Je moet je steeds maar bewijzen

Je moet je steeds maar bewijzen

Vertrouwen…een verraderlijk woord dat vele vragen roept. Vertrouwen moet je verdienen, vertrouwen moet je kunnen geven om vertrouwen te krijgen.

Op zichzelf vind ik dat niet erg, maar je moet wel zeker zijn van wat je doet, want alleen vertrouwen geven is niet voldoende.

Nu begrijp ik zo goed als iemand anders dat je al dikwijls teleurgesteld bent in datgene wat je verwacht van bepaalde aankopen. De vraag is natuurlijk of de opvolging het gewenste resultaat oplevert, want er komen zoveel faktoren bij kijken die je niet kan inschatten.

Je praat ook niet over 100 euro bij koi die potentie hebben, en zeker niet als ze op de veiling van Momotaro zijn gekocht…men moest eens weten wat die rotdingen kosten.

Toch ligt het in mijn aard om bepaalde strategiën uit te werken waardoor de eerste stap geplaatst wordt om wat ik dan zo mooi kan noemen, “een investering in de toekomst” te doen.

Ik moet dan wel een bepaald gevoel van zekerheid hebben, want eenvoudig is het zeker niet. Je speelt met vuur, en in sommige gevallen loopt het goed af, in sommige gevallen trek je aan het korstste eind.

Laat ons even de de kandidaten in the picture zetten en even omschrijven.

De maruten sanke is van Taniguchi en werd verleden jaar november als tosai aangekocht. Hier zie je ze nog rondzwemmen bij aankoop november 2015.

Nu 7 maanden later is ze 43 cm gemeten. Het is een sanke die bepaalde verwachtingen oproept, en vooral dan qua groeipotentie. Het stappenpatroon zou menigeen kunnen bekoren, de huidkwaliteit is menselijk, het sumi vooral spannend.

Zou ik een koi zoals deze nu kopen ! Ja, ik zou deze op dit moment wel aankopen, want ik vind haar bijzonder spannend, en het feit dat ze vrouwelijk gesext is door Taniguchi San heeft natuurlijk een gezonde meerwaarde.

Het voordeel van deze sanke is dat ze niet zo duur was, en als deze tegen zal vallen is het niet zo erg. Als ze echter goed gaat ontwikkelen heb ik een overwinning behaald…..

De andere daarentegen is een prijzige tosai van Momotaro. Op het filmpje misschien iets minder goed te zien, maar als je ze in de bowl zet en bekijkt zie je het zeker en vast, de huidkwaliteit, één van de belangrijkste drijfveren van Japanners bij het beoordelen van een koi is bij deze sanke uitmuntend.

Bij een eerst oogopslag zou je kunnen denken dat het een doitsu is, zo verfijnd is de huidkwaliteit. Uiteraard is de bouw stevig en als je zou denken dat ze kleiner is dan de maruten sanke, dan ben je fout, want ze is namelijk 43,5 cm. Wel mooi is dat ze beide ongeveer dezelfde lengte hebben, zodat je later goed kan vergelijken.

Buiten het meerstappenpatroon dat nu een beetje onevenwichtig overkomt misschien, zie je op de juiste plaatsen het zo begeerde tsubo sumi zitten dat de koi volledig in balans zal brengen.

Maruzome kiwa, je ziet het bijna op alle vlakken, kata sumi in de maak, wat verlang je nog meer. Door het groeien zullen de rode vlakken niet groter worden, maar meegroeien in verhouding, maar toch zullen ze meer gedragen worden en naar boven gestuwd, zodat deze iets opmerkelijker aanwezig zullen zijn. Het wit zal dit hi nog beter omlijsten, en vergeet het niet…wit is ook een kleur.

Patroon vind ik belangrijk, maar niet overheerstend belangrijk. Ik kijk vooral naar de algemene uitstraling van een koi, en daar scoort deze in mijn ogen bijzonder hoog.

Niet te vergeten dat bouw, backbone, staartaanzet voldoen aan het eisenpakket van vele koiliefhebbers. Je verwacht enorm veel van een sanke zoals deze, maar zal ze het ook waarmaken ! Heeft ze ook een minpunt, iets waar wij Europeanen het toch zo graag over hebben ? Sorry, ik zie er geen ditmaal….

Afwachten is de boodschap….ik weet waar ze naartoe zou kunnen gaan, maar ik ga het nog even voor mezelf houden, en ik zal ze zeker opvolgen. Ter info, ze was 39 cm toen ze aangeboden werd op de veiling van april, en heeft dus na de transportperikelen en aanpassingsproblematiek toch nog 4,5 groei gepakt. Dat beloofd.

Mijn positieve inschatting bij goede begeleiding. Oktober-November dit jaar is nog een aanpassingsjaar, maar de mogelijkheid zit erin dat ze beide rond de 55 cm zullen zijn, waarbij het zelfs mogelijk is dat de maruten sanke van Taniguchi zelfs iets groter wordt dan de Momo sanke.

Huidkwaliteit is afhankelijk van de omstandigheden, maar kan bijna niet fout gaan de vijver kennende. Het sumi zal nadrukkelijker aanwezig zijn, en ik verwacht 2 aantrekkelijke sanke die de komende jaren nog velen zullen verrassen.

Zou dit een sanke zijn die je zelf aan zou kopen ? Ik zou het graag weten, maar het is moeilijk om lezers over de brug te helpen en een antwoord neer te pennen !

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240