Interessant om te volgen

Interessant om te volgen

Zoals gisteren vermeld zal ik vandaag de kohaku voorstellen die al enkele weken binnen hebben gezeten.

Deze werden in Februari aangekocht bij Taniguchi, een doorgewinterde kohakukweker, en zeer gerespecteerd in Japan. Langzaam druppelt zijn bekendheid door in onze landen, en misschien heb ik er wel aan geholpen. Ik zie nu toch regelmatig goede koi van hem in het beeld komen.

De meeste mensen die een kohaku van Taniguchi in de vijvers hebben zwemmen geven over het algemeen lovende woorden. Zelden hoor ik een negatief geluid over deze koi. Klanten die dit lezen en een kohaku van Taniguchi hebben zwemmen, mogen gerust in de reacties hun bevindingen meedelen, zowel negatief of positief, als het maar leerzaam en opbouwend is.

Zondag heb ik dus de tosai van Taniguchi San opgemeten en in de buitenvijver gezet. De metamorfose is compleet na een tweetal dagen. Waren ze binnen schuchter en schrikkerig, éénmaal buiten, met de nodige koi die het voortouw nemen, zie je ontspannen en happy koi, een hele verademing. Plan geslaagd zou ik zeggen.

Ik raad iedereen aan die een mooie kohaku zoeken voor de toekomst, om zeker eens te komen kijken. Kohaku blijft trouwens één van de blikvangers, of zeg maar steunpilaren in de vijver.

In ieder geval heb ik gisteren de tijd genomen om een programma te maken in excel, waarbij ik de groei heb gecombineerd met het aantal dagen dat ze hier zijn, en dit verder geprojecteerd naar de toekomst.

Door het aantal millimeter te berekenen dat ze dagelijks gegroeid zijn, en dit verder door te trekken van nu naar 1 oktober met dezelfde groeicurve, met een verhoging van 5 tot 10% wegens betere omstandigheden, probeer ik de lengte in te schatten die de koi zou moeten hebben op 1 oktober.

Het is een heel gereken, maar daar is mijn favoriete programma excel dan ook voor. Het is nu de kunst om te zien of mijn berekeningen ook kloppen, en misschien kan ik dit dan per kweker gaan gebruiken. Waarom zeg ik per kweker ? De groeicapaciteit van een Taniguchi koi is niet dezelfde als een Momotaro koi. De gegevens, gekoppeld aan de omstandigheden moeten juist geïnterpreteerd worden. Misschien ga ik dit rekenprogramma ook toepassen voor de Dainichi en de Marudo tosai.

Ik heb dan ook filmpjes gemaakt met de gevens die ik heb van de koi. In eerste instantie wanneer ze zijn binnengekomen, met de maatvoering van dat ogenblik, dan een tussenperiode, en tenslotte een filmpje van hoe ze op dit ogenblik zijn. Dit samengebonden in één filmpje geeft dit volgend beeld.

Kohaku 1202039

Eerste meting op 12-05-13: 35 cm

laatste meting op 29-07-13: 43 cm

Voorspelde lengte op 1 oktober 2013: tussen 49,67 en 52,04 cm

Kohaku 1202041

Eerste meting op 12-05-13: 28 cm

laatste meting op 29-07-13: 36 cm

Voorspelde lengte op 1 oktober 2013: tussen 42,31 en 44,34 cm

Kohaku 1202035

Eerste meting op 12-05-13: 34 cm

laatste meting op 29-07-13: 43 cm

Voorspelde lengte op 1 oktober 2013: tussen 51,09 en 53,52 cm

Dit zijn de 3 eerste resultaten van in het totaal 10 tosai. De volgende resultaten zal ik in de loop van de volgende dagen geven.

Ik ben trouwens benieuwd of mijn voorspellingen zullen uitkomen. De omstandigheden zijn goed, ze beschikken over één kuub per koi, wat een luxe is, en de omstandigheden zijn zeker positief te noemen. Als er mensen zijn die interesse hebben in deze koi en deze tot oktober nog willen laten zitten, die mogelijkheid bestaat er...

De 1302039 was trouwens ook de kohaku waarvan er een licht secundair hi te voorschijn kwam boven op de neus. De mensen die in het begin van dit jaar de beoordeling mee deden, zullen zich dit vermoedelijk nog wel herinneren. Mijn voorspelling dat dit een patroon zou worden is dan bij dit filmpje dan ook bevestigd.

Wat vinden jullie er trouwens van ? Welke koi heeft de beste evolutie van de 3 getoonde kohaku ? Er zullen nog 2 reeksen volgen, nog een reeks van 3, en nog eentje van 4 kohaku. Als we dan telkens de beste evolutie van de getoonde koi hebben genoteerd, krijgen we een top 3, en daarna kunnen we uit de top 3 nog een winnaar kiezen....

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml