En ze worden wakker

En ze worden wakker

Zal ik nog een derde nieuwsitem posten ?

Het is toch altijd een gebeurtenis als de koi wakker worden nietwaar ? Vandaag zijn ze langzaam ontwaakt, en de weerstvooruitzichten laten goede cijfers zien.

Ik heb het dan even op film gezet, want na 4 maanden inactiviteit zal het toch even wennen zijn. Temperatuur loopt langzaam op naar 6° in deze vijver. De eerste indruk op dit filmpje ziet er positief uit. Ik zie hier en daar een klein mankementje, maar geen grote problemen.

De grotere vijver staat al op 8° en hier heb ik het eerste voer al gegeven.

Nog even melden dat ik onverwacht werd getracteerd op de befaamde Belgische Cuberdon. Wie feeling heeft met Belgische cultuur of nostalgie hoog in het vaandel heeft, dan kennen ze zeker Cuberdonnekes of de neuzekes uit België. Mooi is het dan ook, dat dit door een Nederlander werd cadeau gedaan. (chapeau)

Ik mag het eigenlijk niet eten, maar ik zal het zeker niet aan mij voorbij laten gaan, en mijn kleinkinderen vinden ze geweldig. Ken je geen neuzekes, hier is de uitleg...

Een cuberdon, ook bekend als neuzeke, tsoepke, Gentse neus of topneus, is een kegelvormig Belgisch snoepje dat qua vorm veel wegheeft van een neus. In het Belgisch Frans is dit snoepgoed ook bekend als chapeau de curé ("pastoorshoed"). Vaak heeft het een paarsachtige kleur, een breedte van ongeveer 2,5 cm en een gewicht van 10 tot 18 gram. De buitenkant is hard maar de inhoud is gelatineus. De cuberdon heeft een beperkte houdbaarheid van ongeveer drie weken, waarna de binnenkant begint te versuikeren. Door die beperkte houdbaarheid wordt de cuberdon niet geëxporteerd en is hij dus vrijwel alleen in België te verkrijgen.

De cuberdons worden bereid met Arabische gom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit product niet meer in Europa verkrijgbaar en raakten de cuberdons na verloop van tijd bijna in vergetelheid. Pas vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon kon worden hervat door een aantal banketbakkers die zich het recept herinnerden. Cuberdons worden door VLAM als streekproduct erkend.

De klassieke "neuzekes" hebben het aroma van een framboos. Sinds kort bestaan er voor dit snoepgoed ook meer dan 25 nieuwe smaken en kleuren, zoals aardbeien, kersen, citroen, banaan, ananas, kokosnoot, bergamot, vanille, ananas, cola, kaneel, meloen, sinaasappel, mandarijn, perzik, appel, peer, kiwi, pepermunt, viooltjes, bosbessen, lavendel en anijs. Er bestaan tegenwoordig verschillende afgeleide producten van cuberdons, waaronder jenever, roomijs, dessertsaus en koekjes. Sinds een tiental jaar behoort de smaak van de klassieke cuberdon tot de smaken die in de oenologie worden gebruikt om smaakseigenschappen van wijn te beschrijven.

Thx Paul...

Lopende promoties.

Kohaku promotie momenteel 2650 euro

Opensales evenement...niet te versmaden

Meer afbeeldingen

En ze worden wakker: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137