Het is rustig in koiland

Het is rustig in koiland

Er zijn veel mensen in vakantie, het is rustig in koiland, tijd om één en ander te presenteren en hopen dat ik nog wat mensen warm kan maken...

Er is dan ook niet veel nieuws te melden, en Ik ben dan ook heel de week bezig geweest om koi te bowlen, na te zien, en vergelijkingen te maken. Het is een goede gelegenheid om dagelijks wat koi te laten zien die ik deze week heb nagekeken, zodat alles uptodate blijft.Ik zal enkele grotere koi laten zien, gemixt met wat tosai van dit jaar.

De eerste koi die ik hier even op film heb gezet is een sanke van Yamamatsu die nu gosai is. Ik heb het filmpje zo gemonteerd dat je de sanke bij aankoop ziet, of toch zeker in de beginfase, en daarna zoals ze nu is. Zo kan je de veranderingen zelf goed nazien. Als ik me niet vergis was ze bij aankoop ± 55 cm. Nu is ze 73 cm en zoals het een koi van Yamamatsu betaamd, een langzame, maar stevige en een gestaag groeiende sanke:Sanke Yamamatsu 1011047.

Misschien praten we hier over een meer klassieke sanke, maar ik geloof dat daar niets mis mee is. Wij werden vooral aangetrokken door de solide bouw, sigaarvormig en uit één stuk, wat ze momenteel nog is. Het patroon heeft een wat inazuma-achtige structuur, en ondanks het feit dat het sumi misschien wat nadrukkelijk aanwezig is, is het van een zeer hoge kwaliteit, atarashi sumi waardig. De kleurstellingen zijn diep en intens aanwezig. Het blijft één van de mooiste verschijningen die ik heb zitten. Ik vind het zonde dat ze de kans niet krijgt om in een waardige omgeving verder te ontwikkelen. Volgens mij is 80 cm haalbaar, maar helaas niet bij mij.

Een showa die me mateloos bekoort is deze Dainichi showa 1305014, een tosai van dit jaar. Zoals in het voorgaande filmpje zie je ze eerst bij aankoop (34 cm) en daarna zoals ze nu is (41 cm).

Ze beantwoord totaal niet aan de gangbare normen, maar dat laat me volledig koud. Ik zie hier een showa waar je het einde nog niet van gezien hebt. Haar onorthodoxe structuur en samenstelling is tevens haar grootste troef in mijn ogen. Je kan het ideaalbeeld dromen, maar je kan het bijna niet voorspellen. Ik hou van dit soort koi. Hier voert het mysterieuze nog steeds de boventoon.

Wat mij vooral opvalt in verandering is de structuur van de bouw. Haar hoofd wordt breder en de vorm wordt steviger. Ze is in de overgang van tosai naar nisai, van baby naar kind. Ik zeg tegen deze showa hetzelfde, als dat wat ik tegen mijn kleinkinderen regelmatig zeg: ik hou van jou....

Een onvolprezen showa, een meesterwerk in mijn ogen, en eentje waar de goede eigenschappen van de beminde shiro showa bloedlijn nog zichtbaar aanwezig zijn is deze showa van de veiling van Momotaro. Wederom zie je de showa bij aankoop in Japan juist na de veiling, en zoals ik ze van de week heb gebowld. Een pracht van een beest, eentje waar je onmiddellijk verliefd op kan worden. Ze smeekt voor een geschikte vijver, ze wil nog 10 cm groeien, en wat voor een juweel heb je dan rondzwemmen.

Een laatste tosai is een tosai van Marudo. Breedgeschouderd, sterk gebouwd, ik kan haar best pruimen. Ik koop zelden iets van Marudo, maar datgene wat ik vroeger al gekocht heb, is eigenlijk nooit slecht geweest. Zijn invloed van Dainishi is nog altijd merkbaar. Ik ben er wel eens enkele malen langsgeweest, maar hij heeft zijn eigen kanalen, en dan val je als buitenstaander door de mand. Het is een bewuste politiek van de kweker.

Je kan zien dat ze op de neus een rood patroontje ontwikkeld. Als ik het filmpje van bij aankoop goed bekijk zie ik dat dit vermoedelijk is verwijderd door middel van het wegsnijden van dit patroontje. Het wordt langzamer sterker van kleur en persoonlijk heb ik geen problemen met "een druppeltje" op de neus, integendeel, ik zie het zelfs graag. Dit zou wel eens een stevige klepper kunnen worden.

Zo, er is weinig nieuws, maar toch wel iets om te lezen en om van te genieten, en als jullie het niet doen, dan doe ik het zelf wel....

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240