Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...

Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...

Tijd om stil te zitten heb je niet als je in Japan bent, je moet koi bekijken en selecteren. Het was zaterdag, maar hier wordt gewoon doorgewerkt ...

Vandaag werden we uitgenodigd om de opensales vissen te selecteren bij Momotaro. Raar maar waar, als ik er ben, gebeurd er altijd iets speciaals, en mag ik er altijd bij zijn. Ik zal dan toch wel een streepje voor hebben op anderen denk ik, of misschien wordt mijn trouw wel beloond.

Het is altijd een plezier om hier te komen, en de verwachtingen voor de opensales en de veiling zijn dan ook hoog gespannen. De terreinwinst die Momotaro momenteel boekt met zijn koi is zichtbaar in mijn ogen, en ik denk dat hij met recht en reden tot de top 3 van Japan gerekend mag worden.

Hoe gaat het in zijn werk met de opensales koi ? De veilingvissen werden voorheen al geselecteerd, en de resterende koi worden nu één voor één in een blauwe bowl gezet en gekeurd. Maeda San is de keurder van dienst, en hij bepaald welke vissen gehouden worden voor de volgende veiling, en welke vissen er geselecteerd mogen worden voor de opensales.

Het zijn vooral sanke en kohaku, want showa heb ik nog niet onder ogen gekregen, en krijg ik ook niet te zien. Ik heb formidabele sanke gezien, maar die werden helaas telkens naar de vijver voor de volgende veiling gebracht.

Toch probeerde ik er eentje aan te kopen, omdat ik hoopte dat zijn prijs nog mee zou vallen...Het ging over deze sanke van 53 cm. Goede bouw, mooi patroon, perfecte huidkwaliteit en met het beni dat ik graag zie op deze leeftijd. Sumi zat op de goede plaatsen en was van goede kwaliteit. Ga maar verder dromen, want ik kwam nog niet in de buurt van de prijs die ik ervoor wou geven, en die was al behoorlijk hoog voor Europese normen. Ik heb haar echter gespot, en opgeslagen in mijn geheugen, want die zal er de volgende veiling wel bijzijn, en wie weet....

Een andere die ik zeker niet uit het oog zal verliezen, en die ik op de volgende veiling zal moeten spotten, is deze maruten sanke. Heerlijke koi, maar ik kreeg weer niet de kans om haar te kopen.

De meeste koi zijn nu zowat tussen de 52-56 cm. Je moet er wel rekening mee houden dat het nog zeer vroeg in het voorjaar is. De koi, zowel de veiling als de opensales, zullen later in het jaar zeker naar de 60 cm toegaan. Ze hebben nog enkele maanden de tijd om door te groeien, en dan worden het de bullebakken nisai waar we zo van houden.

Dan maar verder selecteren, totdat de vijver volledig leeg was, samen zo een 200 koi schat ik. Ik heb natuurlijk een kort filmpje gemaakt van het hele gebeuren, zodat je kan zien hoe het er een in grote lijnen aan toegaat.

Als de opensales vissen eenmaal geselecteerd zijn, worden ze naar een ander huis gebracht en gechecked op vrouwelijk/mannelijk. Zoals je in dit filmpje kan zien wordt er vooral aan de vinnen gevoeld om te bepalen of het man of vrouw is. Even omdraaien om nog meer zekerheid te krijgen, en dan nog zijn ze niet 100% zeker over hun geslacht. Het blijft een ontzettend moeilijke materie de vrouwen van de mannen scheiden. Zelfs nu zijn ze nog twijfels.

Het is nu ook een goede gelegenheid om de opensales koi even beter te spotten, en mijn voorkeuren al kenbaar te maken. Ik heb nog geprobeerd om er 10 of 20-tal aan te kopen tegen een bepaalde prijs, maar het is me niet gelukt...zonde. Ik laat hieronder enkele filmpjes zien, waar je je aan kan verwachten uit de opensales koi. Persoonlijk heb ik het gevoel dat er hele goede tussenzitten, maar kijk zelf maar even:

opensales 2

opensales 3

opensales 4

opensales 5

opensales 6

opensales 7

opensales 8

opensales 9

opensales 10

opensales 11

opensales 12

opensales 13

opensales 14

Als je iets ziet waar ik op moet letten, geef het maar door, ik zal er rekening mee houden. Je bent al vlug enkele uren zoet met dit werk, en ik kon de dag toch niet voorbij laten gaan, zonder dat ik een koi zou kunnen kopen. Na lang zeuren bij Daisuke, kreeg ik toch de mogelijkheid om een aantal nisai te bekijken, en dit bij hoge uitzondering, want ze verkochten zoals zo dikwijls bijna niets...

Ik ben zeer selectief geweest, en ook heel kieskeurig om enkele betaalbare koi van behoorlijke kwaliteit te selecteren. Je zal ze al wel op de voorpagina hebben gezien, en het zijn 3 bijzonder fraaie tancho geworden, en 1 specialleke. Deze kohaku is gewoon subliem speciaal. Ik koop dit soort koi...want daar hou ik van.

Nu moet je begrijpen dat je je kans moet pakken als de mogelijkheid zich voordoet. Het is dan ook af en toe plezierig om een speelse aanbieding te doen, en dit in de vorm van een omgekeerde veiling. Ik ga beginnen met een startbod van 1250 euro/koi, en dat zijn ze zeker waard. Dan doe ik iedere dag als ik het nieuwsitem schrijf, telkens een bedrag af van de koi met een minimum van 50 euro, maar het kan ook 100 euro zijn...

Ik zeg niet wanneer ik de omgekeerde veiling stopt, dat kan morgenavond, dat kan volgende week donderdag zijn. Je kan zelfs zien, dat de prijs nu al bijzonder scherp staat, zeg maar weggevertjes... Je kan van de gelegenheid gebruik maken, je kan je kans voorbij laten gaan. Het is in ieder geval zo, dat de koi meer dan goed in orde zijn, en dat je zeker een goede deal doet. Laten zitten tot in het voorjaar is inbegrepen, maar als je de koi zelf kan opvangen, krijg je nog een extra korting.

Wat betreft de kohaku moet ik echter nog een woordje uitleg geven. Het is een kohaku waar ik een speciaal gevoel mee heb, maar het is mogelijk dat dit een sanke of goromo wordt. Dat is zoiets als die goromo van dit jaar die meer dan alle verwachtingen ingelost heeft, je weet wel, die goromo die mature tategoi is geworden in Arcen en nu ergens in Zonhoven zwemt. Ik zie een kleine mogelijkheid tot het ontwikkelen van sumi. Laat het ons zo zeggen, dat ik het niet erg vind als deze niet verkocht wordt, maar wil je toch het risico nemen, dan geef ik je groot gelijk.

Tussendoor heb ik ook nog wat veranderingen bekeken die zich voorgedaan hebben op de farm. Ze zijn een nieuw gebouw aan het zetten, zoals je op de foto's kan bemerken. Voor zover ik begrepen heb is het een showroom voor de oldtimers van Maeda San. Koi en oldtimers, schijnbaar gaat het samen...

Ik heb ook nog enkele foto's gemaakt van de verwarmingsinstallaties die ze via een controlepanel besturen. Dit is ook nieuw, en zoals je kan zien wordt de temperatuur in alle 80 ton vijvers op 25% gehouden. Het is schrikbarend wat dit aan verbruik van stookolie moet kosten, want daar werkt de verwarmingsketel op.

Ik heb op alle foto's wat tekst en uitleg geschreven zodat je dit een beetje kan opvolgen. Voor de rest heb ik nog wat filmpjes gemaakt van de veilingkoi die geduldig wachten tot ze hun entree moeten maken. Een overzicht tosai voor volgend jaar die als veilingvissen zullen verkocht worden, en dat was het zo een beetje voor vandaag.

Morgen ga ik naar Taniguchi. Hier ga ik vooral kijken naar tosai, want hier ga ik een aantal selecties doen van showa, sanke, ginrin sanke en ginrin showa om door te laten groeien tijdens de winter. Hier heb ik in het verleden al veel succes mee gehad, met prachtige exemplaren die voor een schappelijke prijs kunnen aangekocht worden. Ze zullen bij Taniguchi blijven tijdens de winter, zodat het in principe jumbo tosai van 35-40 cm zullen zijn. Ik ga hier een speciale actie proberen mee te promoten.

Het is hier ondertussen al weer over middernacht, de tijd is te kort, en ik moet ook af en toe slapen....tot morgen....

Meer afbeeldingen

Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 1
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 2
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 3
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 4
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 5
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 6
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 7
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 8
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 9
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 10
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 11
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 12
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 13
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 14
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 15
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 16
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 17
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 18
Een meerterlijk begin, een meesterlijke aanbieding...: afbeelding 19

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240