Eindelijk opnieuw over koi

Eindelijk opnieuw over koi

Je begint het te missen als je er een tijdje bent uitgeweest. Het werd tijd opnieuw over koi te kunnen praten.

De meeste klanten waren er al vroeg bij om hun koi te komen bekijken. Ik heb de temperatuur aangepast naar 18° zodat ze stilaan wat krachten kunnen opdoen tegen de tijd dat ze de deur uit moeten.

Ondanks de fikse opkomst, hebben we slechts één koi gebowld, maar dat heeft zijn reden. Ik probeer op dit ogenblik de verkochte koi zo weinig mogelijk te bowlen. Laat ze maar rusten, want elke vorm van stress kan beter vermeden worden.

Het wordt trouwens ook tijd dat de koi naar buiten gaan. Je ziet het hi toch iets verminderen door het gebrek aan de buitenlucht. En dan kan je binnen nog zo goed je best doen als je wil, je kan het toch niet vermijden dat het hi verzwakt.

De koi die we gebowld hebben was de 30 maanden jonge sanke van Momotaro, en zeker niet de minste. Na het meten kwamen we op 68 cm, en dat is niet mis voor een jonge sansai.

Ik verwacht bijzonder veel van deze koi. Qua body en huidkwaliteit is dit een koi uit het hogere segment. Het patron laat ik in het midden, want ik wist dat de sanke patroontechnisch een klein probleempje had, vermits het hi over de neus liep. De meesten hebben hier een probleem mee, maar dat hebben ze in mijn ogen fout.

Het is een sanke met een evenwichtig stappenpatroon, een bijzonder goede huidkwaliteit met opkomend fukurin, wat de sanke een meerwaarde geeft, maar wat de sanke zo bijzonder maakt is wel de bijzonder goede bouw, perfect uitgebalanceerd van voor naar achter, met een dikke staartpartij. Als er een goed vervolg aan wordt gegeven is deze zeker bekwaam om 85 cm te halen, en dan spreek ik over een minimum.

Waar ze me een beetje aan doet denken is aan Masami, een sanke van Momotaro die ik kocht in 2009 op de veiling als tosai. Dit is ook waar je aan moet denken als je een goede koi wenst aan te kopen, en hiermee wil ik ook publiciteit maken om iets meer geld te willen uitgeven voor goede tosai. Koop er liever eentje minder, maar geef iets meer geld voor een goede tosai. Masami werd trouwens ook senior tategoi in 2011.

Waar moet je aan denken om een tosai zoals deze aan te kopen ? Basisprijs moet je tot 500 000 yen durven inzetten op de veilingen. Dit is echter zonder de bijkomende kosten, maar de informatie hierover kan je bij mij opvragen. Een tosai zoals deze moet je dan nog eens een jaartje in Japan laten en dan over laten komen. De koibelevenis zal des te groter worden.

Een andere koi waar ik dan ook aan moet denken is de sanke van Sakai FF met mooie naam Wakana. Hier was Wakana al yonsai of gosai dacht ik, en het fillmpje is nog van 2011, maar het is een sanke waar ik met veel plezier aan terug denk, en die er nog steeds is. Het is spijtig dat de tijden zo veranderd zijn, maar ik maak me sterk dat ik nog altijd zal proberen dit soort koi aan te kopen.

Een nieuwe klant die ik bijzonder op prijs stel is William die met zijn zoon Thomas een heel eind kwam gereden om zijn Ueno showa te bekijken. Hij wilde hem niet bowlen, en daar kan ik enkel respect voor opbrengen.

Vooral zijn kennis over watersamenstellingen en waterwaardes getuigden van grote kennis, zonder de pretentie van allesweter te zijn. Zijn verklaringen hierover waren echter bijzonder gefundeerd. William is een koiliefhebber die vooral grootgebracht werd tijdens de beginjaren van de koi, en die een tijd lang de koi op de lange baan had geschoven. Vanaf verleden jaar heeft hij de draad terug opgenomen, en gelukkig is hij bij mij terecht gekomen.

Als slot van het pleidooi van vandaag wil ik toch een persoonlijk dankwoord uitspreken aan Katia, die me op een bijzonder aardige manier verraste met een cadeau dat Martin meebracht in opdracht van Katia. De waarde van het cadeau speelt voor mij absoluut geen rol, maar de attentie die ermee bedoeld wordt is voor mij goud waard.

Het heeft absoluut niets met koi te maken, maar met een heel andere materie, namelijk deWalfdorfpoppen van moeder aarde. Of het poppetje lang zal leven in de handen van Rio, dat valt nog te betwijfelen, maar het wordt zeker op prijs gesteld. Bij deze heel erg bedankt Katia...

Denk eraan dat de bundel je krachten actie deze avond definitief afloopt

Meer afbeeldingen

Eindelijk opnieuw over koi: afbeelding 1
Eindelijk opnieuw over koi: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137