De periode van de afspraken

De periode van de afspraken

Over het algemeen is het op dit ogenblik een vrij rustige periode in de verkoop van koi, maar meestal worden er nu veel bezoekjes op afspraak gemaakt.

Vermoedelijk komt dit omdat veel mensen nu vakantie hebben. Zo ook kwamen Wesley en Rachel met hun dochtertje even op bezoek uit het verre Nijkerk.

Ik ken Nederland vrij goed, en weet ook dat Nijkerk een heel eind weg is. Niet dodelijk maar het is vermoedelijk toch een dik anderhalf uur rijden. As ik me niet vergis heb ik ook meerdere klanten uit deze regio….

Wesley had "goede dingen" gehoord over Interkoi, en dat hoor je natuurlijk graag. Het is altijd plezierig als er in de wandelgangen positief over je gepraat wordt. Nu kan je niet voor iedereen goed doen, maar ik heb toch het gevoel dat Interkoi goed in de markt ligt.

Nu was Wesley meer bepaald op zoek naar een kindai showa en dan nog van Momotaro en dan liefst nog een vrouwtje. Ik kon echter maar op één ding een positief antwoord geven, en dat was "Momotaro", want dat heb ik altijd vrij veel gehad, en dat al 10 jaar op rij. 80-90% van mijn bestand is Momotaro.

Een kindai showa echter kan ik zomaar niet aanwijzen en als het dan nog een vrouwtje moet zijn van goede kwaliteit, dan kom je met de prijs in problemen. Tenminste als het goede vrouwen moeten zijn, want die combinatie is dodelijk.

Niettegenstaande dat, en het feit dat ze van ver moesten komen, vond ik het mijn plicht om ze toch enkele koi te laten zien die eventueel zouden passen, maar ook om een totaalbeeld te geven van mijn bestand.

De eerst bowl waren 2 tosai sanke, en één showa. De sanke waren van Momotaro, de showa was van Dainichi. Kindai was hier niet van toepassing, maar zoals gezegd, een echte kindai showa kan ik in mijn bestand niet aanwijzen.

Men beloofde me regen gisteren, en die heb ik ook gekregen. Als alle koi momenteel buiten zitten, is dat soms vervelend, maar het is in mijn ogen stukken beter voor de koi. Je kan het zien aan de kleurenschakering en aan de teri dat volgens mij altijd optimaal is, ze blinken als een spiegeltje….

De regen maakt dan ook zijn opwachting toen ik de 2de bowl even wou laten zien. Dit waren nog 2 showa van Momotaro uit het goedkopere segment, maar die vrij goed aangepast waren en een gunstige ontwikkeling lieten zien. Je kan dit geen kindai noemen, maar kindai achtige showa zou een goed alternatief zijn. Best aardige showa van ± 35 cm voor een aangename prijs.

De shiro utsuri van Momotaro vind maar geen nieuwe eigenaar en dat is te betreuren. Ze is nu 4 jaar en 67 cm, en toch blijf ik erbij dat het een formidabele koi is, een genot om naar te kijken. Ze is momenteel verbeterd, want het buikje is wat weggewerkt zie ik.

Toch wil ik een eigenaar vinden voor deze beauty en zal ze dus als een gunfaktor aan iemand verkopen die er interesse in heeft. De gunfaktor moet je vertalen in een haalbaar prijskaartje, want het is nog altijd zonde dat ze hier zit.

Ik hoop dat ze met een goed gevoel Interkoi hebben verlaten en ben benieuwd of ze een keuze kunnen maken. Het waren in ieder geval aangename mensen die ik graag in mijn klantenkring wil opnemen. Er werden nog een ander groot aantal koi gebowld, maar ik heb niet overal filmpjes van gemaakt…..het regende te hard en het was moeilijk om mijn zesde zintuig (mijn camera) niet te nat te laten worden.

Wel heb ik s'morgens nog een showa gebowld voor mezelf, waarvan ik vind dat deze bijzonder positief is ontwikkeld. Het was een wat onorthodoxe showa met een vierstappen patroon, maar eentje dat je meer moet kopen om uit te testen, dan om te verkopen.

Bekijk eerst het filmpje van aankoop in september verleden jaar. Geen motoguru, een wat ingevallen achterste gedeelte, een wat buikerige bouw en geen sumi op het hoofd, met andere woorden…deze koi wil niemand.

Waarom koop ik haar dan ? Eerst en vooral praat je hier over een vrouwelijke Momotaro showa en dan weet je dat je in je geldbuidel moet tasten. Bekijk dan het filmpje dat ik gisteren gemaakt heb en vergelijk. Ik veronderstel dat je het motoguru nu wel ziet verschijnen na enkele maanden hier rond te zwemmen.

Maar wat me het meeste bevalt is de groei van 6 cm, het verschijnen van de menware en de V-vorm op het hoofd. Hier is toekomst in verborgen. Bovendien is het wat sombere hi opgeklaard en begint nu een bepaalde kleur te geven die sterk en egaal is, met een duidelijk aanwezige fukurin. De koi blinkt en straalt dat is een feit dat zeker is.

Hoe bepaal ik nu of er bij een jonge koi een menware op kan komen ? Ik probeer altijd te kijken naar de kwaliteit van het sumi, maar vooral of er zich al sumi op de onderzijde van het hoofd, of sumi in de ogen of op het kieuwdeksel bevind. Dit zijn gewoonlijk indicaties dat er makkelijker een menware kan gevormd worden, en in dit geval had ik dus gelijk. Sumi is en blijft nog altijd een onvoorspelbaar gegeven, maar door het bekijken van enkele opkomende schubjes met sumi (ato sumi) kan je toch bepaalde verwachtingen koesteren.

Het is altijd een spannend om sumi te definieren en dikwijls breekt het of maakt het de koi. Er zijn verschillende soorten sumi, en misschien is het toch interessant om hier enkele sumi soorten uit te leggen:

Atarashi Sumi: dikke vaste klodders sumi en liefst met messcherpe aflijningen. Als het ook al de schubrand volgt dan kan je ook praten over maruzome sumi.

Ato Sumi: opkomend sumi

Tsubo Sumi: Sumi dat op het shiroji (wit) tegen het hi aangeplakt is.

Kasane Sumi: Sumi dat op het hi ligt.

Agi Sumi: Sumi op de kin.

De body is nog niet geweldig te noemen, en de vraag is of deze wel geweldig wordt, maar ik zie toch een bepaalde positieve verandering. Het lijkt wel of het staarteinde in de body aan het schuiven is, en het zou me niets verbazen als deze koi nog zal verrassen in de toekomst. En neen, goedkoop is ze niet, maar plezier zal ze je wel schenken.

Je kan nu argumenteren dat het misschien beter is om een koi te kopen waarvan je ziet wat het is als je over een bepaalde som praat, maar daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. Het is juist het plezierige om toch eens wat geld uit te geven voor een koi waarvan je denkt dat deze nog positief kan veranderen, en dan denk ik dat deze showa een schot in de roos is.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240