Een zware beslissing

Een zware beslissing

Ik begin met een boute uitspraak, maar daar kom ik straks op terug. Nu eerst een beetje de dag schetsen.

Toen we opstonden en we bladerden in een Chinees koiblad, zei Ben tegen mij: Luc kijk eens, dat lijkt Shiba wel...en inderdaad, daar stond Shiba Zakura in volle glorie in een Chinees koiblad. Zalig om je dag zo te beginnen.

Na het ontbijt, vertrokken we richting Marudoh. Een oude bekende voor velen van de show in Hilvarenbeek, waar hij met Aoki deel uitmaakte van de jury. Hier zijn we niet zo lang gebleven, omdat we naar specifieke koi op zoek gingen, en we deze hier niet konden vinden.

Na Marudoh, moesten we even binnenwippen bij Nogami, die nog een kindai showa had zitten voor iemand die ook moest getransporteerd worden naar Nederland. Nogami was een redelijk kleine kweker, maar alles was wel goed in orde. Nadat we een gesprek hadden gevoerd via Brian, nodigde hij ons uit om naar zijn jumbo tosai te komen kijken, en ik moet zeggen dat wij aardig verrast waren. De koi werden nog gevoerd, en dan mag je de koi niet bowlen, maar we konden wel zien dat er zeer mooie exemplaren tussenzaten.

De Kentucky Fried Chicken zorgde voor onze versnapering op de middag en toen reden we naar de Yamamatsu koi farm. In eerste instantie was deze man, Toshiaki Sakai ietwat afstandig. Toen we de koi te zien kregen, viel onze mond echter open van verbazing. Ik ga eerst de Yamamatsu koi farm plaatsen. Yamamatsu koi farm wordt geleid door de broer van Toshio Sakai, de grondlegger van de originele Matsunosuke bloedlijn, die door iederen zeker gekend is, en die aan de grondslag ligt van vele andere bloedlijnen, vanwege de groei en vooral het beni. Toshioki Sakai wordt nu opgevolgd door zijn zoon Toshiaki Sakai, en deze is samen met zijn vader de grondlegger van de nieuwe Matsunosuke Magoi, oftewel Mako bloedlijn. Gaan we nu even verder, dan weet iedereen waarschijnlijk dat deze bloedlijn ook aan de basis ligt van Momotaro, met name de Mako en de Momoko bloedlijnen. Dit zijn ook weer onze grote favorieten sinds geruime tijd. Deze bloedlijnen zijn gekenmerkt door het feit dat zij vooral eerst in de lengte groeien en daarna aan de body gaan werken. Dit gecombineerd met een superieur beni, geeft dit geweldige koi.

Op een bepaald moment, werd het ijs gebroken. Vraag me niet waarom, maar ik veronderstel dat hij meegesleept werd door ons enthousiasme, en omdat we zijn betere koi wisten te waarderen. Ben en ik vielen bij binnenkomst al onmiddellijk op dezelfde sanke, waarvan ik de prijs absoluut niet wil vertellen, want dan krijgen we allen rode oortjes. Dit bleek later zijn beste sansai te zijn, en geloof me, het was een ware beauty. Ze staat op de foto's met een vergroting van het beni en van het opkomende fukurin. Dit gecombineerd met een majestueuze body, is een natte droom voor elke koiliefhebber.

Toshiaki sprong van de ene koi naar de andere om ons uitgebreide informatie te verschaffen, waar wij hem ontzettend dankbaar voor zijn. Nadat Ben en ik een kohaku op het oog hadden die eventueel Rini zeker zou bekoren, begon hij te schaterlachen, want dit bleek zijn beste oyakoi te moeten worden. Het hek was nu helemaal van de dam. Uit eigen beweging liet hij ons een nieuw soort kohaku zien, waarvan het beni gelijkwaardig leek aan een kikusui, maar dan uiteraard met schubben van een hele fijne structuur, zodat het een fijn zacht glanzend beni was. Op de foto's kan je de kohaku zien, en als je goed oplet, merk je een soort oranje achtig beni dat glanst.

Plotseling gebeurde het. Kom kijken, ik krijg hier een lading tategoi binnen van een klant in Japan. Deze kwamen aangereden in het normale kleine pickup wagentje met achteraan een transportbak. Nadat hij de eerste koi eruitgenomen had, begon hij vol overtuiging en met vuur in zijn stem, uit te leggen waarom deze koi zo goed zijn. Bij het zien van deze koi begon ons koihartje onmiddellijk sneller te slaan....dit hadden wij nog NOOIT gezien. Dit werd door Toshiaki onmiddellijk opgemerkt, en plotseling vroeg hij ons om even mee te gaan. Dit was het hoogtepunt van onze reis tot hiertoe. Dit was waar wij al lang naar op zoek zijn, maar bijna nooit gezien hadden...het domein van de tategoi. Zelfs Brian was aan de grond genageld dat wij dit mochten zien. Dit is nu echt geen flutverhaal dat wij aan het ophangen zijn, maar zo is het werkelijk gebeurd.

Daarom noem ik dit nieuwsitem ook "de zware beslissing". Om het kort samen te vatten: ik zag een pracht van een tosai showa zwemmen en vroeg bescheiden naar de prijs, en kreeg een evenwaardig schrikbarend bedrag te horen. Mijn gedachten gierden door mijn hoofd. Hoe moest ik deze gelegenheid nu optimaal benutten en toch positief kunnen afronden. Ik denk dat ik een goede ingeving had en deed hem eigenlijk een voorstel, waar hij versteld van stond, en eigenlijk niet goed wist wat hij daarmee aanmoest. Vermits hij niet onmiddellijk een antwoord had, stelde hij ons voor om even pauze te nemen en koffie te gaan drinken. Ondertussen instrueerde ik Brian over de manier waarop hij Toshiaki moest bewerken om mijn zinnetje te krijgen. Er was veel over en weer gepraat nodig, en na een uurtje pittig onderhandelen, zijn we gelukkig tot een bevredigend resultaat gekomen, zodat beide partijen zich konden vinden in deze deal.

Of ik waar kan maken wat ik gedaan heb zal de tijd uitwijzen. We kunnen morgen de ganse voormiddag 7 tategoi selecteren, en ik bedoel tategoi in de ware zin van het woord. Toch nog even vermelden, dat in deze deal de tosai nog minstens een jaar in de mudpond mogen verblijven. Het is nu aan Ben om zich te bewijzen. De foto's die nu op de site staan zijn gelijkwaardig aan de koi die we morgen mogen selecteren.

De zware beslissing is genomen in het voordeel van Toshiaki Sakai, want het was deze deal of de deal met Dainishi. Onze keuze was in het voordeel van Toshiaki Sakai, omdat we alle drie tot dezelfde conclusie kwamen: deze kwaliteit werd ons niet aangeboden bij Dainishi.

Met een goed gevoel namen we afscheid van de Yamamatsu farm en reden we richting Hirasawa. Daar aangekomen wisten we al vlug dat dit niet voor ons bestemd was. Blijkbaar hadden ze dit in de gaten en namen ze ons mee naar een andere plaats waar we wel vonden wat we zochten. Dit resulteerde in 3 vrouwelijke koi, waarvan 2 ginrin oshiba shigure en 1 zeldzame matsukawabake. Dit zijn koi voor de liefhebbers en zij zullen ontzettend groot worden. Het werd tijd om naar huis te rijden. We reden nog even langs Conias omdat we informatie moesten vergaren over de Sanke, en nadien was de dag voor ons ten einde. Ik wil jullie echter nog enkele films laten bekijken, en maak zelf maar uit wat je ziet.... wij gaan slapen....

Matsunosuke_01

Matsunosuke_02

Nieuwe kohaku van Matsunosuke

Een toekomstige oyakoi van Matsunosuke

Kijk hier eens naar_01

Kijk hier eens naar_02

Kijk hier eens naar_03

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: GESLOTEN

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SH-NA18-47

showa SH-NA18-47
Koi Evolutie

1611004

Koi in Japan VERKOCHT 1611004