En zij verlieten vandaag het warme nest

En zij verlieten vandaag het warme nest

Langzaam maar zeker zoeken de verkochte koi hun nieuwe verblijfplaats op. De teller staat momenteel op 44.

Het is ieder jaar een wederkerend gebeuren tussen wat zich afspeelt van april tot juni, afhankelijk van het weer. Dikwijls wordt mij de vraag gesteld hoelang de koi in quarantaine moeten. Hier probeer ik toch ontwijkend op te antwoorden.

Mijn eigen mening daarover is dat dit afhankelijk is van de koi. Als de koi zich goed gedragen na 3-4 weken, dan is in mijn ogen de moeilijke aanpassingsperiode al voorbij. Als ze niet goed zijn aangekomen, probeer je dit zo snel mogelijk op te vangen en ze te laten herstellen.

Na 2-3 weken zie je al of ze zich aangepast hebben door hun gedrag, en dan is mijn bedenking: waar kunnen ze beter zitten dan in hun eigen toekomstige thuis ? Mijn antwoord is gewoonlijk: als jij je goed voelt om koi over te zetten, dan moet je het doen. Je moet er wel rekening mee houden dat het ook niet te lang mag duren. Het moet voor mij ook een lust blijven en geen last worden. Bijhouden is één ding, maar verantwoordelijkheid maakt hier ook deel van uit.

De eerste die gisteren vertrok, was deze matsuba van Otsuka. Een matsuba heeft schubben die aan de binnenzijde donker zijn ingetekend. Hierdoor lijkt het of ze een dennenappelpatroon hebben. Het zijn toch wel aardige koi om te zien, en ook koi die ik niet makkelijk inkoop.

De grotere versie van 75-80 cm is te duur om in te kopen, daarom dat ik het bij deze heb gelaten, maar de grote zijn bijzonder impressionant om te zien. Het is toch een mooie verademing in je vijver, maar blijkbaar is er niet veel vraag naar. Otsuka is wel gespecialiseerd in deze koi.

Willy moest ook een man hebben in de vijver, en wat kan je dan beter aankopen dan deze yondan kohaku die de naam Willie heeft gekregen. Een man van momotaro en nu al bijna 70 cm, ik heb er vroeger nog gehad die 96 cm geworden zijn, denk maar aan Domino...

Beide koi zullen zich best vermaken in de nieuwe vijver van Willy die rond de 60 kuub is als ik me niet vergis, en volledig hermaakt.

In de namiddag moest ik nog 3 koi wegbrengen, maar terwijl ik aan het inpakken was, werd ik bij de laatste koi overvallen door een stortbui, waardoor ik geen filmpje heb kunnen maken van deze prachtige chagoi van Takigawa, die je wel op de foto kan zien, en waarvan ik wel het filmpje kan tonen bij aankoop. Zalige chagoi, maar eentje met veel karakter, dat wel. Ze is 85 cm en deze zou dik over de 90 moeten kunnen gaan, en misschien is de 100 wel haalbaar als ik Takigawa San mag geloven. Ik was ondertussen wel kletskliedernat geworden.

Deze bijzonder mooie sanke had ondertussen de 75 cm bereikt, wat 2 cm groei is. Hier verwacht ik ontzettend veel van. Nog 2 jaar in een vijver van 80 kuub, en hopelijk dik over de 80 cm, met het spel van algen en bij iemand waar de koi niet goed, maar zeer goed ontwikkelen, hopen wij dat het sumi nog meer uitgesproken zal verschijnen, zodat het een mogelijke prijswinnaar wordt op een show.

Onthou deze koi en wie weet zie je haar ooit terug verschijnen. Misschien met deze sanke van dezelfde kweker, namelijk sakai FF. Zij zal ook in de grote vijver verder mogen ontwikkelen. Enkele jaren wachten is niet zo erg....dat is zo voorbij.

Ik moest gisteren ook nog enkele andere koi bowlen voor klanten. Meestal wonen ze ver weg en vragen mijn raad. Ik kan dit het beste ondersteunen door een filmpje te maken, en uit te leggen wat de koi is.

Zo had er iemand interesse in deze kohaku van Dainichi die onbegrijpelijkerwijze nog niet is verkocht. Ze heeft de winter goed doorstaan, buiten een klein schaafplekje op het hoofd dat aan het verdwijnen is, en ik zie dat de vinnetjes wat rood fabriceren. Foei kohaku, dat doe je toch niet....

Een sanke die nog veel toekomst heeft is deze sanke van Momotaro die ondertussen geen 53 cm meer is, maar 61 op dit moment, wat een groei van 8 cm betekend en dit tijdens de winterperiode. Tevens zie je ook dat de body er begint in te komen, maar niet te snel, zodat de meeste aandacht aan de lengtegroei wordt gegeven.

Nu kan ik me weer wel afvragen waarom deze niet verkocht is, maar als ik alle beste vissen zou verkopen, hou ik zelf geen mooie vissen meer over. Laat ze dus nog maar even in mijn vijvers zwemmen, hier doen ze het niet zo goed als bij jullie, maar zo slecht doen ze het ook niet zalle...

Tenslotte nog eentje op de valreep, en eentje dat je ook in het oog mag houden is deze sanke van Sakai. Ik ben meer Momotaro gericht, en ken Sakai nog niet zo goed. Ik ben zeker benieuwd hoe het sumi verder zal gaan ontwikkelen van deze sanke. De Sakai kenners weten hier misschien een beter antwoord op. Ik zal even het filmpje bij aankoop tonen, en dan zie je wel degelijk verschil. Vooral de overgang van babykoi naar volwassen koi is hier aan de orde, Wie wil hier de toekomst van het sumi schetsen, want ik weet het niet bij Sakai, en er zijn toch voldoende Sakai "adepten" (om het met een mooi woord te zeggen) die dit lezen...

Ondanks het feit dat het sumi nu misschien wat warrelig oogt, zie ik rond het rood de intentie van het sumi toenemen. Als de sumivlekken nu nog zouden samengtrekken en dieper worden, dan zou je volgens mij wel eens een supersanke kunnen zien rondzwemmen. Wie durft deze ontwikkeling verder zetten ??

Meer afbeeldingen

En zij verlieten vandaag het warme nest: afbeelding 1
En zij verlieten vandaag het warme nest: afbeelding 2
En zij verlieten vandaag het warme nest: afbeelding 3
En zij verlieten vandaag het warme nest: afbeelding 4
En zij verlieten vandaag het warme nest: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137