Een kohaku met een doel

Een kohaku met een doel

Ik ga in de loop van de volgende weken enkele koi afzonderlijk bekijken die nog niet verkocht zijn, en die bepaalde eigenschappen hebben die voorbestemd zijn voor het hogere doel.

Soms wordt je geconfronteerd met koi waarvan je hoge verwachtingen koestert en hoopt dat deze daar terechtkomen waar ze verder kunnen ontwikkelen.

Eén van deze kohaku waarvan je dan ook door moet duwen met de biedingen met het gevaar dat ze te duur worden is Kohaku KO-V19-10103.

Slechts 13 maanden, tosai af laat maar zeggen en 56 cm. Nu ga ik niet in discussie over de vraag hoe het komt dat Momotaro bekend is voor zijn kennis om koi tot ware jumbo buiten klasse door te laten groeien, maar als er één iemand is, dan is het Momotaro.

Hij bewijst het reeds vele jaren, hij heeft het inzicht, de feeling om koi door te laten groeien naar enorme grootte. Het principe of de discussie goed of slecht doet niet ter zake.

Ik heb met Daisuke een gesprek gehad over de toekomstige evolutie over de mogelijke grootte en beperking van koi.

Volgens hem zijn ze nu volop bezig om koi van 100 naar 110 cm te produceren. Dat heeft zijn tijd nodig, en het is ook zo volgens hem dat de beenderstructuur de bouw moet kunnen volgen en dat heeft zijn tijd nodig.

Met andere woorden zijn er koi die in tussentijd wel groot worden maar waarvan de beenderstructuur nog niet voldoende is geëvolueerd.

Eénmaal een gunstige combinatie geproduceerd te hebben van koi die over de magische grens van 100 tot 110 cm te gaan zullen ze een volgende stap ondernemen van 110 naar 120 cm. Of dit nog ooit haalbaar is moet volgens Daisuke wel kunnen, maar wanneer is nog een open vraag.

Ook volgens hem is er een beperking van groei die gelimiteerd is van 120 tot 130 cm. Wat er ook van komt, van mij moet het niet. Ik heb een zwak voor koi van ± 85 cm, in mijn ogen meer dan voldoende en zelfs op dit ogenblik een maatvoering die bereikbaar is voor meerdere koikichi.

Bedenk daarbij dat je wat betreft de grootte van koi altijd maar over de top van het ijsbergje praat, want zoveel zijn er niet ! Dus beste klanten….tussen 80 en 90 cm ben ik heel tevreden, en groter hoeft voor mij echt niet.

De kohaku echter niet uit het oog verliezen in deze uitvoerige bespreking. Persoonlijk vind ik deze koi alles meehebben om een bijzonder goed resultaat te halen.

De bouw van het hoofd, met brede schouders, en ogen die breed geflankeerd staan aan beide zijden vertellen al een verhaal op zichzelf. De lange niet te hoge backbone is stevig ingebed in de spiermassa en de rugvin verheft zich zuiver op een flink eind van zijn neus, en laat een heel stuk vrij naar de staart.

Bekijk dan nog even het stevige dikke staarteinde dat niet alleen dik is, maar ook hoog, dan laat dit niets aan fantasie over. Deze kohaku is gebouwd om furore te maken.

De huidkwaliteit spat er vanaf, en over het patroon kan men blijven discussiëren, hier is absoluut niets mis mee. Het maruzome kiwa op het eerste patroon is zalig om te bekijken, met een beni dat mooi rond de ogen en op de neus is getekend. De rest is eigen interpretatie, maar ikzelf vind het een zalig patroon.

Als je het filmpje eventjes goed bekijkt en vergroot wat veel mensen ontegensprekelijk zullen doen, dan zie je al het ontluikende fukurin dat de kohaku een wolk van geluk zal schenken en haar waarde doet stijgen.

Het sashi is precies zoals het moet zijn, en als wij als Europeanen toch graag naar de minpunten kijken dan zie ik slechts één minpuntje, namelijk de prijs...die dekselse prijs. Bovendien heb ik deze kohaku bewust niet duur gemaakt. Ja ik hoor al mensen gniffelen, maar ik verzeker je, de waarde ligt hoger dan de vraagprijs, want die heb ik bewust laag gehouden om toch een goede vijver te vinden.

Ik heb me voorgenomen om toch iets meer risico te leggen in mijn aankopen en hoger te gaan dan ik oorspronkelijk van plan was.

Maar wie durft ?

Ik daag de koikichi uit....Er zijn er veel die voor nog veel meer geld een koi kopen die uitgeroepen wordt naar Grand Champion, maar er zijn er weinigen die een Grand Champion kunnen maken vanaf tosai of nisai. Ik zou zeggen waag je kans, want de weg van nisai naar Grand Champion in onze vijvers of contreien is niet eenvoudig en gaat niet over rozen….

Ik ben nog één ding vergeten te zeggen...de mama....ik heb reeds meerdere koi van deze mama verkocht en die ontwikkelen altijd boven verwachting goed.

Meer afbeeldingen

 Een kohaku met een doel: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240