouwens ook eens graag deze muggelarven of krill wil voeren, kan het altijd komen ophalen. De muggelarven zijn verpakt in zakjes van 100 gram en de krill in zakjes van 250 gram. Breng gewoon wel een koelbox mee met ijs, zodat het onderweg niet smelt.

De veilingen waren een zware ontgoocheling, in die zin dat we ons momenteel serieus moeten laten inpakken door de nieuwe rijken. De prijzen worden opgeblazen dat het niet goed meer is. Ik ben echter blij met mijn 2 nieuwe aanwinsten van de Momotaro veiling, in mijn ogen spet er de kwaliteit vanaf. Op de Sakai veiling heb ik echter niet kunnen scoren. Mijn biedingen lagen stukken hoger dan bij de biedingen op de Momotaro veiling, maar helaas...

Volgens de info die ik ontving, kwamen mijn biedingen nog niet in de buurt, en geloof me, mijn biedingen waren van die aard, dat het zelfs moeilijk zou worden om ze aan mijn biedprijs te verkopen. Langs de ene kant mag ik dan blij zijn dat ik ze niet heb kunnen kopen, want koi kopen die je niet kan verkopen brengt ook geen zode aan de dijk. Ik ga dan naar mijn binnenbakken en kijk tevreden naar de koi die ik wel heb kunnen aankopen....

Morgen ben ik gewoon open van 11.00 tot 16.00 uur. De koi hebben zwemmen momenteel ontspannen rond, en zijn weer klaar voor de verkoop. Wie zich geroepen voelt om even langs te komen, al is het maar voor de gezelligheid, dan ben je meer dan welkom.

Voor mensen die twijfelen over het voeren. Hieronder vind je nog eens de algemene omschrijving van het herfst-lente voer van probites. Lees dit aandachtig want het geeft veel nuttige informatie, waarbij NEB (= nuttige eiwit benutting) een belangrijke faktor is.

ProBitesâ„¢ Spring-Autumn is geschikt voor lagere watertemperaturen en een uitermate goed verteerbaar voer wat weinig afvalstoffen produceert. Hierdoor wordt het biologische filter minder belast en zorgt zo voor een balans tussen het aangeboden voer en de sterkte van de biofilm. Hierdoor voorkomen we ongewenste ammonium en nitrietpieken en blijven de waterwaardes goed en stabiel. ProBitesâ„¢ Spring-Autumn is bijzonder geschikt als voorbereiding op het komende groeiseizoen en in de aanloop naar het koudeseizoen.

Gemiddelde analyse ProBitesâ„¢ Spring-Autumn

Ruw eiwit: 35% Afkomstig van vis, pre-digested fish protein, gevriesdroogde schelp- en schaaldieren en diverse eiwitten van plantaardige oorsprong.

NEB: 67% (NEB = Netto Eiwit Benutting)

Ruw vet: 7% (Uitsluitend koudgeperste oliën en vetten)

Koolhydraten: 34% (waarvan suiker 2,8%) Speciaal geselecteerde “langzame” koolhydraten met een minimum aan suikers.

Ruwe vezels: 2%

As: 11%

Vocht max:. 10%

Samenstelling

Vismeel, pre-digested fish protein, krill, zeewier, alginaten, sojaproducten, granen en graan(bij)producten, montmorillonietklei, visolie, plantaardige oliën, voedingsgist, paprikapoeder, calciumcarbonaat.

Vrij van kleurstoffen, geurstoffen en conserveringsmiddelen.

Toevoegingsmiddelen per kilogram

Vitamine A: 15.000 IE, Vitamine B1: 10 mg, Vitamine B2: 20 mg, Vitamine B6: 20 mg, Vitamine B12: 200 µg, Vitamine C: 350 mg, Vitamine D: 2.000 IE, Vitamine E: 200 mg, Vitamine K3: 5 mg, Niacine: 200 mg, Biotine: 1 mg, Foliumzuur: 10 mg, D-Pantotheenzuur: 50 mg, Selenium (Na-seleniet) 0,20 mg. Mineralen en sporen-elementen.

Geschikt voor watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius.

Meer afbeeldingen

De moeilijkheid van het voeren: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240