De backbone of simpelweg de ruggegraat

De backbone of simpelweg de ruggegraat

Er werd mij van de week de vraag gesteld over de belangrijkheid van de backbone.

Het verhaal van de backbone of ruggegraat is eigenlijk heel simpel. Als je bij een groot aantal éénjarige koi de ruggegraat bekijkt dan zul je tot de ontdekking komen dat bij de ene de ruggegraat meteen achter de kop sterk omhoog loopt en bij de andere zeer vlak ligt en je hebt exemplaren waar er een lichte verhoging te zien is.

Ook zul je zien dat bij de lengte van de ruggengraat veel verschil zit bij de koi onderling. De lengte word bepaald door waar de backbone begint en waar hij stopt . Het begin is direct achter de kop en eindigt waar de rugvin begint .

Neem dan ook nog ter harte dat er een verschil te zien is in breedte van de ruggengraat. Je moet de backbone bestempelen als het draagvlak van je vleesmassa. Dikwijls spreekt men over een beenderstructuur die de koi kan dragen. Hiermee bedoelt men dat de structuur van de beenderen sterk genoeg moet zijn om de geweldige vleesmassa te beheersen.

Dit kan je ook toepassen op de backbone. Hoe breder en sterker de spiermassa of vleesmassa bij de backbone, des te meer is deze geschikt om groei te ondersteunen. De ruggegraat kan op deze manier min of meer bepalen wat men in een koi zoekt wat betreft body en lengtegroei.

Er wordt algemeen aangenomen dat een korte hoge en dikke ruggegraat wel een stevige body kan maken, maar heeft een grote kans om kort en gedrongen te worden. Een koi met een dunne ruggegraat , zal waarschijnlijk ook geen body maken.

Bij de duurdere koi is het ideaal een ruggengraat die achter de kop licht omhoog loopt die lang is en dik is. Dit geeft de meeste kans op lengte groei een goede body . Dit is een goede leidraad om te gebruiken voor wat je zoekt, maar zal nooit 100% garantie geven, en aub laat je niet leiden door geschreven wetten…

We houden altijd zoiets als uitzonderingen op de regel en je hebt bepaalde bloedlijnen die hier soms van af kunnen wijken .

Om te zien wat nu de verschillen zijn in de ruggengraat en op welke leeftijd ,is het het beste dat je een aantal koi bekijkt van 1 jaar 2 jaar en 3 jaar en dan van de leeftijd genoten de verschillen gaat bestuderen. Heel leerzaam en het zal je later helpen om tot betere keuzes te komen.

Door de gopro te gebruiken, kunnen we eigenlijk al redelijk zien welke verschillen er zijn wat betreft de backbone. Ik heb de laatste tijd nogal wat gebruik gemaakt van de gopro, zodat je een redelijke indruk kunt krijgen van de vorm van de backbone.

Nu is het zo dat de gopro iet of wat de beelden vervormt om een breder zicht te krijgen, dus daar moet je in gedachten een beetje rekening mee houden, want de koi lijken korter en hoger dan ze in werkelijkheid zijn.

Dit filmpje heb ik gemaakt toen de koi pas binnen waren begin december. Hier zie je al vlug een aantal verschillen in backbone.

Nog een filmpje met gopro

Nu is het zo dat je een koi niet moet kopen omdat hij niet de gepaste backbone heeft. Als je alle kennis die verspreid wordt moet in acht nemen, dan blijven er geen koi meer over als je begrijpt wat ik bedoel. Aan iedere koi zal wel een foutje zijn, en in mijn ogen is iedere koi het waard om gekocht te worden…

Samengevat vinden wij dat in onze koibeleving een backbone zo glad mogelijk moet zijn, en dat de rugvin begint op het hoogste punt van de koi, dat dan weer zover mogelijk naar achter ligt. Een koi groeit van achter naar voor. Dit zou een indicatie kunnen zijn dat er nog voldoende groeiplaats is.

En vooral niet vergeten, een goede backbone is maar een onderdeel van de totale beoordeling van de koi. Er zijn zeker nog andere belangrijke punten die je in acht moet houden. Nogmaals, dit zijn onze bevindingen en wij gaan niet pretenderen dat we alle wijsheid in pacht hebben…

Ik heb de foto's genummerd. Welke zijn de minder goede en de betere backbones volgens jullie ?

Meer afbeeldingen

De backbone of simpelweg de ruggegraat: afbeelding 1
De backbone of simpelweg de ruggegraat: afbeelding 2
De backbone of simpelweg de ruggegraat: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240