Een oproep van Ronny onder de loupe genomen

Een oproep van Ronny onder de loupe genomen

Toevallig werd ik gisteren geattendeerd op een item dat via facebook gelanceerd werd door Ronny en waar ik eigenlijk toch heimelijk om moest lachen.

Het is een vraagstelling die duidelijk vragen oproept, en ik zal er in alle eerlijkheid proberen nadien op te antwoorden, voor zover dat mogelijk is. De vraagstelling van Ronny is de volgende:

OPROEP aan alle koidealers die in deze FB-groep zitten. Bij verschillende onder jullie heb ik al koi gekocht, dus ken ik jullie en de kwaliteit van de koi die jullie aanbieden.

Bij anderen heb ik nog geen koi gekocht, maar kan ik gedeeltelijk de kwaliteit van hun koi inschatten door hen te volgen op de sociale media.

Hier mijn vraag:

Wie kan mij en alle andere koiliefhebbers nu eens GOED ONDERBOUWDE redenen geven waarom jullie (zo goed als) nooit de prijs vermelden van koi. En waarom dat altijd via pb moet gebeuren?

Waarom geen transparantie?

Een echte koikenner ziet echt wel het verschil in kwaliteit en kan perfect inschatten waarom de ene kohaku 500 € kost en de andere kohaku 5000 € kost. Ik heb recent een reactie van een dealer gelezen die antwoordde dat het is omdat veel mensen de waarde van koi niet kunnen inschatten en hij niet wil dat ze een hartaanval krijgen.

Wel, dat vind ik een voorbeeld van slechte argumentatie. Vooreerst gaan voornamelijk koikichi zich op deze sites begeven. Een niet-liefhebber heeft hier niets te zoeken, noch op jullie eigen websites. En niet koikenners denken sowieso dat elke koi meer dan 10000 € kost, dus een hartaanval gaan we hen met de werkelijke prijzen niet bezorgen.

Ik herhaal dus mijn vraag aan alle koidealers:

WAAROM NIET MEER TRANSPARANTIE OVER DE PRIJZEN? Waarom niet gewoon de prijzen vermelden? Dit zou jullie bovendien heel wat tijd besparen. Dit is een open vraag, gesteld met de beste bedoelingen. Ik denk dat ik hiermee een klankbord ben voor vele koiliefhebbers. Ik, en ongetwijfeld vele andere koiliefhebbers, kijken uit naar jullie reacties. Bedankt alvast!

Natuurlijk is dit een vraagstelling die veel interesse opwekt. Ik kan natuurlijk alleen een antwoord geven, wat betreft interkoi, wat ik dan ook zo fair mogelijk wil doen.

Normaal gezien zet ik altijd prijzen bij de koi. Het enige waaraan ik dikwijls zondig, en dat wordt me dan ook kwalijk genomen over het algemeen, is het feit dat ik prijzen aanpas naar boven of naar onder.

De prijzen naar boven worden bekritiseerd en bekeken, de prijzen naar onder, daar hoor je nooit iets over. De reden echter is eenvoudig. Een dealer moet op korte tijd oordelen over koi als hij in Japan is, en kent de voorhistorie van een koi niet, hij moet alleen zijn kennis proberen toe te passen bij een beoordeling.

Als een koi in het land is kan deze gunstig of minder gunstig evolueren. Bovendien heb je een persoonlijk zwak voor de koi of niet, en mijn persoonlijke mening is dan dat een prijs kan fluctueren. Of dit aanvaard wordt door de massa is een open vraagteken, maar ik vind dat dit terecht en te verdedigen is.

Normaal zou je zeggen dat een koi kopen een simpele berekening is die ik zou kunnen voorstellen als aankoop + winstmarge + BTW is de verkoopprijs, maar dat is niet zo. Je moet toch met een aantal faktoren rekening houden, die misschien begrijpbaar zijn. Naast de aankoop moet je zeker rekening houden met de faktor “verlies” en met de faktor “hoog risico”, en hoe duurder de koi, hoe hoger het risico. Het is geen auto waarvan je de verkoopwaarde via een calculator kan laten bepalen !

Zelf heb ik een heel eenvoudige formule die ik gerust kenbaar wil maken. Ik heb de aankoop, het transport, de winstmarge voor het bedrijf, bestaande uit de vaste kosten en de eventuele overhead, de beminnelijke BTW en zo kom je tot de uiteindelijke verkoopprijs. Daar bovenop moet ik een percentage tellen voor het verlies van koi en ook voor het risico, want niet alle koi worden verkocht, en bovendien heb je af te rekenen met de quarantaine periode en de verantwoordelijkheid die je draagt bij het opvangen van koi. Tenminste als je verantwoordelijkheid draagt...

Mijn redenatie is dat er ongeveer 20-30% koi altijd overblijft, afhankelijk van het jaar en van je aankopen. Dit moet je dan proberen ergens te lozen, en dat is één van de moeilijkste faktoren, maar daar moet ik het niet teveel over hebben, want dat geeft mij een wansmakelijk gevoel.

Mensen die beweren dat men ze meeneemt naar Japan voor een winstopleg van 10-20% zijn zowat de grootste leugenaars die er bestaan. Als je een simpele berekening maakt van de investering die men moet doen om een degelijke zaak op te richten, de maandelijkse stroomkosten, kosten van het water, voeding, medicatie en alle andere om nog maar niet te spreken van eventuele lonen, dan komt er meer naar boven dan 10%.

Heeft een zaak zware kosten te verwerken, of is de overhead minder hoog, zal dit meegenomen worden in het uiteindelijke prijskaartje. Ik weet dat ik het niet mag zeggen, maar geloof me op mijn woord, mensen die denken dat je schatrijk wordt door het verkopen van koi, weten echt niet waarover ze het hebben. Het vraagt veel moeite en kracht om je hoofd boven water te houden, zelfs als de koi die je verkoopt redelijk prijzig zijn.

Ik durf met de hand op mijn hart zeggen, dat ik na 10 jaar als bedrijf, door het verkopen van alleen koi, en dit meer als een hobby uitoefen, dan als mijn beroep, amper de touwtjes aan mekaar kan knopen om de kosten bij elkaar te schrapen en geen verlies te lijden, en dan durf ik nog beweren dat ik veel dure koi verkoop, en een flinke omzet draai per jaar. Ik weet dat er nu mensen zijn die lachen, maar dat is hun domheid...

Als ik niet kon genieten van de infrastructuur van Interkoi, die door de situatie bijzonder gunstig is, en als ik nog altijd geen loon of vergoeding trek uit de zaak, dan was het al lang gedaan met Interkoi. Ik begrijp dat veel mensen denken dat je goud verdient met koi die zo duur zijn. Helaas is niets minder waar, en ben ik ervan overtuigt dat tuinbouwcentra het veel beter doen dan gerenommeerde zaken, die hun winst voornamelijk zelfs moeten halen uit de verkoop van andere producten of het aanleggen van vijvers.

Als ik geen prijzen zet bij koi heeft dit een reden. In het geval bijvoorbeeld van de 9 koi die ik onlangs heb aangekocht kan ik dit vrij goed verklaren. Deze koi zijn door Daisuke voor mij geselecteerd over de overblijvers van de koi die naar de veiling gaan.

Ik heb deze zelf nog niet live gezien, maar weet uit ervaring dat dit bijzonder hoogwaardige koi zijn, maar niet geschikt voor de veiling. Bovendien hanteer ik hier dat men een “eerste keuze kan doen”. Met andere woorden wie eerst kiest betaald de hoogste prijs.

Ik heb echter geen problemen met deze prijzen, die mag je gerust weten. De prijzen voor deze koi werden als volgt bepaald: 3500 euro voor de eerste keuze, 3400 voor de 2de keuze en ga zo maar door tot 3000 euro, en om het mooier te laten schijnen tot 2995 euro, want dat is nog altijd geen 3000 euro.

Op dit moment zijn er 2 verkocht, dus de volgende zou 3300 euro moeten kosten. Als ze nu donderdag aankomen, zal ik ze live zien en na enkele weken zal ik er een vast prijs op kleven waarvan ik denk dat ze het waard zijn. Is dit een terechte prijsbepaling ? Ik vind dit fair, maar misschien bekijken jullie dit anders.

Wat ik ook nog zou kunnen aanbrengen is het feit dat door geen prijs te vermelden, je mails krijgt van mensen die interesse hebben, en kan je inschatten waar de mogelijkheden zitten. Dit is echter te verwaarlozen, want dikwijls is nieuwsgierigheid ook een motief...

Ik heb daarom beslist om de prijzen te laten staan tot een bepaald ogenblik. Komt de tijd dat ik de koi opnieuw kan evalueren, en dat is meestal einde van het jaar of begin van het jaar, dan zal ik dat zelfs dikwijls meedelen, dan zullen de prijzen 14 dagen verdwijnen en nadien weer te voorschijn komen. (nadat ik deze gebowld en opnieuw gefilmd heb).

Meestal zijn er geen grote verschillen, maar soms gebeurd het dat een koi zo goed evolueert dat de intrensieke waarde toch moet gehonoreerd worden. Tegenwoordig laat ik deze een tijdje van de site verdwijnen, om deze nadien terug op te pikken.

Ohja, dit wou ik nog even vermelden. Als de koi op verkocht wordt gezet, verdwijnt automatisch de prijs. Een klein detail, maar toch een verdienstelijke functie die ik heb laten inbouwen.

Ik weet niet of ik met deze antwoorden voldoende heb geargumenteerd. In ieder geval staan mijn prijzen al een geruime tijd op de website, en wil ik het zo houden. Ik heb geen problemen met transparantie, maar om nu het achterste van je tong te moeten laten zien, vind ik toch een beetje te ver gaan.

Wel wil ik toch even zeggen dat mensen die nooit koi aangekocht hebben en de pretentie hebben om de waarde van een koi te bepalen, niet weten waarover ze het hebben. Vergelijkingspunten zijn uit den boze, en helaas blijft het spreekwoord gelden: De prijs is wat er de zot voor geeft en waar dit spreekwoord van toepassing is, zullen er altijd avonturiers en kapers op de loer liggen.

Ik zou zeggen, laat je leiden door ervaren koidealers die ook hun verantwoordelijkheid nemen, en niet door avonturiers die denken dat ze door de hoge prijzen van koi op korte tijd veel geld kunnen verdienen.

Door de jaren heen zie je er veel verschijnen, maar nog meer verdwijnen…laat dit een goede leidraad zijn en laat je bijstaan door mensen die het kleppen van de klepel ondertussen kennen. Wie daar bijhoort moet je zelf bepalen, maar het kaf scheidt zich automatisch van het koren.

Ik ben morgen aanwezig van 10.00 tot 12.00 uur

Ook ben ik zaterdag van 12 november tot en met 19 november niet aanwezig. Gelieve hier rekening mee te houden.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240