De vijver van Johan

De vijver van Johan

Aanpassing Koi vijver 43 m3. Afgelopen zomer (2014) kreeg ik te maken met wat verhoogde waardes in mijn vijver water.

Ammonia en nitriet waren niet verontrustend hoog maar wel iets aanwezig. Ook nitraat was constant boven de 50 mg per liter waardoor er mede door de combinatie met de andere waardes vermoedelijk ook een draadalg plaag ontstond.

De vijver slechts 3 jaar oud, met een air aqua trommelfilter small + een superbead en een sansai trickle filter had toch voldoende capaciteit moeten hebben. Maar de koi groeiden erg hard en als ik weer, bij Interkoi was kon ik het niet altijd laten om weer een prachtige koi aan te schaffen. Meer voer, grotere koi en meer bezetting zal de oorzaak geweest zijn dat er wat gedaan moest worden aan het filteren.

In november 2014 besloot ik om wat onderzoek te gaan doen, en kwam ik in contact met Dirk Zwagemakers. Samen hebben wij heel wat uurtjes samen gezeten om tot een oplossing te komen, die voor de lange termijn mijn groeiplannen bij kon houden alsook mijn waterwaardes onder controle houden.

Kort samen gevat kwamen daar twee belangrijke punten uit:

1. Voeren met Probites in plaats van alleen met Saki Hikari Growth een voer wat veel verontreiniging met zich mee brengt en het filter extra belast.

2. Gaan filteren met een bewegend bed of BWB. Hieronder een toelichting waarom de keuze op een bewegend bed viel.

Aangezien ik geen zin had in weer een nieuw vijver syndroom besloot ik heel vroeg in het jaar te beginnen met de aanpassingen en verbouwingen, zodat bij het eerste zonnetje alles lekker ingedraaid is en we gelijk kunnen gaan genieten van de koivijver.

Half februari is de planning en dat kwam sneller dichter bij dan ik gedacht had. Het filter werd een stuk maatwerk vanwege de beperkte ruimte van mijn filterput en kort samengevat moest het volgende gedaan worden:

Oude filterlijn perfectioneren met een retourleiding 110 mm, nieuwe filterlijn voorzien van 4 toevoeren van 125 mm en een nieuwe retour van 110mm. Wat neer komt op 5 nieuwe doorvoeren van 110 mm en 50 meter nieuwe buis in de grond graven.

De twee leidingen van de bodemdrains opgraven en omleggen naar het nieuwe filter een trommelfilter met bewegend bed er direct achter (combi bio). Na alle goede voorbereidingen durfden we het aan om vrijdag 13 februari te gaan beginnen met het uitgraven van de filterput en bestaande leidingen. Maandag middag lag alles klaar om het waterniveau in de vijver te laten zakken en om in slechts in 1 dag vijf nieuwe doorvoeren te boren, twee bodemdrains om te leggen en in totaal 7 toevoeren en 2 retourleidingen weer aan te sluiten op bestaande en nieuwe filterlijn.

Dinsdag op woensdag nacht in de weer geweest om weer 22 m3 water bij te vullen en langzamerhand de oude filterlijn weer op te starten. s ’Nachts om 4:30 draaide de oude filterlijn weer mee zonder lekkages, waardoor de koi niet langer dan 20 uur zonder filter door moesten brengen.

Woensdag de nieuwe filterlijn opgestart en snel de CV aangesloten want kraanwater is erg koud in deze periode. De temperatuur bedroeg slechts 5 graden dus de vijver was flink afgekoeld na het bijvullen.

Woensdag avond draaide ook de nieuwe filterlijn met bewegend bed mee en beide flowfriends draaien met slechts 200 W stroomverbruik mede door gebruik te maken van retourleidingen 110 mm met per filterlijn een flow van 25 en 35 m3 per uur. Donderdag en vrijdag alles netjes afwerken, wat spelen met de software en spoelmomenten en zorgen dat filterput 100% waterdicht is.

Alles draait geweldig en de koi zwemmen er vrolijk en gezond bij ondanks de temperatuur, het geklapper en gerommel aan de vijver. Nu durf ik mijn nieuwe aanwinst, een showa van Momotaro (uit Lion Queen) die nog in Japan zwemt rustig bij Luc op te gaan halen in het najaar. Deze keer heb ik bewust gekozen om met behulp van mede koi hobbyisten het plan uit te dokteren en ben erg blij met hun hulp.

Waarom mijn keuze voor een Combi Bio:

Wat waren de mogelijkheden. Matten en dergelijke hebben een betrekkelijk klein oppervlakte, en dus heb je daar veel van nodig vandaar de meerkamer filters. Een beadfilter heeft betrekkelijk meer oppervlakte dan matten en soms zelfs meer dan een bewegend bed.

Echter door de constructie van het filter, is vaak maar de helft van die oppervlakte effectief, waardoor je juist met vaker spoelen vaak betere resultaten haalt. Het grote probleem van beadfilters, en ook vaak trickle is dat ze meer nitraat produceren. Een bewegend bed benut echt voor de volle 100% de beschermde oppervlakte van het filtermateriaal, en dat betekend dat een BWB vaak vele malen kleiner kan zijn dan welke filterlijn dan ook.

Doe je dit op de juiste wijze benutten ga je ook ervaren dat de productie van nitraat in het begin misschien nog wel redelijk aanwezig is maar na een goed ingedraaid BWB zal dit al snel een heel stuk lager worden, mits er niet teveel organisch afval door een BWB gaat.

Het is dus heel belangrijk dat je een goed werkend mechanisch filter hebt zoals bijvoorbeeld een trommelfilter dat in combinatie met een juist werkend BWB bijzonder goed functioneert. Stel, je hebt 1 miljard bacteriën nodig om je ammoniak en dergelijke af te breken, (hoeveelheid is slechts een voorbeeld, in werkelijkheid is het aantal bacteriën vele malen groter natuurlijk ) die 1 miljard bacteriën hebben bijvoorbeeld 75 m² oppervlakte nodig om goed hun werk te kunnen doen.om op die manier alles af te breken.

Dat wil zeggen de dikte van de laag waar ze in leven is precies in de juiste verhouding. Ga je nu die oppervlakte 2 keer zo groot maken, naar bv 150 m² maar de anorganische vervuiling zoals bijvoorbeeld ammonia blijft gelijk,dan word de laag waar de bacteriën in leven te dun en leven ze niet meer zo beschermd als men denkt. Hierdoor kunnen ze het minder goed doen, waardoor er onnodig meer bacteriën afsterven dan er bij kunnen komen.

Dit zorgt voor veel schommelingen in waterwaardes. Ammoniak zal nog steeds goed afgebroken worden, maar nitriet en daarmee ook het nitraat zal steeds moeilijker afgebroken worden, omdat deze bacteriën die daarvoor nodig zijn minder snel bijgroeien. Waardoor je dus meer productie van nitriet maar ook vaak nitraat gaat krijgen.

Je krijgt een onstabiele nitrificatie waardoor ook weer sneller KH gaat afbreken en ook de PH gaat schommelen als gevolg van de onnodige algen productie. Wat weer kan resulteren in meer stress bij de vissen en dus meer kans op parasieten en ziektes bij de vissen.

Bij kaldness wat ongeveer 750m²/kuub groot is,zou bij het voeren van een voer met 52% eiwit dat voor 70% door de vissen opgenomen wordt bij een temperatuur van 20% resulteren dat je een 100 liter bewegend bed materiaal nodig hebt, (75 m² aan beschermde oppervlakte) om goed te kunnen werken wanneer je 400 a 500 gram per dag voert.

Door het gebruik van een goede trommelfilter, en dus zo min mogelijk organisch afval op je biologisch oppervlakte te krijgen,wordt de oppervlakte nog effectiever gebruikt door de bacteriën die de anorganische stoffen zoals ammonia , salpeterigzuur , nitriet en nitraat afbreken.

Waterwaardes op dit moment:

Ammonia 0

Nitriet 0,07

Nitraat 24 was voor de verbouwing nog 52

Ph 8

Kh 4,8

Temp 11 graden

Koi die nu reeds in de vijver zwemmen, en koi die binnenkort in de vijver zullen zwemmen:

Reversed Asagi.

Tancho kohaku van Momotaro.

Kohaku Momotaro. In het voorjaar.

Showa Momotaro. In het najaar.

Groetjes Johan

Meer afbeeldingen

De vijver van Johan: afbeelding 1
De vijver van Johan: afbeelding 2
De vijver van Johan: afbeelding 3
De vijver van Johan: afbeelding 4
De vijver van Johan: afbeelding 5
De vijver van Johan: afbeelding 6
De vijver van Johan: afbeelding 7
De vijver van Johan: afbeelding 8
De vijver van Johan: afbeelding 9
De vijver van Johan: afbeelding 10
De vijver van Johan: afbeelding 11
De vijver van Johan: afbeelding 12
De vijver van Johan: afbeelding 13
De vijver van Johan: afbeelding 14
De vijver van Johan: afbeelding 15
De vijver van Johan: afbeelding 16
De vijver van Johan: afbeelding 17
De vijver van Johan: afbeelding 18
De vijver van Johan: afbeelding 19

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml