Exclusief shipment bij Momotaro

Exclusief shipment bij Momotaro

Een nieuwe methode van shipment is altijd interessant om op te volgen. Momotaro bewijst op deze manier weer een creatieve en vindingrijke oplossing gevonden te hebben voor een belangrijk onderdeel van het koigebeuren. Hier hou ik van....

Het ikeage seizoen is alweer grotendeels voorbij. Nieuwe Koi zijn weer aangeschaft door dealers en binnenkort zullen deze weer over de hele wereld verscheept worden. Zeker bij lange vluchten is dit niet makkelijk en je hoort dan ook af en toe de verhalen voorbij komen waarbij de Koi in een slechte staat uit de zak komen.

Deze zomer was ik in Japan getuige van een shipment bij Momotaro, waar van een zeer interessante methode gebruik wordt gemaakt om de reis voor de Koi zo goed mogelijk te laten verlopen. Luc zal bij zijn eerstvolgende shipment vast en zeker ook weer Koi van Momotaro erbij hebben en ik ga er vanuit dat in dat geval deze techniek gebruik zal worden gemaakt.

Vlak voor mijn vertrek in augustus moest Daisuke voor zaken op reis naar Hong Kong. Hier organiseerde namelijk de allergrootste dealer van China, Ngai-San, een speciaal event met uitsluitend Momotaro Koi. Het ging om een veiling en voor dit event werden twee speciale Koi verscheept van een zeer hoge kwaliteit.

Ook zaten er nog enkele Gin Rin benigoi van TM bij die inmiddels al een stuk groter waren dan toen ik vorig jaar vertrok. Deze jumbo tosai waren rond de 40 cm. Shipments in deze tijd van het jaar zijn niet echt gebruikelijk, want normaal zijn er op dit moment geen vissen te koop. Ook is het risico groter wegens de hogere temperatuur. Dit transport was natuurlijk een uitzondering.

Met grote zorgvuldigheid wordt een shipment van Momotaro voorbereid. Er wordt gezorgd dat de vissen met een zo leeg mogelijke maag op transport gaan, zodat ze zo weinig mogelijk afval produceren. Dit betekend dat er enkele weken van tevoren gestopt wordt met voeren. Het verblijf van de vissen moet zo min mogelijk algen bevatten, aangezien ze die ook weer op kunnen eten en daardoor afval produceren in de zak.

Als eersten waren de Benigoi aan de beurt, waarvan er een stuk of 30 aanwezig waren. De vissen werden verdoofd, en ik keek Daisuke een beetje raar aan, maar dit was allemaal onderdeel van het proces. Daisuke vertelde mij dat hij nu gebruik maakte van een nieuwe methode, waarbij de vissen voordat ze de zak ingaan compleet verdoofd worden.

Ook wordt er in de zak een erg nauwkeurig afgemeten dosis verdoofmiddelen aan het water toegevoegd. Door deze kleine dosis zullen de vissen enigszins bijkomen maar blijven ze hierdoor gedurende de hele reis een beetje verdoofd, waardoor ze dus erg rustig zijn. Het is van groot belang dat de dosering van het verdovingsmiddel in de zak precies klopt, zodat de vissen niet permanent inslapen.

Nadat alle Benigoi ingepakt waren, was het tijd voor de ‘’auction specials’’. Dit waren een Sanke en een Kohaku van een bijzonder hoge kwaliteit, en zaten rond de 70/75cm. Deze vissen zouden de toppers van de veiling worden, en zagen er dan ook zeer goed uit! Ook bij hen werd hetzelfde proces toegepast en beide Koi gingen verdoofd de zak in, waarin zij na enige tijd weer bijkwamen. Het werkt dus voor zowel grote als kleinere Koi.

De Koi verkeren dus de hele reis in een soort van roes. Hierdoor zullen ze veel minder stress hebben en een stuk minder bewegen, waardoor ze ook nog minder zuurstof verbruiken. Als het water behoorlijk klotst in de doos verzetten de vissen zich minder en bewegen ze gewoon mee, wat de kans op beschadigingen enorm verkleind.

Dit zijn echter niet de enige voordelen van dit mooie systeem. Niet alleen is het veiliger, maar er is ook minder water nodig in de box wat resulteert in minder gewicht. Een box Koi wordt dus ook nog goedkoper in het transport! Al met al hebben de vissen dus minder stress, is de kans op beschadigingen kleiner en worden de transportkosten verlaagd. Voor elke partij zijn er dus voordelen en Daisuke is ook zeer tevreden over het resultaat!

Meer afbeeldingen

Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 1
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 2
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 3
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 4
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 5
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 6
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 7
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 8
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 9
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 10
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 11
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 12
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 13
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 14
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 15
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 16
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 17
Exclusief shipment bij Momotaro: afbeelding 18

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240