Groeipotentie koi

Groeipotentie koi

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of de koi die in hun eerste levensjaren niet voldoende groei ontwikkelen door minder goede omstandigheden dit nog inhalen op latere leeftijd.

Een moeilijke vraag waar ik te rade moest gaan bij Rini, want hier kon ik geen degelijk antwoord op formuleren. Ik kreeg van Rini de volgende uitleg:

Vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar de groei van karper, zijn gedaan op basis van gewichtstoename en niet op lengte van de karper. Dat heeft te maken met het feit dat karper van oudsher gekweekt werd voor de consumptie.

Uit al deze studies blijkt wel een ding zonneklaar: een karper groeit het hardst in zijn eerste drie levensjaren. Daarna neemt de jaarlijkse groeipotentie substantieel af. De (beperktere) studies die zijn gedaan op lengte (bron Kennisdocument Klein Breteler & De Laak 2003) geven aan dat een vierjarige karper gemiddeld tweemaal zoveel tijd nodig heeft (bij nagenoeg identieke omstandigheden en hetzelfde karperras) om dezelfde lengte groei te bereiken dan eenjarige karper. Voorbeeld uit het onderzoek: vierjarige karpers hadden 3 groeijaren nodig om 20 cm te groeien; karpertjes van een zomer oud deden daar maar 1,5 jaar over.

De potentiele groei van tosai is gemiddeld dus twee keer zo hoog als die van yonsai.

Vanaf het vierde levensjaar vertraagt de groei van mannelijke karper met ca. 6% tov vrouwelijke karper.

Vanaf het vierde levensjaar vertraagt de groei van karper (ongeacht geslacht) met 50 % Hieruit kun je de conclusie trekken dat wat een koi mist in zijn eerste drie levensjaren, hij tekort schiet op latere leeftijd.

Echter hier zijn we er nog niet mee.

Van belang is ook hoe lang een koi blijft doorgroeien. Dit hangt zeer af van de bloedlijnen. Sommige koi stoppen op 8 jaar en andere groeien door tot op 15 jaar. In de laatste situatie kunnen koi het verlies van de eerste jaren weer goed maken, gewoon omdat ze langer doorgroeien.

Overigens geven onderzoeken (Probst 1956) aan dat karpertjes die in hun eerste jaren door koude temperaturen, beperkte leefomgeving en een matig voedselaanbod, in groei zijn achtergebleven, toch in staat zijn een groeispurt te maken nadat ze overgebracht waren in water met een hogere temperatuur en riant voedselaanbod. Twijfelachtig is echter of ze daarmee hun groeiachterstand volledig kunnen compenseren.

Als ik het zo doorlees is hier toch geen duidelijk antwoord op te geven, omdat meerdere faktoren een rol spelen. Men zou kunnen leren over bestaande ervaringen door koiliefhebbers die misschien bepaalde onverwachte ontwikkelingen qua groei hebben meegemaakt.

Meer afbeeldingen

Groeipotentie koi: afbeelding 1
Groeipotentie koi: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137