Judgement day

Judgement day

Ik had er een zwaar hoofd in vandaag. Ten eerste had ik slecht geslapen en had ik hoofdpijn, en vandaag moesten we bewijzen wat we waard zijn.

Aangekomen bij Yamamatsu stonden Toshiaki en Toshyoki al klaar om ons een hartelijke ontvangst te geven. Er werd niet gedraald, maar we begonnen direkt met het werk waarvoor we naar hier gekomen waren. De afspraak was als volgt. Wij zouden 7 koi mogen selecteren uit zijn beste tategoi, waarvan er nog een 60 aanwezig waren in zijn verwarmde binnenbakken. Deze koi mochten tot het najaar in zijn mudpond verblijven, dit was in de deal mee afgesproken.

De papa, een mooie man, zou eerst 5 koi uit deze selectie kiezen en daarna mochten wij aan de slag. Ik heb geprobeerd via de fotoreportage alles schematisch in beeld te brengen, zodat je eigenlijk de gang van zaken kunt opvolgen.

Het vermelden waard is het volgende. Bij het binnenkomen werd ons oog getrokken door een maruten kohaku, die ik onmiddellijk in mijn collectie had gestoken. Ik viste echter achter het net, want deze werd helaas als derde door Toshyoki teruggezet. Nadien begonnen we te zoeken en als eerste schepte Ben er een sanke uit die onmiddellijk door hem gespot werd. Er brak op dat moment lichtelijk paniek uit en er onstond een scherpe discussie tussen vader en zoon. Wij wisten waarom, en na gezamelijk overleg, hebben we besloten om deze sanke terug te geven, waarop zij beiden antwoorden: "thank you". Het bleek één van hun beste tategoi te zijn die ze vergeten waren te verwijderen.

Toen begon de grote klus. We begonnen met iedere koi te bekijken en in de bowl te zetten. Nadat we er een paar bekeken hadden beseften we al gauw dat dit een ondoenbare zaak was. We vroegen of we de voor ons niet geschikte koi terug konden zetten. Zo gezegd, zo gedaan, en dit verliep iets vlotter. Op deze manier hebben we alle 60 koi in onze handen gehad. Op het einde bleven er van deze koi 15 stuks over. Dit nam 3 uur in beslag, ofwel hebben we iedere koi bijna 3 minuten bekeken. Onze ogen werden moe, en we besloten de overblijvende 15 stuks even te laten rusten. We lieten de bowls afdekken en namen ondertussen de tijd om enkele sanke te bekijken. Wat we hier te zien kregen is niet te beschrijven. De sanke waren ietsje kleiner, maar dat kon de pret niet bederven. Deze kwaliteit kom je zelden of nooit tegen. Ben had soortgelijke koi al meer gezien en zei: dit zijn nu echte Matsunosuke sanke, en zo zie ik ze het liefst. Het zachte beni en het perfecte shirojo, gecombineerd met een lakachtig sumi, maakte dit tot bewonderenswaardige koi. Het was heel moeilijk om een definitieve keuze te maken, omdat er weinig verschil zat in de kwaliteit. De keuze viel op de maruten sanke, vanwege zijn zeer goed beni.

De rustpauze had ons goed gedaan, zodat we snel tot de uiteindelijke beslissing kwamen over de koi die je nu kan zien. De keuze is door ons drieën samen gemaakt, waarvan Ben en Brian de meeste inbreng hebben uitgeoefend, maar ik de uiteindelijke beslissing heb genomen. Alhoewel het jullie misschien raar kan overkomen, maar wij willen toch even vermelden dat de koi met nummer 903053 (inazuma kohaku) de hoofdprijs kreeg van de Yamamatsu family.

Onze topdrie:

Ben: 903050 - 903056 - 903053

Brian: 903054 - 903056 - 903053

Luc: 903051 - 903055 - 903052

Laat je echter niet beinvloeden door onze keuzes, maar maak rustig je persoonlijke keuze. Wij hebben ze allen in het echt gezien, en deze koi hebben weinig of geen fouten. Het zijn tategoi in de ware zin van het woord. In het beeldverslag zul je ook merken, hoe moeilijk het is om uit al deze topkoi een top 7 te maken. Wel hebben Toshiaki en Toshyoki hun diep respect getoond voor de manier waarop Ben de koi geselecteerd heeft. Dit was geen fake, maar diep gemeend.

Na het hoogtepunt van deze dag...neen, van deze week, moesten we even ontspannen, en was het tijd voor thee. Ondertussen werden onze certificaten klaargemaakt. Ik vroeg nog een speciale gunst in de vorm van het signeren van ieder certificaat afzonderlijk, wat toch een meerwaarde geeft aan deze tategoi, en aan de eventuele nieuwe eigenaars. Het is mijn wens om deze tategoi aan de man te brengen met een optionele kans om deze tategoi op het einde van het jaar zelf uit de mudpond te halen, of tenminste aanwezig te zijn bij de ikeage van hun tategoi.

Het was nu tijd om naar het Zuiden te rijden. Dit was helaas een afstand van 650 km, die we zojuist verteerd hebben. Het is nu 2.30 uur en we hopen toch jullie honger naar nieuws gestild te hebben. Ik ga dadelijk nog wat filmpjes uploaden, waar jullie nog van kunnen genieten, en dan is het tijd om te gaan slapen. Het is morgen vroeg dan, en we zijn klaar om Momotaro het leven zuur te maken.

Hier nog wat filmimpressies voor jullie:

Toshyoko selecteert zijn 5 koi

De koi in het net bij elkaar

Reeds gesecteerde koi.

De sanke

Nogmaals de sanke

En nogmaals de sanke

Even bij de films van de sanke vermelden, dat de kleur zeker niet zo rood is. Door de donkerblauwe bowl in de schaduw werd dit geaccentueerd. In het zonlicht zie je af en toe de echte goede oranje kleur....met het perfecte beni van een tosai van hoogwaardige kwaliteit.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240