Niet altijd is iedereen tevreden

Niet altijd is iedereen tevreden

Als dealer willen wij altijd iedereen tevreden stellen. Is dit mogelijk ? Neen, dat is quasi onmogelijk, een onbegonnen zaak, maar je moet er mee leren leven en erboven staan. Soms zijn de verwachtingen hooggespannen en worden niet alle wensen ingewilligd.

Zo ook een klant gisteren, ik ga zijn naam niet noemen, dat zou niet fair zijn ! Veel mensen, vooral mensen die nog niet zo lang in de koihobby zitten of het virus niet te pakken hebben denken dat het heel normaal is als je een tosai selecteert uit de gewone meute, zo zal ik het even noemen, deze gewoon laat doorgroeien naar 90 cm.

Neen 80 cm is tegenwoordig nog niet genoeg, 90 cm is al in de mode. Bovendien moet hij dan nog van hele goede kwaliteit zijn ! Zelfs in Japan is het nog een kunst om koi op respectabele grootte te krijgen en dan nog ! Het percentage dat de genen heeft om tot echte jumbo op te groeien weet ik niet, maar geloof me, zo evident is het niet. 

Op welke manier de selecties gebeuren is mijn niet bekend, maar ik kan me inbeelden dat alles vanaf het begin geselecteerd wordt op grootte, want dat  is wat men wil zien...grootte...en de kwekers proberen er altijd op in te spelen. Ik ga eens informeren bij Daisuke hoeveel koi er procentueel de genen hebben bij een kweek om tot 80-85 cm door te groeien, want over 90 cm wil ik nog niet spreken. Ik praat hier ook niet over de makkelijke groeiers, maar vooral over de gosanke.

In ieder geval, in 2018 kocht mijn klant een sanke met code 1811046,het was november 2018. Het ding was om en bij de 20 cm, leuk om te zien, aankoop was 450 euro, dit zijn aangename koi die ik niet klasseer bij de HQ koi, maar bij het gewone werk, koi die je overal kan kopen. Trouwens niets mis mee, want ik vond het trouwens best een aardige sanke.

De klant kocht deze online maar de sanke werd niet afgehaald. De reden is mij niet bekend. Ik kan het wel inschatten, maar dat zijn gissingen en daar gaan we geen woorden aan verspillen. Dus ik moest de koi wel bijhouden. 

Begin 2019 vroeg hij me of ik de sanke wou verkopen,  ik zou een percentage van de winst krijgen. Ik doe dit liever niet dan wel, want ik verkoop liever mijn eigen stock, maar in dit geval had ik geen andere keuze. Er bood zich echter geen koper aan en de sanke bleef gratis in het koihotel rondzwemmen, maar uiteindelijk werd ik het moe.

Ik vroeg de klant waarom hij hem niet kwam ophalen, en het antwoord was dat hij niet tevreden was over de ontwikkeling van de koi ! Dat kan, daar kan ik niets tegenin brengen, het ligt er ook aan wat je verwachtingen zijn.

Ik was het wel niet helemaal eens met zijn stelling, maar ja hier moet je niet over discussiëren dat heeft geen zin. Ik vond het mijn recht om hem dan in 2021 kosten aan te rekenen voor het bijhouden van de koi. Dat viel niet zo goed in de aarde en plotseling kon de sanke wel opgehaald worden.

Dat was dus gisteren, en zeg nu zelf ! Wat mankeert aan deze koi die aangekocht werd voor 450 euro ! In mijn ogen is er niets mis met deze sanke die nu 29 maanden, dus sansai is en toch 57 cm groot was ! Ik kan de ontwikkeling best appreciëren als je bedenkt dat de omstandigheden bij een dealer in dit geval niet optimaal zijn, want de koi werd niet speciaal behandeld en zwom gewoon tussen de massa.

Ik vind het vervelend dat klanten niet tevreden zijn en je probeert het zoveel mogelijk te vermijden. Persoonlijk vond ik het ondankbaar, maar ik wil het hier toch even schetsen omdat dikwijls de verwachtingen van mensen buiten proportie zijn. 

Dit gezegd zijnde kreeg ik gisteren toch wat bezoek. Het deed deugd na de talrijke klantenloze zaterdagen, ondanks het feit dat het eigenlijk niet toegelaten is. Maar de maskers bleven opgezet en de afstand bleef bewaard. 

Het zal de komende weken er niet beter op worden, want de wetten werden aangescherpt en in principe is reizen min of meer verboden. Er zijn voortaan controles en voor 'niet essentiële bestemmingen' is het niet meer toegelaten om te reizen.  Zelf kan ik daar geen zinnig antwoord op geven, want ik geloof niet dat Interkoi bij een essentieel bedrijf behoort ! Het zal dus roeien zijn met de riemen die voorhanden zijn.

We blijven dus open op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur en zullen iedereen op gepaste wijze ontvangen die toch beslist om langs te komen. Op zondag wil ik ook aanwezig zijn, maar dan moet  je even een afspraak maken. Om bij Interkoi te zitten en met je duimen te draaien is geen plezierige optie ! Wat een rot begin van 2021 !

Geluk bij een ongeluk kon ik gisteren toch nog een shiro utsuri verkopen. Januari 2021 is al een rotmaand, dus ik was blij dat we toch nog eens wat koi konden laten zien. Shiro utsuri SU-V20-2018 of brillemans genoemd, vond ik altijd een speciale verschijning. Haar verschijning kon mij altijd bekoren met het speciale masker dat op haar gezicht gedrukt was. Bovendien zagen we gisteren dat er nog duidelijk sporen van sumi zichtbaar  waren aan de rechterkant van de shiro waar er een groot vlak shiroji was. Je kan het op het filmpje goed waarnemen en dat belooft de shiro nog beter in evenwicht te brengen.

Er waren echter nog 2 shiro die nog niet verkocht waren en natuurlijk moet je dan wat vergelijken. Het zijn shiro SU-V20-1222 en SU-V20-1223. De keuze viel echter op  hun eerste keuze, namelijk de eerste shiro. Ik kan ze geen ongelijk geven.

Het deed me deugd om nog eens tot een verkoop ter plaatse te komen. Het was lang geleden, want de meeste verkopen gaan nu online. Toen we toch bezig waren met onze verwarmde buitenvijver waar de shiro in rondzwom, besloot ik toch maar een filmpje te maken van de huidige bewoners. Altijd leuk om te zien en geloof het of niet, er zit kwaliteit in deze vijver.

Je hoort me zeggen 'de kohaku zijn verdomd goed' en daar is geen woord van gelogen. 70% van deze koi zijn van klanten, maar de overblijvers hebben nog veel in hun mars. Er zitten geweldige kohaku en enkele bijzonder hoogwaardige showa in. Het zal een festijn worden om deze nog eens te tonen. Misschien moeten we dit sporadisch de volgende weken nog eens doen, het breekt de sleur !

 

Laat Een Reactie Achter

11 reacties

David

555

Johan

555


interkoi

555


William

555


Jack

555


Johan

555


Kristof_d

555


Rob Punte

555

interkoi

555


mark

555


Robbie en chantal

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml