De vijver van John

De vijver van John

Het is al een tijdje geleden, maar de filmpjes die John opstuurt getuigen altijd van intense schoonheid van de koi in het algemeen. Zijn keuze is gemaakt met een neus voor klasse. Zijn koi zijn ook altijd gekozen met gevoel voor ongelimiteerde schoonheid. 

John is al jaren een trouwe klant. Koopt niet overdreven veel koi, soms ieder jaar eentje, soms slaat hij een jaar over. Hij heeft er een heel verhaal bij vertelt, dat maakt het mij makkelijker. Bekijk even het filmpje van de vijver, het verhaal gaat als volgt:

Hoi Luc,

4 jaar gelden in 2017 stuurde ik je voor het laatst een update van mijn vijver en koi…..en ik had me voorgenomen dit elk jaar te blijven doen. 15 jaar geleden bouwde ik mijn eerste vijver (12m3) welke 2 jaar daarna (inmiddels 12 jaar geleden) geheel verbouwd is naar 23m3 – zoals deze nu nog is. Vorig jaar raakte echter het L-vormige plantenfilter lek, welke ik geheel moest afbreken en opnieuw op moest bouwen. Een vervelende en dure klus.

Het plantenfilter staat er nu weer prachtig bij, mede door de 6 witte aronskelken, welke wel lijken te ontploffen. Ik ben noch steeds een voorstander van een plantenfilter, maar het vergt wel veel discipline om deze elke 2 weken grondig te onderhouden (o.a. spoelen). Door de 6 aronskelken had ik meteen geen last meer van draadalg in de vijver en kon ik ook meteen stoppen met de nitraatharskorrels.

Het reparatie- project + een aantal sterfgevallen, had toch tot gevolg dat ik de moed moest verzamelen om het koi-houden weer leuk te vinden. Koi-houden is geen eenvoudige en geen simpele hobby. Dit jaar hebben de vissen veel last van huidwormen. Ik las in een bericht dat dit vaak voorkomt dit jaar. Anyway, ik heb weer zin in de koi-hobby en ben bezig met een upgrade van de winterkap. Terug naar de koi, want daar gaat het uiteindelijk om. Er zwemmen nu 17 koi, waarvan 8 van Interkoi. 

Taniguchi kohaku nr 1304025 - 9 jaar - 71cm.
Deze kohaku doet het nog steeds super goed. Geen enkele shimi en altijd gezond. De vis is toch 10cm gegroeid in de afgelopen 4 jaar. Het hi spettert er van af. Onwijs blij met deze parel.

Isa showa (male) 1403011 - sansai - 8jaar - nu 68cm
Dus toch nog 2cm gegroeid in 4 jaar. Ik ben benieuwd hoe de broertjes (o.a. Rijo) van hem er nu uitzien. Dit was een serie van 7 toch? (Dit was een serie van 9. Moeilijk verkoopbare serie, maar als je slim bent zet je de volgende nummer in de zoekfunctie en dan vind je ze altijd in mijn bibliotheek. De codenummers in dit geval gaan van 1403003 tot en met 1403011)

Okawa Ginrin Ochiba Shigure 1411003 - 9 jaar -  nu 65cm
Dus 6 cm gegroeid in 4jr. Ik blijf het een prachtkoi vinden. Prachtig stappen patroon en het ginrin spettert er van af in de zon. Ik vind dit een erg mooie variteit.

Sanke Momotaro 1511019 (ook gekend als Popov) - 65 cm 
10 cm gegroeid in 3 jaar. 
Deze koi heeft het soms een beetje moeilijk. Ze heeft wat moeite met zwemmen en is snel gestresst, waardoor het shiroji rood wordt. Nu is ze echter in goede conditie en het filmpje in de bowl is goed gelukt.

Showa, Izumiya 2002049 (21cm bij aankoop in maart 2020), nu 48cm.
Er zat bij het ophalen wat secondary hi op het kiewdeksel, maar dat heb ik laten zitten. De body is prima, maar ik heb mijn twijfels over de toekomst en wat het secondary hi gaat doen. Een goed voorbeeld dat jonge showa net toverballen zijn. Je weet niet hoe ze zich ontwikkelen, maar ik heb geduld en zie wel hoe hij zich ontwikkelt. Het is in ieder geval een leuke koi om te volgen.

Sanke, Taniguchi 171005 - 5 jaar (ook bekend als Cha Cha).
Vernoemd door Luc naar de dochter van de kweker. Hij was 46cm bij aankoop en nu ong. 55cm. Ik ben vergeten de maat op te schrijven dus het is een schatting. Als ik me niet vergis is het een mannetje en groeit hij niet heel hard. Het patroon vind ik prachtig. Luc heeft wellicht nog wat meer smeuïge verhalen over deze vis.

Yamabuki Ogon, Momotaro, aangekocht bij Johan (Interkoi NL).
Het was een gezellige selectie dag in de tuin, die dag en dmv loting mochen we kiezen. De koi is uit 2017 en dus 4 jaar en meet 65cm. Prachtige vis met nog veel groeipotentie. In elke vijver hoort wat geel tussen het Go-Sanke geweld. Het geslacht weet ik nog niet.

Showa, Momotaro 2006005 - 2 jaar.
Gegroeid van 38cm naar 56cm. Hij heeft nog meegedaan aan de Online Holland Koishow, maar ik weet niet meer of hij een prijs had. Er is in het afgelopen jaar sumi doorgekomen op zijn kop. Ondanks dat de vis eigenlijk (bijna) af is, ben ik benieuwd naar de groei en verdere ontwikkeling.

De oudste koi is een Maruten kohaku (male) van 71cm uit 2006 (geen interkoi vis), dus maar liefst 15jr oud – en nog steeds “spotless”

Het slechte nieuws is dat ik 3 koi ben verloren. Deze zijn (mijns inziens) te vroeg gestorven, maar dat is het risico van de hobby.

TA-V14-04280, Ginrin Tancho Kohaku - 7 jaar - RIP
1809003, Ginrin Benigoi - 5 jaar - RIP
2009004, Grinrin Tancho Ochiba Shigure  2 jaar - RIP

 Ik zal proberen de komende jaren weer een jaarlijkse update te sturen.
Mvrgr,
John.

Zoals altijd een pracht van een update die graag gelezen, maar vooral bekeken zal worden. Er zijn koi die me bijzonder aan het hart liggen en waar ik nog altijd met veel plezier aan terugdenk. Ik herken ze stuk voor stuk natuurlijk, en het doet me plezier om ze terug te zien. Ik zou niet weten welke ik zou moeten kiezen die ik het mooiste vind. Welke zouden miijn lezers kiezen ?

De kohaku van Taniguchi vind ik formidabel, ik herinner me deze nog altijd zeer goed. De ginrin oshiba shigure is van wereldklasse in mijn ogen. De showa van Isa springt er bovenuit, maar de showa van Momotaro spreekt me ook enorm aan. En ja "cha cha" doet me een lach op mijn gezicht toveren, dat was een heerlijke dag. Iedere koi heeft wel iets, maar als ik moest kiezen ging ik voor de ginrin oshiba shigure....

Het verlies van koi is natuurlijk nooit plezierig, maar het hoort helaas bij het houden van koi, is soms onvoorspelbaar, en de redenen blijven dikwijls duister. We troosten ons met de gedachte dat we toch genoten hebben van de schoonheid. In ieder geval bedankt voor deze prachtige update.

 

Meer afbeeldingen

De vijver van John: afbeelding 1
De vijver van John: afbeelding 2
De vijver van John: afbeelding 3
De vijver van John: afbeelding 4
De vijver van John: afbeelding 5
De vijver van John: afbeelding 6
De vijver van John: afbeelding 7
De vijver van John: afbeelding 8
De vijver van John: afbeelding 9
De vijver van John: afbeelding 10
De vijver van John: afbeelding 11
De vijver van John: afbeelding 12

Laat Een Reactie Achter

10 reacties

John

555


Wiechert

555


Matthijs

555


beereke

555


Johan

555


Jack

555


Wim DW

555


Polleke

555


Niels

555


Dick

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml