De vijver van Dick

De vijver van Dick

Zo, ik ben terug van Twente en kan me weer verder concentreren op mijn dagelijks werk, het schrijven van nieuwsitems.

Ik heb trouwens toch goed weer gehad tijdens mijn fietsvakantie in een prachtige streek, namelijk Twente, een aanrader die van fietsen, natuur en een stukje historiek houdt. Ik was gecharmeerd van de Twentse boerderijen, die allen hun eigenheid bewaard hadden. We hebben toch wel een 100 tal km gefietst en werden telkens aangenaam verrast door de kleine plaatsjes met de nostalgische boerderijen, die hun typische strooien dakjes tentoon spreidden.

We hebben het geluk gehad om de regen telkens te slim af te zijn, zodat we vrij veel van de streek hebben kunnen proeven. Dorpjes zoals Diepenheim, Goor, Markelo en Lochem zullen we niet gauw vergeten, en de Tukkers mogen trots zij op datgene wat ze bezitten.

Wij hebben gelogeerd in hotel Herikerberg dat over een 30-tal nette en vooral grote kamers beschikte, gelegen in een rustig kader met veel ruimte en waar je de sfeer van vroeger nog kon ademen. Het krijgt van ons een dikke 8,5.

Nu over naar de vijver van Dick, want daar gaat het toch om. Op de tonen van Queen, zijn lievelingsmuziek, laat Dick ons meegenieten van zijn nieuwe vijver die hij samen met Jack heeft aangelegd, een hele verandering zo te zien.

Ik herken verschillende vissen die Dick vorig jaar heeft aangekocht, waaronder de Tancho van Torazo, de Oshiba Shigure van de kweker met de onorthodoxe naam Sarasa ai Ecchi, de karashigoi van Takigawa, allen toch behoorlijk gegroeid zo op het eerste zicht te zien.

Hier het verhaal van Jack over de vijver van Dick:

In Juni 2011 is er begonnen met de afbraak van de oude vijver. Na jaren van vuil ophoping en een te magere filtratie capaciteit heeft Dick de knoop door gehakt. Dit moest anders,de regelmatige terugkerende problemen en het slecht kunnen benaderen van de oude vijver als er koi genet moest worden was hij zat geworden.

 

De koi werden opgevangen in een grote demontabele vijver. Voorzien van de nodige lucht,filtratie doormiddel van Ben'sbakje oftewel de kleine rvs Bakki Shower, Regelmatig verversen was ondanks alles noodzakelijk. De oude filterbak werd verkocht via Marktplaats, net als een deel van de oude koi populatie.

Na het uitzetten van de contouren in de zeer zware kleibodem was het snel beslist. Hier was machinale hulp nodig!  Een klein kraantje bracht uitkomst bij het afvoeren van klei vanaf de oude vijver bodem naar maaiveld niveau. Mooi natuurlijk,maar door de omheining en kleine doorgang op het terrein hield dit in dat er door de gehele familie met de kruiwagen behoorlijke afstanden dienden te worden afgelegd. En waar klei verdween,werd zand voor terug gebracht. Jawel....weer de kruiwagen!

 

Op de bodem van de kleivloer werd een 20 cm dik zandstabilisatie bed in aangebracht en geëgaliseerd. Plastic folie eronder, bewapening geplaats en drie bodemdrains erin gemonteerd.

Na het beton storten werden de metsel profielen aangebracht. Specialisten werk aangezien de vijver echt rond en een doorsnede van 5 meter precies diende te hebben.

 

De vijverwanden zijn uit twee metsellagen opgetrokken. De wanddoorvoeren zijn later schuin geboord door de wand en verzonken geplaatst. Het werd tijd voor het plaatsen van een sieve als voorfilter. Onze hulp op dit gebied was Roelf van Anrokoi. Deze kwam aanzetten met de grote nieuwe topper uit de Kinshi fabriek. En dat was toch wel wat groter dan wat er qua maatvoering gangbaar was!

 

Maar goed,problemen zijn er om opgelost te worden. Beetje vloer erbij storten en dan later de metselaar maar weer laten komen!  En zo kwam ook het moment voor de folie,dat werd rubber  3-d liner op maat gemaakt. Perfect!  Net als het beadfilter en pomp,geplaatst in de garage. Droog en mooi uit het zicht. Allebei de auto's pasten er ook nog bij!

 

Het was en pittige klus,en natuurlijk er was weleens wat, maar concluderend liep het behoorlijk goed. Het venijn zat in de afwerking ! Want het geheel draaide gewoon al redelijk goed in Oktober, stabiele waardes en gezonde koi.

 

De bovenrand moest van hardsteen..Belgisch hardsteen. Dus de maten opgegeven aan een Belgisch bedrijf die dit opmaat konden zagen. Zou het gezaagd geleverd worden,kon het zo gelegd worden. Idee goed,uitvoering niet..... Tja,en voor het dan geregeld is....een paar maanden is niets.

 

Nu kan iedereen er om lachen. De vijver draait goed,de stroming in een ronde vijver is werkelijk enorm. Al staat de pomp bijna stil,als de massa water draait van totaal 30 kuub.... Vergeleken met de oude vijver is dit een gigantische vooruitgang. Schone bodem en rondom geheel benaderbaar.

Aparte skimmerlijn en een 80 watt dompel Amalgaam in de sieve geplaatst.

 

De Interkoi aanhanger zal in de vijver een aantal bekende zien zwemmen. Ze doen het meer dan goed. Er zijn altijd punten waarvan je later zegt dat had anders gekund,maar wat mij betreft: dik compliment Dick !  Voor de hulp troepen: applaus voor jezelf.

 

Er moet nog een Clarity op de rand....hij staat al in de garage!

Meer afbeeldingen

De vijver van Dick: afbeelding 1
De vijver van Dick: afbeelding 2
De vijver van Dick: afbeelding 3
De vijver van Dick: afbeelding 4
De vijver van Dick: afbeelding 5
De vijver van Dick: afbeelding 6
De vijver van Dick: afbeelding 7
De vijver van Dick: afbeelding 8
De vijver van Dick: afbeelding 9
De vijver van Dick: afbeelding 10
De vijver van Dick: afbeelding 11
De vijver van Dick: afbeelding 12
De vijver van Dick: afbeelding 13
De vijver van Dick: afbeelding 14
De vijver van Dick: afbeelding 15
De vijver van Dick: afbeelding 16
De vijver van Dick: afbeelding 17
De vijver van Dick: afbeelding 18

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240