" /> " />
Een Matsukawabake onder de loep

Een Matsukawabake onder de loep

Een naam die de fantasie op de hol doet slaan. "Matsukawabake," wie verzint zoiets en wat wil het zeggen ?

De Matsukawabake is de geschubde variant van de Kumonryu. Kumonryu staan bekend als echte toverballen, en worden ook vaak drakenvissen genoemd. Het zwart (sumi) kan bij deze vissen, zeker op jonge leeftijd, nog flink veranderen. Deze veranderingen zijn ook waarneembaar bij Matsukawabake.

kumonryu van momotaroKumonryu heeft bij mij ook altijd al tot de verbeelding gespeeld, en ik heb ooit prachtexemplaren gehad. Ik herinner me nog in de eerste jaren van mijn Japanreizen dat ik bij Momotaro deze drakenvissen kon aankopen. Ik praat nu over de jaren stilletjes namelijk 2006 of 2007.

Dit filmpje is van een Kumonryu uit 2006, ik geloof zelfs één van de eerste aankopen uit Japan. Ze kwamen in serie, want ik had er een 5-tal aangekocht en was nog niet op de huidige locatie gevestigd. Ik kon hier echt van genieten. Ik weet niet wat er precies met dit exemplaar is geworden, spijtig, maar toen volgde ik het zo nog niet op. Moest er ooit iemand zijn die dit nieuwsitem leest en deze koi herkent....contacteer me, ik ben ontzettend nieuwsgierig.

Wat ik wel weet is dat het ouderdier een kumonryu van een vriend van Maeda San was, en als ik me niet vergis was die over of bij de meter, toen een onvoorstelbare grootte.

Nadien ben ik altijd op zoek gegaan naar Kumonryu, maar zelden met resultaat. Ik herinner me nog een buitengewone kumonryu die ik aankocht in 2009, en die ik op de show inzette in appeltern. Daar won ze glansrijk een eerste prijs. Het filmpje is al wat oud, maar je ziet ze nog rondzwemmen, ze komt bovenaan in beeld. Ik kocht er toen 2 aan van Momotaro, de ene werd bovenaan helemaal wit, deze dus, met een geweldige uitstraling, de andere werd helaas helemaal zwart ! Het waren ook groeikanonnen.

kumonryu van KawakamiEen prachtexemplaar kocht ik in 2017 via Narita van Kawakami. Peperduur, maar ook bijzonder speciaal. Deze werd toen verkocht aan onze betreurde Mike van Nedkoi die er nog veel plezier aan beleefd heeft nadien. Ze won ook een mooie eerste prijs op de Euregio koishow.

Daarom dat ik de aankoop van een Matsukawabake niet wou laten schieten. Wat er van deze gaat worden kan ik helaas niet voorspellen, maar ik heb de indruk dat het sumi al aan het veranderen is. Vergelijk maar met het filmpje bij aankoop.  Ook hier kan ik echt van genieten, en voor mij hoeft het sumi niet te gaan domineren. Ik kan beste genieten van het kage-achtige sumi.

Wie Kage sumi niet kent: Je kan het  ook verborgen sumi noemen, en door mij wordt het wel gewaardeerd.  Letterlijk schaduw of geest. Verwijzend naar koi met een wazig netvormig zwart patroon over het wit of het hi.Het geeft de koi een speciale look. Met het ouder worden kan het grijs getinte sumi ook zwarter worden.

Met andere woorden, het zijn onvoorspelbare toverballen die veranderen naar gelang de omgeving of de vijver waar ze  in terecht komen. Uiteraard probeer ik deze te verkopen, maar het hoeft voor mij niet dadelijk. Zelf naar kijken is al een genot op zich.

Ik kreeg zojuist een bericht binnen van Leon die me vertelde dat hij dacht de kumonryu uit 2006 gespot te hebben. Hier het filmpje, maar het is uit 2014, en moeilijk te zien op het filmpje. Misschien dat de eigenaar (Marco) ons kan contacteren en meer info kan geven.

Spijtig, ik krijg juist bericht binnen dat de kumonryu wel van hetzelfde jaartal is, maar dat hij of zij gekocht werd bij Jeroen van Keulen, en het dus niet de kumonryu van Interkoi was....

 

Meer afbeeldingen

Een Matsukawabake onder de loep: afbeelding 1
Een Matsukawabake onder de loep: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml