Hoogvliegers onder de loupe

Hoogvliegers onder de loupe

Op dit ogenblik zit er een selectie hoogvliegers in Japan dat je niet voor mogelijk houdt. De meesten zullen wel eens gniffelen, maar ik kan je garanderen dat onder normale omstandigheden deze koi bijna niet kunnen aangekocht worden.

Dikwijls, neen bijna altijd moeten we het afleggen tegen de andere groten der aarde, in dit geval meestal de Aziaten die massa's geld geven om de beste koi aan te kopen. Door corona werd alles een beetje anders en heb ik bepaalde koi kunnen aankopen dat anders niet mogelijk is.

Ik zet deze koi af en toe in het zonnetje, want er zijn nog een 11-tal koi van mijn aankopen die nog niet verkocht zijn, en dat  is natuurlijk niet de bedoeling. Zoals ik al dikwijls zeg, de koi kosten veel geld, maar zijn eigenlijk niet duur.

Ik ben me volledig bewust van het feit dat niet iedereen deze koi kan aankopen, en daar is ook niets mis mee. Er zijn voldoende koi in het assortiment van Interkoi die ook de moeite waard zijn, en prijstechnisch voor de meeste beurzen zijn weggelegd.

Het is omdat er weinig nieuws is te melden dat ik af en toe een hoogvlieger onder de loupe leg om alsnog te proberen deze koi aan de man te brengen. Vandaag doe ik moeite om deze tancho sanke te presenteren.

Het is een dochter van één van mijn favoriete sanke bij Momotaro, namelijk American Dream, een oyakoi van 93 cm. Geloof me 93 cm is een beest van een koi, en ik weet dat er hier makkelijk gesproken wordt over koi van 90 cm, maar ik geef je op een briefje dat een koi van 93 cm in Japan met de bijhorende body indrukwekkend is.

Hier leven ze nog in de gedachtenwereld dat men van een tosai uit de goedkopere klasse makkelijk een koi van 90 cm kan fabriceren, maar daar komen ze wel achter. Misschien één uit een miljoen en dan nog ! Maar laten we daar niet verder over discussiëren want dit heeft geen enkel nut.

Ik heb meerdere tancho aangekocht op de laatste veilingen. Waarom ? Ik kan ze best appreciëren want ze zijn nog altijd best indrukwekkend in de vijver. Velen houden ervan, anderen geven er niets om. Gelukkig maar dat we allen een andere insteek hebben.

Ik hou er dus wel van, zowel van de tancho kohaku, de tancho sanke en vooral de onvoorwaardelijke topper tancho showa, tenminste als ze alles meehebben, want dat is ook nog niet evident. Wel heb ik één van de grootste toppers onder de tancho kunnen aankopen, namelijk dit wereldwonder waar we ontzettend veel van verwachten. 

Het kostte ontzettend veel geduld, planning en kennis om deze aan te kopen, want we hadden geduchte tegenstanders tijdens het bieden, maar het doorzettingsvermogen van de klant die deze aankocht loonde uiteindelijk. Zelf kan interkoi dit soort koi niet aankopen. Verkooptechnisch is dat een onmogelijke zaak. Het plan is in ieder geval om deze nog enkele jaren in Japan verder te laten ontwikkelen en wie weet !

Maar de tancho waar we het vandaag over hebben is deze tancho sanke die zich nu nog in Japan bevind. In maart ongeveer mag ik een update verwachten, want afreizen naar Japan zit er voor het eerst nog niet in, zeker dit voorjaar niet. Mijn mensen zitten echter klaar om updates te verzorgen.

De tancho sanke is nog een tiener als het ware. Ze is ook later op het jaar geboren, namelijk in Juli 2019 en nog maar 17 maanden jong. Bij aankoop was ze nog maar 15 maanden en 54 cm, wat niet onverdienstelijk is.

De tancho is voor 95% perfect, wat lichtjes overhellend naar het linkeroog, maar ik betwijfel of dit echt opvalt éénmaal ze in je vijver zwemt. Als je de huidkwaliteit goed bekijkt, dan zie je een sneeuwwitte huid, maar vooral je ziet bijna geen schubben. Dit wijst op de hoogwaardige kwaliteit van de koi. Als je de koi iets dichter onder de loupe neemt dan zie je dat fukurin zou kunnen gevormd worden, wat bij het ouder worden nog een extra dimensie aan de koi zou geven.

De verdeling van het sumi is vrij symetrisch, en gewenst is natuurlijk dat dit nog compacter gaat worden in de toekomst zodat de sumivlekken nog iets meer geaccentueerd worden. Het kan, maar het is geen zekerheid, want ik ga het nog eens 100 maal duidelijk maken, zekerheid kunnen wij niet verkopen.

De bouw van de tancho laat niets aan het toeval over. Dit frame is duidelijk stevig genoeg om een jumbo voort te brengen. we hebben ze helaas niet in onze handen gehad, maar ik betwijfel niet dat ze zwaar genoeg aanvoelt om ons gerust te stellen.

Het zijn koi voor de toekomst, dat staat als een paal boven water, en we zijn dan ook benieuwd naar datgene wat wat de toekomst zal brengen. De prijs is een ander verhaal. Voor veel mensen niet mogelijk, maar daar kan ik helaas niets aan veranderen. Ik kan een beetje helpen, maar dat is ook alles.

Hoe kan ik helpen ? Door de koi aan te bieden op de volgende manier ! Je betaalt nu 50% van de koi, dus 2250 euro, en de rest als ze in april naar Arendonk komt. Het is toch een beetje helpen, want aan de prijzen kan ik momenteel niets doen, hoe duur de koi ook zijn. 

De coronaperikelen hebben de winstmarges sowieso al gedecimeerd en gekelderd, we zullen dit jaar veel water bij onze wijn moeten doen. Wat misschien wel tot de mogelijkheden behoort, is het feit dat ze eventueel azukari kan blijven tot einde 2021, zodat ze eind dit jaar tegen de 70 cm zal aanhikken. Hier zijn kosten aan verbonden, maar die mag je niet bij de waarde van de koi tellen zoals zoveel mensen wel doen.

Om je een kostenplaatje te geven ! Deze worden berekend op het ogenblik dat het aan mij gefactureerd wordt, en voor het zomerseizoen (van einde mei tot december) is dit 50 000 yen of ongeveer 400 euro ex BTW. Voor het winterseizoen (van december tot mei) rekent men bij Momotaro 5000 yen/maand ex BTW. Dit is voor nisai naar sansai, want daarna gelden andere prijzen. Wel moet ik toestemming vragen om de koi azukari te laten, want zoals gezegd worden ze hier vrij streng op. 

De transportkosten bij koi die in Japan zitten is altijd afzonderlijk voortaan en afhankelijk van het gewicht natuurlijk. Een nisai is een ander gegeven dan een sansai. Een nisai mag je rekenen op 180-200 euro ex BTW, een sansai 330 tot 370 euro ex BTW. Een nisai wordt gewoonlijk per 2 verstuurd in een box van om en bij de 30-35 kg. Een sansai wordt alleen verstuurd in een box van 30-35 kg. 

Grotere koi wordt altijd per koi berekend en kan gaan tot boxen van 60-70 kg afhankelijk van de grootte.Transportprijzen worden afzonderlijk berekend en je krijgt een berekening met een breakdown van de prijs te zien. Hier moeten we niets aan verdienen. De transportprijzen hebben wel een hoge vlucht genomen tijdens de corona en hebben natuurlijk een impact op de prijsvorming. 

Het zijn kosten voor onderhoud, plaats, verzorging en noem maar op. Nu wordt daar misschien licht over nagedacht, maar er moeten serieuze investeringen gedaan worden om koi azukari te laten, en de tijd dat het makkelijk is om koi in Japan te laten is bij de gerenomeerde kwekers wel voorbij.

Gelukkig heb ik een betrouwbare relatie met Momotaro tijdens de afgelopen 15 jaar opgebouwd, en kan ik bepaalde gunsten afdwingen. Ik moet er naturrlijk ook niet van profiteren....

Wie interesse heeft kan me natuurlijk contacteren, maar dat lijkt me evident.

 

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Wiechert

Ik denk als je van tancho sanke houd die bijzonder groot en mooi word , denk ik dat je hier aan het juiste adres bent.


Jack

Die 12137 dat is wel een klasbak hoor. De eigenaar heeft wel een Koi met toekomst gekocht.
Zeer zelden ,eigenlijk kunnen we wel zeggen nooit , een Tancho met deze kwaliteit gezien.


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74