Je word het nooit moe

Je word het nooit moe

Na al die jaren is het nog altijd even plezierig om koi te bekijken. Je kan er nooit genoeg van krijgen.

Wat is het toch dat koikijken zo mooi maakt, het is een passie die nooit verdwijnt. Ik ben slechts 1 dag per week open, dus zoveel worden de vissen niet gestoord. Maar het blijft een plezier om telkens een paar koi te bowlen als er zich eventuele nieuwe klanten aanbieden.

Je probeert dan een eerlijke visie te geven, maar die visie is uiteraard je eigen visie. Of dit de ware is zal altijd een punt van discussie zijn. Je probeert ook je visie te staven, en uit te leggen waarom dit of dat beter of minder goed is, wat de betere en mindere punten zijn van de koi, en je probeert mensen inzicht te geven in de wonderbaarlijke wereld van de koi. Ik geloof niet dat ik mezelf nog moet bewijzen, want ik ben er nog steeds trots op dat ik een gamma koi kan presenteren die ieder vergelijk kan doorstaan. Ik ben trots op het aanbod dat op dit ogenblik in mijn vijvers rondzwemt, en ik ben telkens zelf gefascineerd door de schoonheid van de koi.

Waar ik mezelf wel af en toe op betrap is dat ik ook de mindere punten van een koi aan de klanten uitleg, en dat heeft toch altijd een bepaald gevolg. Ze gaan het in zich opnemen en toch vergelijken. Misschien doe ik er verkeerd aan om de mindere punten naar boven te brengen, en dat is misschien de reden dat men in Japan altijd de goede punten van een koi naar boven brengt, want wees nu eerllijk, iedere koi heeft wel iets waarover we kunnen zeuren. Is het niet het sashi, dan is het het beni of het shiroji, of dit plekje, of dat plekje. Misschien heeft ie een druppeltje op zijn neus dat je niet graag ziet, of juist wel graag ziet, koi kijken blijft een belevenis op zich.

Ik heb gisteren met een aantal klanten wat koi gebowld, en het ging voornamelijk over sanke, zeg maar een moeilijke groep onder de koi. Een sanke is een koi dat zoveel verkeerd kan doen. Als ze het sumi niet op de juiste plaats hebben, als ze geen kata sumi hebben, als ze geen stappenpatroon hebben, dan is het niet goed. Niets moeilijker dan een sanke. Ik begrijp nog altijd niet dat ze geen standaardsanke hebben uitgevonden zoals de tancho met de juiste vlekken op de juiste plaatsen. Maar wat zou dat saai zijn nietwaar ?

De sanke die ik gebowld heb, zijn sanke waarvan ik een bepaalde toekomst verwacht. Waren ze op dit moment al perfect, dan had ik ze helaas niet kunnen aankopen. Ik moet me dan tevreden stellen met sanke die het juist nog niet zijn, maar wel kunnen worden. Neem nu deze 2 sanke. Ze hebben beiden een stappenpatroon, het sumi is aanwezig, en beiden hebben ze hun foutjes. Het enige hele positieve is dat ze zo goed als 60 cm of 60+ zijn, en dat ze slechts 17 maanden tellen, wat er op duid dat het serieuze kanshebbers zijn op een sterke groei met jumbo neigingen. Bovendien zijn ze ook nog betaalbaar, wat niet te verwaarlozen is in deze moeilijke tijden. De goede componenten zijn aanwezig, het enige wat je moet doen is het werk afmaken, en dat is ook een kunst op zich, en tevens een leerzame school.

Een ander trio sanke is deze partij. Qua bouw totaal verschillend dan de voorgaande, vrij smal en lang als je dat voor baby's van 17 maanden mag zeggen, maar ze hebben alle ingrediënten die nodig zijn om zich te bewijzen. Laat je niet misleiden door de body, want deze zijn ook 55+ cm, en qua huidkwaliteit zeker niet de mindere. Het zijn echter koi die nog veel in petto hebben.

Weer een ander koppel zijn deze sanke, weer met een totaal andere bouw. Kan jij kiezen ? Ik wel hoor, ik weet onmiddellijk welke ik zou nemen.

En wat te denken van deze supersanke? Dit is zo één van die koi, waarvan ik denk....waarom is die hier nu nog ? Wat een plaatje van een sanke. Ze heeft gewoon alles wat er nodig is om een prachtkoi te worden. Neen, ik heb het niet over de grote man met het dikke sumi, maar over de kleinere sanke ernaast. Kleiner ? Wat zeg ik nu...ook bijna 60 cm en slechts 17 maanden....

Naast de sanke heb ik nog wat kohaku laten zien, waaronder de kohaku die vandaag in promotie was. In deze bowl zit een kohaku van een bijzonder hoge kwaliteit. Polleke had hem dadelijk gespot, en dat zegt toch wel iets over de kennis van Polleke. Well done Paul....Ik weet dat ik deze nog niet kan verkopen, omdat hij nog 20-30 cm te klein is. Pas dan toont deze kohaku haar kracht.

Een verstandige kohaku fan doet een gouden zaak om een kohaku zoals deze te kopen. Het enige dat hij moet doen is vertrouwen op mijn oordeel en de kunst bezitten om deze groot te krijgen. Prijstechnisch is deze veel lager dan de andere, maar kwalitatief is deze kohaku niet te versmaden. Zoek het maar uit...

Om aan te tonen waar de koi naartoe evolueren heb ik tenslotte nog een paar koi gebowld die buiten zitten. Temperatuur van het water is nog 11-12° en ze zwemmen nog ontspannend rond. Ze hebben het me ook nog vergeven dat ik ze gebowld heb. Het belangrijke was om de mensen uit te leggen hoe het hi kan evolueren, en ook wat temperatuur en leeftijd doet met koi.

Nadien krijg ik nog een mailtje met de vraag naar een bepaalde kohaku, en die heb ik dan ook nog even gebowld, zodat ik een mooi filmpje kan doorsturen. Veel woorden ga ik niet zeggen over deze kohaku. Spierwit, perfect maruzome kiwa, sashi dat geweldig is, en een kop die stevig op het lijf staat. het enige wat hier nog moet aan gebeuren is body maken. Moet er nog zand zijn zou ik zeggen. Dit is één van die koi die mij blijft intrigeren....

Voila, ik heb mijn verhaaltje weer geschreven en je veel mooie koi laten zien. Een gesprek achteraf ging over het feit dat er zo weinig gereageerd werd op de website. Ik heb er mee leren leven. Ik weet dat er per dag ongeveer een 600 mensen mijn website bezoeken, en ik weet dat veel mensen het apprecieren dat ik zoveel vernieuwingen aanbreng door middel van nieuwsitems en andere. Ik heb al dikwijls geprobeerd om reacties los te weken, maar het is bijna een onmogelijke zaak.

Van die 600 lezers zijn er ongeveer 150 mensen die mijn filmpjes bekijken, en in principe zegt dit meer dan voldoende. Ik zou ook willen dat er meer reacties kwamen, maar om nu in te schatten waarom mensen niet reageren is voor mij ook nog altijd een raadsel. Blijkbaar willen ze onbekend blijven en zijn ze tevreden om hun dagelijkse krant te lezen.....

Meer afbeeldingen

Je word het nooit moe: afbeelding 1
Je word het nooit moe: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240