Gezellige koidagen

Gezellige koidagen

Tijd in overvloed, voldoende koi om te bekijken, en een interessante conversatie zijn de ingrediënten om een gezellige middag door te brengen.

Bepaalde standpunten wijken niet zozeer uit mekaar, sommige punten wijken wel uit mekaar, en gelukkig maar, want anders zou het zo saai worden. Een, wat ik noem vergeten koi, werd eventjes onder de loep genomen. Waarom zeg ik vergeten koi ? Er zijn van die koi die nooit de aandacht trekken. Vraag me niet waarom, want daar is geen vaste reden voor.

Eerst even de koi in kwestie bekijken zodat we weten over welke koi het gaat. Mag ik dit een yondan showa noemen ? Ik denk het wel, want de 4 stappen zijn eigenlijk aanwezig, alhoewel het geen uitgesproken yondan is.

Dit zijn wat ik noem interessante vissen. Geen afgewerkte jonge koi, maar koi waar nog een vervolgverhaal aan kan gebreid worden. In grote lijnen zou ik dit een degelijke en mooie showa durven noemen.

De bouw is solide en goed, het koppeke mocht iets breder zijn, maar past toch goed op het achterliggende bouwwerk. Staartpartij is in orde zonder over superlatieven te spreken, en het patroon is meer dan aardig.

Door het groeien zal het shiroji nog iets meer het rood gaan ondersteunen en minder dominant laten overkomen. Het sumi ligt meestal op het shiroji, zodat we over tsubo sumi mogen praten, en de koptekening heeft alles in huis om te eindigen in een mooie menware.

Het sashi had iets minder zwaar aanwezig mogen zijn op bepaalde plaatsen en de mogelijke raakpunten van het hi zijn vraagtekens, maar geen van deze puntjes doen de koi in waarde zakken. Het is mogelijk dat het hi op bepaalde plaatsen aan mekaar groeit, dat heb ik al gezien, maar het kan ook uit elkaar trekken...laat het ons klasseren onder de pijnpuntjes.

Of ze aan alle voorwaarden zal voldoen is nog maar de vraag, maar is tevens ook de uitdaging, want wat is het fijne aan de koihobby ? Het fijne is het onwetende waar je een wetenschap van kan maken. Er zijn genoeg koikenners die het weten, maar ik blijf met al mijn ervaring nog altijd een onwetende die niets kan voorspellen.

Ik kan alleen maar gokken en hopen dat de koi doet wat ik er van verlang of wat ik erin zie. Bovendien zijn koi onvoorspelbaar, en diegene die weet hoe het sumi zich ontwikkeld mag bij mij komen werken.

Een vaststaand feit is dat dit een goede showa is met toekomstmogelijkheden die geneigd is om naar de 70-75 cm te groeien. Als deze dan nog een uitgesproken sumi tekening kan maken binnen enkele jaren..(jaren ja, geen maanden of dagen), dan zou je wel eens over een heel aantrekkelijke showa kunnen beschikken.

Nu is een vergelijk altijd van toepassing en daarom heb ik er op verzoek even deze showa, die trouwens al verkocht is, bij te zetten. Ik hoop dat de eigenaar het me niet kwalijk neemt, maar "en passant" kan ik de koi ook eventjes nakijken.

Wat meteen opvalt is het verschil in bouw, want daar ging het tenslotte over. Als je de eerste showa in een bowl zet, en je bekijkt deze dan heeft die een goede bouw, waar totaal niets op aan te merken is. Zet je er echter een nisai bij die nog veel zwaarder is, dan pas zie je het verschil.

Dit wordt eigenlijk maar op één manier vertaalt, en dat is in de de prijs. Is de ene nu veel beter dan de andere ? Dat ligt aan je verwachtingspatroon en aan je portemonnee…Ik kan echter respect opbrengen voor beide koi anders had ik ze niet gekocht.

Mijn gast wou ook even een sanke bekijken waar hij een zwak voor heeft. Dit wist ik trouwens, want dat had ik al verschillende malen geproefd, dus ik wist dat deze sanke door hem zeker gewaardeerd werd.

Om een evalutatie te maken, heb ik er een andere sanke bijgezet die ik aangekocht had als tosai begin dit jaar. Nu is mijn vraag heel eenvoudig. Welke sanke zou jij kiezen ? De sanke met het bijzonder doordringende atarashi sumi (Atarashi sumi is dik sumi met messcherpe aflijningen, het lijken wel inktklodders die op de koi zijn gesmeten). Man, wat kan dat mooi zijn….

Of zou je kiezen voor de wat klassieke sanke die ik gewoonlijk "shanke" noem, omdat ze niet weten of het een sanke of een showa zou moeten zijn ! Beiden zijn ongeveer even groot en van dezelfde kweker, namelijk Sakai FF. Vertel me welke je zou kiezen….

Alles samengevat was het een gezellige middag….

Ter herinnering !

Dit is de laatste zaterdag en zondag dat ik open ben. Dan ben ik 3 volle weken niet aanwezig, en de volgende zaterdag dat ik open ben, zal 13 februari worden. Ik zal af en toe proberen iets van me te laten horen, en proberen dagelijks wat nieuw te posten zodat ik niet vergeten wordt.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137