Een sanke van Toon

Een sanke van Toon

Toon zou graag een sanke verkopen om het geld in een spaarpotje te steken en zich proberen te verbeteren door nog betere ouderdieren aan te kopen voor de kweek.

En waarom zou je Toon niet helpen met een eventuele verkoop van deze sanke. Daarom deze informatie en misschien heb je wel interesse.

De sanke die Toon nu aanbied is een 4 jarig sanke van Okawa. Ze werd gekweekt uit een Sadazo Sanke x Momotaro man. Wie de Sadazo bloedlijn niet kent, geef ik nog even de informatie vrij hierover, want het is een bekende bloedlijn.

De Sadazo Sanke bloedlijn werd tussen 1952 en 1962 ontwikkeld en in eerste instantie was het sumi van deze bloedlijn vrij zwak. Tevens werden de Sadazo sanke niet zo groot. Toch zijn Sadazo Sanke in de basis prachtige koi, met een zacht beni en sterk geconcentreerd sumi.

Door vernieuwingen in de bloedlijn te brengen is de Sadazo bloedlijn nog immer springlevend, en bijvoorbeeld een sterk fundament voor de Dainichi Sanke die de genen van Sadazo bij zich dragen. Er mag gesteld worden dat praktisch elke Sanke die in Niigata (en ook daarbuiten in vele gevallen) gekweekt wordt op de een of andere manier herleidbaar is tot de genen van Sadazo.

Tegenwoordig is er nog 1 kweker die kweekt met de oorspronkelijke Sadazo Sanke bloedlijn en dat is de koifarm Genjiro (Takashi Kobayashi). Dit betekent dat in de kweek zowel de mannelijke als de vrouwelijke koi Sadazo-afkomst hebben. Tegenwoordig worden er met behulp van deze bloedlijn door Genjiro mooie Sanke geproduceerd die wel een goed diep sumi bezitten en betere groeieigenschappen en blijven op deze wijze de Sadazo-karateristieken zoveel mogelijk bewaard. (info uit koi-ontwikkeling.info)

De Sadazo Sanke van Toon is 61/62 cm groot, goed gebouwd met zwaar sumi, wat mij wel kan bekoren en de meeste kenners ook, maar soms minder getolereerd door de koiliefhebbers omdat er wordt voorgeknauwd dat een sanke slechts weinig sumi mag hebben op het wit. In mijn ogen de grootste onzin die er bestaat,want kijk eens naar de krachtige uitstraling van deze koi.

De koi zwemt bij Toon en je moet zelf contact opnemen met Toon indien je interesse hebt. De prijs voor deze sanke is 1250 euro, en de rest moet je zelf met hem afhandelen. Indien gewenst en als het niet te ver is, wil Toon de koi ook zelf naar je toe brengen. Mail of contacteer mij en ik breng je in contact met Toon.

Blijkbaar zijn de aanbiedingen toch interessant voor de mensen, want er wordt toch regelmatig gebruik van gemaakt. Toch wordt me nog dikwijls de vraag gesteld of het niet beter is de koi niet over te zetten en te wachten tot het voorjaar.

Ik kan maar één antwoord formuleren….de koi zijn nu gezond, ze zijn sterk en doorvoed om de winter door te komen. In het voorjaar zijn ze verzwakt door de winter en komen de voorjaarsperikelen eraan.

Wat antwoord moet ik dan nog geven…wees niet zo dom en zet de koi toch nu in je vijver, beter kan je niet doen ! Ze hebben nog tijd om zich aan te passen en hun gedragscode weet ook dat de winter in aantocht is. Wat moet ik nog meer vertellen ? Het zijn vissen en geen mensen !

Ronnie, iemand die ik wel ken en niet ken, vroeg me om een beoordeling van deze showa 1703082. Maar wat moet je zeggen over een showa zoals deze.

Technisch gezien is hier niet veel af te keuren, en kan je alleen maar blij zijn met de kwaliteit en de uitstraling van deze showa. Huidkwaliteit zalig om te zien, want ondanks het feit dat het een mannetje is, ziet het shiroji er picobello uit.

Het hi glanst dat je ogen er pijn aan doen, en de bouw van de koi met een brede backbone geven je de indruk van stevigheid. Het ongecontroleerde patroon geeft de koi een eigen identiteit, maar is onderhevig aan de wensen van de klant.

Zelf had ik al dadelijk een zwak voor deze showa, en nog altijd blijft deze koi mij charmeren. Ronnie knipte de koord door en besliste om de showa aan te kopen !

Wesley en Kenny daarentegen hadden het op een andere koi gemunt. Ik had de 3 uitverkorenen in een bowl gezet, zodat ze konden zien wat ze via de website uitverkoren hadden.

2 van de 3 moest ik terugzetten, want die beantwoorden niet aan de verwachtingen, en de 3de was een groot twijfelgeval, maar dat had ik ook verteld. Dan toch maar even naar enkele andere koi gekeken, maar die waren niet in promotie en die zullen momenteel niet snel in promotie komen.

De ontwikkeling van beide kohaku van Takigawa is zo positief, dat zelfs ik gecharmeerd wordt door de uitstraling. Ze zitten al 2 jaar bij mij, en het gebeurd zelden dat koi zo verbeteren.

Zo kwamen deze kohaku binnen toen ik ze aankocht, en nu 15 cm later wordt hij toch indrukwekkend. Dit is ook een mooi voorbeeld voor de ontwikkeling van het sashi.

Vergelijk het filmpje bij aankoop en bekijk het sashi op het tweede patroon bij deze maruten kohaku. Vergelijk dit met het sashi 2 jaar verder ! Dit zijn evoluties waar je van kan leren en dat je op moet volgen.

Dit was het neuzeke, beiden waren OK, zonder hoge toppen te scheren, maar blijkbaar gedijen ze in Arendonk positief.

Toch werden het niet deze prachtkoi die uitverkoren werden, maar een koi met vraagtekens. Hier kan je alle kanten mee uit, en hopelijk wordt het een goede kant.

Qua body een voortreffelijke showa/sanke, maar qua hi en sumi een verraderlijke koi, waarvan je niet weet waar het zal eindigen. Het zijn van die lelijke eendjes die wel eens kunnen veranderen in een mooie zwaan.

Het patroon en de body zijn beloftevol, de rest zal een open vraagteken zijn, waarvan de uitkomst pas binnen enkele jaren zal gekend zijn. We noemen het een leerschool…

Misschien een drukke zaterdag

Ik verwacht een redelijk drukke zaterdag want er zijn meerdere mensen die aangeboden hebben om koi te komen ophalen of te bekijken. Ook onze wintergast, de Rudy is weer van de partij, en zijn vrouw heeft naar goede gewoonte een prachtcake gebakken, speciaal voor de Interkoi gasten. Hopelijk wordt het weer een gezellige zaterdag...

Meer afbeeldingen

Een sanke van Toon: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240