Het Ueno geweld

Het Ueno geweld

Het is leerzaam om de Ueno’s te zien opgroeien naast het geweld van de Momotaro tosai.

Het is een totaal ander soort koi, en de verschillen zijn enorm. Ze hebben niet de groeikracht van de momo’s, zijn totaal anders gebouwd, maar branden toch als onrijpe diamanten op je netvlies.

Ik heb de overblijvende Ueno even op film gezet, gemeten en ook even afzonderlijk gefilmd.

Wat een verschil als je deze vergelijkt met de koi van enkele maanden geleden, en vergelijkingen maken is altijd leerzaam. Daarom dat ik even de filmpjes onder elkaar heb gezet voor de koiliefhebbers die dit graag willen zien.

Ueno 1603023 - toen

Ueno 1603023 - nu

Ueno 1603025 - toen

Ueno 1603025 - nu

Ueno 1603026 - toen

Ueno 1603026 - nu

Ueno 1603027 - toen

Ueno 1603027 - nu

Ueno 1603029 - toen

Ueno 1603029 - nu

Ueno 1603030 - toen

Ueno 1603030 - nu

Ueno 1603031 - toen

Ueno 1603031 - nu

Ueno 1603032 - toen

Ueno 1603032 - nu

En zeg nu niet dat ze geen eten krijgen !!!

Je mag ook gerust mijn voorkeur kennen, en die gaat naar 2 koi uit deze serie, namelijk nummerke 1603025 die al wel verkocht is, en de 1603029. Beide koi hebben iets dat mij aanspreekt, en ik weiger de gestippuleerde wetten van de boekjes aan te nemen, ik kijk gewoon naar de koi in hun geheel !

Wat vooral opvalt in de Ueno-selectie is de ontwikkeling van het sumi, dat totaal anders is dan bij andere koi, misschien wat vergelijkbaar met Isa koi, alhoewel we over totaal andere koi spreken. Het sumi moet deze showa maken, dat is zoveel dat duidelijk is.

Het hi is van een bijzonder goede kwaliteit, evenals het shiroji en het sumi, maar de balans in de vissen is niet zo indrukwekkend als de meeste showa van Momotaro.

Ik heb de informatie over het groeivermogen ook aangevuld in mijn bestand over de mogelijke grootte op 31 oktober. Ik heb totaal geen benul of de schatting met de werkelijkheid zal overeenkomen.

Afwachten is de boodschap, en het resultaat zal ons helpen bepalen of we bij een onderbouwde wetenschap staan of niet. We zijn nooit te oud om te leren.

Ik wil nog even terugkomen op de beide sanke van gisteren en wil er graag mijn mening over geven. Uiteraard is het wenselijk om de koi live te zien, want ondanks het feit dat een filmpje toch al veel informatie vrijgeeft, moet je toch de koi in real live zien.

De Chagall is een sanke die ik beschouw als een meevaller. Eerlijk gezegd vond ik het een mooie vijvervis met mogelijkheden om mooi door te groeien naar een verdienstelijke lengte, maar de koi deed me niet zoveel, het bracht mijn hart niet aan het trillen.

Totdat de verandering in lijf en leden van deze koi mij deed verbazen. De body begon te verbeteren, het hi begon te stralen, het sumi begon te glanzen en kwam te voorschijn, weliswaar een dankbare metamorfose.

Ik heb de koi meermalen gebowld om te bewonderen, en het is een sanke die het goede in zich naar bovenhaalt. Ze zou klaar moeten zijn voor de show.

De Love Rain daarentegen zie ik niet als een koi die klaar is voor de show. Toen ik deze kocht als tosai, wist ik dat ze niet beantwoordde aan de wensen van de meeste bieders bij sakai omdat ze niet h et juiste patroon had voor de kortstondige handel.

Niettegenstaande dat is het een sanke die langzaam ontwikkeld, maar bouwtechnisch veel sterker is dan de Chagall. Bredere kop, langere en stevige backbone geven de koi een gezonde draagkracht voor de toekomst.

Het hi is nog lang niet klaar en het sumi moet zich nog samentrekken. Patroon technisch is een onbestemde faktor, vermits iedereen een ander zicht heeft op koi, maar het is in ieder geval een koi die groot moet zijn om haar patroon te laten schitteren.

De Chagall geef ik een mogelijkheid om 65-70 cm te worden. De Love Rain echter is tot veel meer in staat, en ik zou hier 75-80 cm in de mond durven nemen.

Laat het ons houden op de Chagall voor nu, de Love Rain voor de toekomst, maar beiden mogen gezien worden.

Het idee van Paul om ze beiden in te zetten op de show is eigenlijk niet verstandig, want ze moeten tegen elkaar strijden om eventuele ereplaatsen, maar dat kan me eigenlijk niet deren. Ze zijn eigenlijk nog wat te jong, maar ik zal ze dan ook beide meenemen naar de show en zien of ze een prijsje mee kunnen meesnoepen, wie weet.

Wel moet ik ook even meegeven dat het plezierig is als er zo wat meer weerwerk komt van de lezers. Dat maakt het geheel wat boeiender. Het liefst moet het opbouwende kritiek zijn, zodat we er wat van kunnen leren.

Kritiek is gezond en kan opbouwend zijn, als het maar geen gehakketak van woordwisselingen wordt van betweters. Men moet het niet altijd eens zijn, maar men moet wel kunnen ondersteunen wat men zegt.

Een goede bodem van gezonde kritiek, gekoppeld aan informatie die ik nu toch al jaren doorgeef, moeten toch de grondstoffen zijn zonder te vervallen in verhitte discussies die tot niets leiden.

Ik heb zeker niet de pretentie om te zeggen dat ik weet hoe koi gaan ontwikkelen en ik hekel de wijsheid van mensen die het wel denken te kennen, en het dan ook nog eens zo overtuigend verspreiden.

Ik heb echter wel voldoende ervaring om mijn duit in het zakje te doen en dat ik genoeg goed materiaal koop om te kunnen leren !

Ik heb gezegd...

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137