Grote korrels of kleine korrels

Grote korrels of kleine korrels

Het is misschien mooi om een nieuwsitem van 2007 nog eens te herlezen. Dit nieuwsitem was geschreven door Rini, en is nog altijd de moeite voor de nieuwkomers om te lezen.

Zoals jullie weten hebben koi weliswaar geen tanden, maar bezitten ze achterin hun bekholte wél twee rijen met elk vijf knotsvormige kiezen (keeltanden genaamd) alsmede een kauwplaat.

Dit stelt koi in staat om op verschillende manieren te kauwen, aangepast aan de specifieke eisen die het voedsel stelt. Omdat koi geen maag hebben en het voedsel meteen in de darm belandt, moeten veel soorten voedsel worden voorbewerkt. Karper in het ‘wild’ heeft geen enkele moeite met harde voedselmaterialen als bijvoorbeeld mosselen of harde maiskorrels die karpervissers veel gebruiken. Koi dus evenmin. Met een loodrecht op de kauwplaat gerichte beweging wordt de mossel eenvoudigweg gekraakt, net als we met een notenkraker een walnoot kraken.

Taai en vezelig materiaal, maar ook kleinere deeltjes, worden daarentegen door een wrijvende, schuivende beweging van de kiezen tegen de kauwplaat, als het ware fijngemalen. Let op de bekbeweging van een herkauwende koe; zo doet de koi dat ook. Vaak zie je bij het voeren de koi even wegzwemmen of stilliggen als ze de hap korrels die ze hebben opgeslokt, aan het fijnmalen zijn. Je ziet daarbij de kieuwdeksels flink op en neer gaan.

Dit gegeven is interessant in de discussie of we onze koi nu beter kleine voerkorrels (4/5 mm) of grote voerkorrels (8/9 mm) voeren. Kijk, wie kleine koi heeft, voert kleine korrels, simpel. Maar jumbo koi, welk formaat kun je die het beste voeren?

Algemeen wordt aangenomen, dat kleine korrels gemakkelijker worden verteerd in het darmstelsel. Dat is correct. Dat is een van de redenen waarom koivoerfabrikanten nog maar uitsluitend small en medium korrels op de markt brengen. Maar is dat wel juist?

Onze koi kan toch grote korrels fijnmalen? En bovendien is het in onze professionele vijvers met stroming en flinke beluchting, voor een 70plus cm. koi geen sinecure volop aan zijn trekken te komen met die minikorreltjes. Het voer drijft uiteen en trekt snel naar de skimmer toe. De koi moet veel energie aanwenden om er wat korreltjes uit te pikken. Niet ideaal. Jumbo koi moeten veel voedsel ontvangen om op hun gewicht te blijven, laat staan om te groeien. Jumbo koi verlangen een forser formaat korrel en het voer moet voor hen gemakkelijk te consumeren zijn.

Er is nog een aspect dat pleit voor grotere korrels: de wateroplosbare vitamines, zoals vitamine B en C. Weten jullie dat 65% van de vitamine C die onze voerkorrels bevatten, binnen 30 seconden nadat ze in het water zijn gegooid, is opgelost? Het is duidelijk dat hoe kleiner de korrel, hoe sneller die vitamine verdwenen is. We denken dat we onze koi vitaminerijke snoepjes presenteren, maar niets is minder waar als de koi niet in staat is ze meteen van het wateroppervlak te zuigen. En voor degene die zijn korrels vooraf weekt: niet meer doen! En voor degene die in een keer grote hoeveelheden korrels uitstrooit, die minuten op het water drijven, ook niet doen. Voer in kleine hoeveelheden, die binnen 30 seconden opgezogen zijn.

Rini Groothuis anno 2007

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240