Het soepboerke

Het soepboerke

Je zult je afvragen, wat is ie weer aan het brouwen...maar dat zit in de genen. Mijn vader was een goede kok, en ik ben er ook niet vies van.

Hetgeen ik in dit filmpje aan het klaarmaken ben is gewoon een soepje van aardperen. Aardperen staat erom bekend dat ze veel inuline bevatten, en inuline is dan weer een bepaalde stof die enkele interessante kenmerken bevat. Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde streken zoals bijvoorbeeld cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok.

Inuline wordt opgeslagen in de vacuole (soort opslagblaasjes) van de plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het werkt ook als cryoprotectant. Dit wil zeggen dat het de plant beschermt tegen bevriezing. Inuline heeft zelf geen zoete smaak, maar inuline-preparaten bevatten vaak afbraakproducten met een zoete smaak, waardoor het preparaat toch vaak zoetig smaakt. Inuline heeft een witte kleur en is vrij goed in water oplosbaar.

Inuline wordt ook onder de prebiotica geschaard. Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.

Industrieel wordt inuline gebruikt voor de productie van fructose. (dit zijn enkelvoudige suikers). Inuline wordt als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (Diabetes mellitus), aangezien het de bloedglucosespiegel niet beïnvloedt. Als prebioticum wordt inuline ook gebruikt door mensen met het prikkelbaredarmsyndroom, bij obstipatie en diarree.

Inuline is een koolhydraat dat de enzyme van de koi sterk maakt. De verwerking gebeurt voornamelijk door er een soepje van te maken. Gewoon in kleine stukjes snijden, af en toe zelf een stukje in de mond nemen, want ik vind het ook lekker. Dan een klein halfuurtje laten koken. Als het gekookt is, doe ik de stukjes aardpeer even door de blender en klaar is kees. Je kan er ook nog wat paardebloem of andere kruiden bijdoen, waarvan je denkt dat het goed is voor de koi.

Ik doe dit op dit ogenblik iedere week, en of het nut heeft, kan ik niet echt beoordelen, maar het zijn van die dingen die vooral een "goed gevoel" geven, en vooral, ik vind het heel lekker. Het doet me denken aan de rapen die we vroeger van het veld gingen stelen. Je moest oppassen dat de boer het niet had gezien, net zoals appelen stelen, en dan was het dubbel zo lekker.

Als je wil zal ik er eens een grote partij tegen zaterdag klaarmaken. Dat is ook de laatste zaterdag dat ik open ben in de maand januari. Wie het graag heeft, kan het gratis meenemen, ik maak het graag voor je klaar. Wie het wil moet me wel een seintje geven, zodat ik voldoende kan klaarmaken.

Meer afbeeldingen

Het soepboerke: afbeelding 1
Het soepboerke: afbeelding 2
Het soepboerke: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137