De overkapping van Roland

De overkapping van Roland

Dat overkappingen over moeilijke vijvers ook kan, zie je bij deze structuur.

Hoi Luc,

Ook ik wil mijn steentje bijdragen om wat te schrijven over mijn overkapping. Gezien de onregelmatige vorm en het feit dat er hier en daar nog een kei een deel hoger komt dan de rand van de vijver, was het niet zo simpel om voor een overkapping te zorgen.

Toen ik voor de eerste maal besloot om deze af te dekken heb ik er gewoon noppenfolie op gelegd. Dit ging vrij eenvoudig en snel. Echter bij een degelijke sneeuwbui zonk een deel naar beneden met gevolg een daling van de temperatuur en de folie die voor een deel onder het wateroppervlakte bleef. Niet een goede oplossing bleek achteraf.

Het volgend jaar had ik op een beurs een Tsjechische firma gezien die een systeem hadden waar ze isolatieplaten aan elkaar klikten en alzo het volledige oppervlakte afsloot. Tot 6 maal toe heb ik deze firma gecontacteerd doch kreeg geen enkel antwoord. Ik besloot dan maar om deze zelf te maken.

Aan de onderzijde van de platen kleefde ik met tec-7, balkjes isolatie van zo’n 5 cm op de platen om deze alzo te laten drijven op de vijver. Dit ging prima tot in het voorjaar wanneer ik de isolatieplaatjes verwijderde. Zeker een 3-tal koi’s hadden wonden op hun rug. Dit kwam doordat de koi’s af en toe naar boven kwamen en tegen de plaatjes schuurden zodat ze hierdoor wonden kregen. Deze plaatjes zijn vlugger verdwenen dan wanneer ik ze aankocht.

Dan maar op zoek naar een andere en degelijker oplossing. Zo heb ik een ganse constructie in aluminium laten lassen (aluminium lassen kan ik helaas zelf niet). Alle buizen en elementen werden genummerd en hiervan een degelijk plan gemaakt. Op deze constructie kwamen polycarbonaat platen. Deze werden ook genummerd omdat er geen één dezelfde was.

Dit werkt goed, maar het opstellen duurt toch zeker een volledige dag. Al het materiaal moet ook weg gestapeld worden.Gezien de lengte en breedte van de platen niet zo simpel. Mijn vrouw heeft hier al dikwijls op gezinspeeld dat indien ik 80 jaar of ouder ben, dit niet meer zal kunnen.

Nu dit jaar hebben we de tuin wat aangepast en heb ik met houten azobe palen van een 100 kg ‘t stuk liggen sleuren. Daar ik een regelmatige rug lijder ben viel dit wel wat tegen, maar het ging wel. Echter bij het opstellen van de overkapping heb ik wat meegemaakt dat de doorslag gaf.

Zoals je kan zien op de foto worden de polycarbonaat platen vastgelegd met banden zoals bij een veranda of serre. Daar de platen bovenaan niet perfect aansluiten wordt bovenaan een noppenfolie van een 40 cm breed over de ganse lengte gekleefd. Hiervoor dien ik wel op de platen te liggen om erbij te kunnen.

Ik had echter bij een van de platen deze vergeten vast te leggen. Met het resultaat dat je wel kan raden. Ik viel met plaat en al de vijver in. Door een snelle reactie kon ik me nog voor een stuk vastgrijpen aan de aluminium baren om mijn gsm die ik op zak had te redden van de ondergang. Dit lukte me en na een zwembeurt in het toch niet al te warm water kon ik me verder op het droge trekken.

Maar door deze reactie heb ik mijn rug, die toch al niet 100 °/° was door het voorgaande geforceerd met als resultaat een hernia. Hiervoor ontvang ik nu nog epidurale inspuitingen om van de pijn af te geraken. Resultaat nog meer discussie met het vrouwtje en de nodige commentaar. We gaan dan voor de toekomst een telescopische zwembad overkapping laten plaatsen. Deze zal over rails rijden en in de zomer volledig naast de vijver komen te staan.

Tot daar mijn verhaal.

Meer info over de koi van Roland en zijn vijver kan je vinden op www.rolandskoi.be en een filmpje met wat foto's die enige tijd terug gemaakt heb, kan je hier zien.

Berichtgeving

Ik ben morgen NIET open. Gelieve hier rekening mee te houden.

Meer afbeeldingen

De overkapping van Roland: afbeelding 1
De overkapping van Roland: afbeelding 2
De overkapping van Roland: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur
Zondag: op afspraak

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SM-V20-12196

Shiro Muji SM-V20-12196
Verkocht